Tim Wellens ovládol 3. etapu Étoile de Bessèges 2021 sólo útokom

3. etapa Étoile de Bessèges 2021 mala akčný priebeh. Po mnohých deleniach pelotónu od začiatku pretekov sa napokon radoval Tim Wellens (:lts:), ktorý vyhral s náskokom 37 sekúnd na malú elitnú skupinu, ktorá ovládla etapu. Druhý bol Edward Theuns (:tfr:), tretí Mads Würtz Schmidt (:isn:). Doterajší líder Christophe Laporte (COF) skončil v pelotóne, ten na víťaza stratil tri minúty. 29-ročný Wellens pred poslednými dvomi dňami vedie preteky celkovo.

Silné úniky na začiatku sa neoddelili

Od štartu v Bessèges sa snažili uvoľniť mnohé malé skupinky. V etape dlhej 156 km sa to nedarilo najprv štvorici zloženej z prokontinetálnych jazdcov. Po 20 km sa pred pelotón dostali jazdci svetového kalibru ako Vincenzo Nibali, Alberto Bettiol, Egan Bernal, Tim Wellens. To však nevyšlo, rovnako ako pokus Baukeho Mollemu.

Profil 3. etapy Étoile de Bessèges 2021:

3. etapa Etoile de Bessèges 2021
3. etapa Etoile de Bessèges 2021

Tvrdé tempo od tímov, ktoré sa do úniku nedostali, si vyžiadalo skoré rozdelenie pelotónu na dve časti. V tej zadnej sa nachádzali šprintéri, ktorí síce mnoho šancí na kopcovitom profile nemali. Medzi nimi boli okrem iných Nacer Bouhanni, Giacomo Nizzolo, Pascal Ackermann a ďalší favoriti. Čochvíľa už strácali na lídrov viac ako štyri minúty.

Na čele silná skupina

Ani sto kilometrov pred cieľom nebol únik ustálený a neustále prichádzali nové nástupy. Potom sa začalo deliť aj samotné čelo. 80 km pred cieľom bola situácia nasledovná. Prvá skupina bola v zložení: Wellens, Gilbert, Oldani (:lts:) Bernal, Kwiatkowski (:ins:), Van Avermaet (ACT), Gogl (:tqa:), Würtz Schmidt (:isn:) Eiking (:iwg:), Steward, Van den Berg (FDJ), Politt (BOH), Theuns (:tfr:) Coquard, Barthe (B&B Hotels p/b KTM), Carisey (Delko) a Marquez (Equipo Kern Pharma).

Pelotón bol ťahaný tímami ako Alpecin-Fenix, Total Direct Energie, Cofidis, EF Education-NIPPO. Na veľmi silný brejk s víťazom Tour Bernalom, majstrami sveta Kwiatkowskim a Gilbertom však strácali pri vstupe do posledných 20 km viac ako minútu a pol a bolo jasné, že práve elitná skupina na čele získa víťazstvo.

Wellens útočí

Technickú chybu na klesaní urobil Kwiatkowski a vyšiel mimo cestu. Na to, 15 km pred cieľom, spustila ofenzívu dvojica z Lotto Soudal Wellens a Oldani. Osamostatniť sa podarilo prvému menovanému Belgičanovi. Únikový špecialista započal svoju sólovú jazdu, ktorú chcel udržať až do cieľa. Za ním sa ho snažil stiahnuť Egan Bernal. 5 kilometrov pred koncom mal však Wellens vyše tridsaťsekundový náskok a rozhodne nevyzeral, že by mal spomaliť.

Z čela vypadol Coquard a šprintérsky favorit prišiel o možnosť bojovať o etapu.

Kwiatkowski o svojom incidente:

„Pred etapou som odpovedal na otázky o zákaze jazde v pozícii na ráme. Prosím, UCI, porozmýšľajte o reálnych rizikách, ako o oleji na ceste dnes. Neviňte nás zo spôsobovania pádov. Po stránke bezpečnosti je ešte veľa čo robiť…“

3. etapa Étoile de Bessèges 2021 patrila Wellensovi

28-ročný Belgičan udržal svoj sólový pokus do víťazného konca. Platila klasická situácia – prvý jazdec išiel sólo naplno, pričom za ním chýbala úplná zaangažovanosť v stíhaní. Tim Wellens vyhral s náskokom 37 sekúnd na ostatných. Po druhé miesto si v šprinte stíhacej grupy prišiel jeho krajan Edward Theuns a tretí bol Mads Würtz Schmidt (:isn:).

Za nimi prichádzali do cieľa ďalší jazdci a medzi nimi bola aj Laporte. Tím Cofidis nedokázal zmazať stratu a Francúz sa rozlúčil s červeným dresom pre celkového lídra, ktorý teraz patrí Wellensovi. Do konca pretekov ostáva klasikárska etapa a v nedeľu sa prvý európsky etapový podnik ukončí časovkou.

Ide o ďalší skorý zásah Wellensa, ktorý je známy svojou formou zo začiatku sezóny. V prvých štyroch dňoch sezóny sa rovnako radoval aj v rokoch 2019, 2018 a 2017.

3. etapa Étoile de Bessèges 2021 – výsledky:

01Tim WellensLotto Soudal03:28:02
02Edward TheunsTrek-Segafredo+ 37
3Mads Würtz SchmidtIsrael Start-Up Nation+ 37
04Greg Van AvermaetAG2R Citroën Team+ 37
05Philippe GilbertLotto Soudal+ 37
06Cyril BartheB&B Hotels p/b KTM+ 37
07Jake StewartGroupama-FDJ+ 37
08Nils PolittBORA-hansgrohe+ 37
09Michael GoglTeam Qhubeka ASSOS+ 37
10Michal KwiatkowskiINEOS Grenadiers+ 37

3. etapa Étoile de Bessèges 2021 – celkové poradie:

01Tim WellensLotto Soudal10:17:38
02Edward TheunsTrek-Segafredo+ 44
03Mads Würtz SchmidtIsrael Start-Up Nation+ 46
04Michal KwiatkowskiINEOS Grenadiers+ 48
05Philippe GilbertLotto Soudal+ 49
06Jake StewartGroupama-FDJ+ 50
07Greg Van AvermaetAG2R Citroën Team+ 50
08Michael GoglTeam Qhubeka ASSOS+ 50
09Cyril BartheB&B Hotels p/b KTM+ 50
10Stefano OldaniLotto Soudal+ 50
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár