UAE Team Emirates buduje šprintérsku armádu. Predĺžili majster sveta i mladá nádej

Prestupy
reakcie Giro d’Italia 2021

zdroj: ©Marco Alpozzi/LaPresse

Obdobie oznamovania prestupov je v plnom prúde. Cyklistický svet sa taktiež dozvedá, ktorý z cyklistov sa rozhodol predĺžiť zmluvu s tímom, za ktorý už jazdil. A to je presne prípad Kolumbijčana Fernanda Gaviriu (:uae:), ktorý bude za tím Spojených arabských emirátov jazdiť ešte aj budúci rok.

Aj bez výsledkov

27-ročný rodák z Kolumbie prestúpil na konci roku 2019 z tímu Deceuninck – Quick Step, v ktorom zažil doposiaľ svoje najväčšie úspechy. Či už na talianskom Gire alebo francúzskej Tour. Po odchode sa však bohužiaľ nevyhol tomu, čo mnohí nazývajú „kliatba odchodu z Deceunincku“. V novom tíme už nebol v záverečných hromadných dojazdoch taký dominantný a neporaziteľný.

Čo sa týka aktuálnej sezóny, zvíťaziť dokázal iba raz a to konkrétne v 3. etape pretekov Okolo Poľska. Etapový vavrín mu na Gire v 10. etape uchmatol Peter Sagan (BOH). Samozrejme, netreba zabúdať na to, že Gavíria si prešiel ťažkým obdobím poznačeným dvojnásobným nakazením sa Covid-19 či ľahkou fraktúrou zápästných kostičiek. To sú pravdepodobne dôvody jeho nevýraznosti, no svoje kvality si naďalej stráži. Uvedomujú si to aj v tíme z Arabského polostrova.

Vyjadrenie Joxeana Matxina Fernandeza (manažéra UAE Team Emirates)

„Všetci vieme, že Gaviria je ako šprintér svetová trieda a keď má svoj deň, vie poraziť kohokoľvek. Čo chceme teraz vidieť a v čo dúfame, je konzistencia a spoľahlivosť, ktorú vieme, že môže do tímu priniesť. Sme veľmi šťastní vidieť ho, ako s nami pokračuje. A taktiež chceme vidieť jeho lepšiu verziu v ďalšom roku.“

Fernando Gavíria nebude na šprinty sám

Okrem vrchárskych posíl do tímu Spojených arabských emirátov prichádzajú aj ďalšie šprintérske esá. Nimi sú Pascal Ackermann (BOH) či Gaviriou krajan Alvaro Hodeg (:dqt:). Síce Alexander Kristoff zo stajne odchádza, je viac než logické sa spýtať, kto bude šprintérskou jednotkou a kto bude budúci rok bojovať o etapové triumfy na starej dáme? Nehrozí pretlak šprintérov?

Na všetky tieto otázky dostaneme odpovede možno až v priebehu budúcej sezóny. Rozhodne však môžeme povedať, že Matxínov tím by mal byť silný nielen v horách, ale taktiež na rovine.

Predĺžili overení Jan Polanc a Rui Costa

Spoločne s Gavíriom sa ohlásilo ročné predĺženie zmluvy skúsenému jadru tímu. Portugalec Rui Costa (:uae:) ako bývalý majster sveta vyhral naposledy na vlaňajšom domácom šampionáte, ale stále je veľmi dobrou súčasťou tímu. Bol napríklad pri triumfoch Tadeja Pogačara na Tour de France ako domestik.

„Rui je bývalý majster sveta a má veľa veľkých úspechov, ktoré pretavil do pomáhania tímu a lídrom ako Tadejovi. Na Tour zohral veľkú úkohu, vieme, že sa na neho môžeme spoľahnúť,“ povedal Matxín o 34-ročnom Costovi.

Nalini - procycling

Jan Polanc (:uae:) je stále slušným domestikom do kopcov. 29-ročný jazdec síce víťazí menej, ale s tímom si užil niekoľko dní v ružovom drese na Giro d’Italia v roku 2019. Na Talianskej Grand Tour vyhral jednu etapu, v drese UAE v roku 2017, ktorú pridal k tej z roku 2015. Slovinský krajan Pogačara bol pri prvom triumfe na Tour vlani.

„Jan je jazdec, ktorého veľmi dobre poznáme a zohráva dôležitú úlohu v mužstve už niekoľko rokov. Má veľa skúseností a bude aj naďalej dôležitým jazdcom, najmä v stúpaniach. Vieme, že sa môžeme spoľahnúť na jeho profesionalitu a pracovitosť,“ napísal Matxín na margo Polanca.

Alessandro Covi ako dlhodobá nádej

Až do roku 2024 bude v službách UAE Team Emirate Talian Alessandro Covi (:uae:). 22-ročný Talian bral druhé miesto v etape strade binache na Giro d’Italia a ukazuje sa ako sľubný jazdec na krátke kopce a klasiky, aj so složitejším terénom,

„Covi je súčasťou novej generácie jazdcov, ktorí radi útočia a oživujú preteky. Veríme, že je to jazdec, ktorý dokáže vyhrať množstvo pretekov, a v ďalších rokoch sme presvedčení, že to ukáže,“ komentoval Španiel Matxín.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár