Tirreno – Adriatico 2021 top 5 záverov: Pogačar nezastaviteľný, ďaleká cesta Sagana

Tirreno - Adriatico 2021

zdroj: Marco Alpozzi - LaPresse

Tadej Pogačar vyrhal Tirreno – Adriatico 2021. Na skvelo obsadených pretekoch sme videli úplne najlepších jazdcov sveta Wouta van Aerta, Juliana Alaphilippa a Mathieu van der Poela, ktorí budú plynule pokračovať na väčších pretekoch. Peter Sagan vrátil po korone, ale nebolo to ono. Čo ešte priniesli jedny z najlepších týždňových pretekov posledných rokov?

1. Tadej Pogačar je nezastaviteľný

Skutočne je. Od fantastického víťazstva na Tour de France vlani neukázal žiadnu slabinu v etapových pretekoch. Preteky vyhral až príliš pohodlne, s vysokým náskokom 1:03 min na Wouta van Aerta. Aj bez silného tímu sa Slovinec nestratil v klasikárskej druhej etape, pričom jedinú vážnu pomoc dostal od Davideho Formola v piatej etape. Vo štvrtom dni všetko rozbalil už sedem kilometrov pod vrcholom Prati di Tivo, kde s prehľadom vyhral a nezastavil ho ani blížiaci sa Simon Yates. Na stúpaní stanovil historický rekord.

4. etapa Tirreno - Adriatico 2021 Tadej Pogačar
Pogačar víťazí na Prati di Tivo. zdroj: Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Ešte lepší výkon bol v epickej piatej etape. 22-ročný zázrak sa rozhodol 17 km pred cieľom zaútočiť na Van Aerta a takmer dostihol trpiaceho Van der Poela. Desivé je, že Pogi v cieli vyzeral sotva vyčerpaný. S výbornou časovkou na konci uzavrel preteky, kde neurobil ani krok vedľa. Asi si zaslúži momentálny titul najlepšieho jazdca na etapové preteky, keďže na rozdiel od Rogliča má prirodzený inštinkt na bicykli.

Konkurenciu zatiaľ nenachádza v Ineose, ktorého líder Egan Bernal (:ins:) sa trápi s následkami skoliózy. Vyzerá to tak, že aj osamotený Pogačar si pohodlne stráži celý britský supertím a bude veľmi ťažké ho pri jeho súčasných schopnostiach v ďalšom roku zastaviť. Rovnako nenašiel ani čistú vrchársku konkurenciu, z ktorej vyšiel najlepšie celkovo tretí Mikel Landa (TBV).

2. Wout van Aert ako z inej planéty

1 – 3 – 2 – 9 – 3 – 13 – 1. To je bilancia výsledkov z etáp na týchto pretekoch 26-ročného Belgičana. Celkovo sa umiestnil na fantastickom druhom mieste. Ukázal, že všetky cyklistické špecializácie vie robiť naozaj kvalitne. Veď kedy jeden jazdec vyhral v prvej etape pred víťazom šprintérskej etapy na Elyzejských poliach (Ewan), potom pracoval väčšinu 14-kilometrového stúpanía pred tromi víťazmi Tour de France (Thomas, Bernal, Nibali) a na záver porazil majstra sveta v časovke Gannu? V novodobej histórii je niečo podobné Saganov triumf na Okolo Kalifornie z roku 2015, ale priznajme si, tam ani zďaleka nebola podobná konkurencia. Na podobné úspechy klasikárov a šprintérov medzi vrchármi sa musíme pozrieť do čias minulých, napríklad na Seana Kellyho.

Wout van Aert 1. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Wout van Aert vyhral šprintérsku etapu na Tirrene. twitter.com/TirrenAdriatico

Pre zaujímavosť: Van Aertovo trináste miesto bolo vôbec prvé umiestnenie mimo top 10 v Taliansku. Vo viac ako 20 pretekoch, medzi ktoré patria juniorské kolá cyklokrosu, štyri účasti na Strade Bianche, dvakrát na Miláno – San Remo a majstrovstvá sveta v cestných pretekoch i časovke.

„Ak by som to vedel, šprintoval by som o to siedme miesto,“ zavtipkoval o tomto fakte po šiestej etape, ktorú vypustil, keďže pred pelotónom víťazil únik.

Približne 75 kíl čistej cyklistickej sily sa tak môže pozerať širšie na svoju kariéru. Nereálny totiž nie je ani súboj na iných etapových pretekoch či vhodnej Grand Tour, už to nebudú len klasiky. Hlavne ak dostane patričnú tímovú podporu, ktorá mu výrazne chýbala. Ďalej ukázal, že po „iba“ štvrtom mieste zo Strade Bianche jeho forma budú pred veľkými klasikami len stúpať.

3. Mathieu van der Poel je cyklistika

Ďalší fenomén, väčší, menší alebo rovnaký ako Van Aert, to je celkom nepodstatná otázka. Mathieu van der Poel najprv v druhej etape klasicky doplatil na svoju zlú pozíciu v pelotóne, aby to o deň neskôr zúčtoval každému aj s úrokmi. V cieli si neodpustil oslavu so založenými rukami ako futbalista Mbappbé alebo Quartararo z MotoGP.

Van der Poel v cieli, za ním Pogačar
Van der Poel v cieli, za ním Pogačar, ©Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

No a čo vyviedol v piatej etape, to je už len otázka histórie. 50 km pred cieľom mu podľa vlastných slov „bola zima“ a tak sa vydal na samostatný únik. V chlade a daždi odolával, Pogačar mu síce pohrozil, ale v cieli mohol oslavovať. Aspoň v mysli. Tentokrát sa na žiadne gestá nezmohol a predviedol svoju ďalšiu klasickú oslavu – totálne vyčerpaný sa hodil na zem po triumfe, ktorý jeho otec Adrie popísal ako jeho najlepšiu jazdu v kariére.

Našiel sa najväčší favorit pred Miláno – San Remo. Len je potrebné dúfať, že dokáže v poriadku zregenerovať. Nielen on, ale vlastne celý pelotón, ktorý za ním trpel snáď ešte viac.

4. Peter Sagan má pred sebou ešte veľa práce

14 dní. Toľko vypadlo Saganovi riadneho tréningu kvôli koronavírusu. Na prvom závode tak bol len tieňom cyklistu vo forme, preto si ďalej s tímom naordinovali prípravu na Okolo Katalánska. Na španielskom etapáku hlavne kvôli charakteru trate nemá žiadne možnosti na dobré umiestnenie. Slovák je však optimistom a verí, že už na Okolo Flámska alebo Paríž-Roubaix bude v ako-takej forme.

Peter Sagan. Foto Marco Alpozzi – LaPresse

Ďalej prípad Sagana ukazuje, aký nevyspytateľný Covid-19 je. Magnus Cort Nielsen tri týždne po korone oslavoval hlboko v treťom týždni na Vuelte, Filippo Ganna po chorobe drtil jednu časovku za druhou. Ale je tu aj dvakrát nakazený Fernando Gavíria, ktorého kariéra momentálne stagnuje a nevylepšilo to ani druhé miesto z prvej etapy.

Preto musíme len dúfať, že o pár týždňov sa Sagan vráti do optimálnej kondície a už na Giro d’Italia ho nebude nič limitovať.

5. Neskutočne vysoká úroveň

Van Aert, Van der Poel, Pogačar, k nim sa pridal majster sveta Julian Alaphilippe. Títo jazdci momentálne vládnu svetovej cyklistike a všetci vyhrali etapu na najlepšie obsadenom týždňovom etapáku nedávnej histórie. Chýbal už len Primož Roglič, ktorý sa vydal do súbežného Paríž – Nice.

2. etapa Tirreno - Adriatico 2021: Alaphilippe
Alaphilippe vyhral 2. etapu. zdroj: Marco Alpozzi – LaPresse

„Medzi dvoma morami“ sa išlo naplno každý deň a patrične to bolo poznať. Rozdiel 07:45  medzi prvým a desiatym jazdcom je obrovský. Na Tirrene sa to bežne držalo okolo minúty či dvoch, ale také manko tu za posledných dvadsať rokov nebolo.

Po brutálnej piatej etape sa našiel Mads Würtz Schmidt, ktorý chce vyhrať, keď veľké tímy váhali. Radoval sa únik dňa, z ktorého si Dán vybojoval vôbec prvé profesionálne víťazstvo v kariére. Dostal tak šancu zahviezdiť medzi esami svetového pelotónu. To môže mať pozitívny dopad na pokračovanie kariéry 26-ročného pretekára, ktorý bol po svojom titule majstra sveta v časovke do 23 rokov považovaný za ďalší veľký zjav v cyklistike.

Rovnako sa v top 10 objavil aj mladý Talian z BORA – hansgrohe Matteo Fabbro, pre ktorého je to kvalitný štart do veľkej kariéry.

Stále sa v podstate jedná o začiatok sezóny. Ak toto mala byť ochutnávka ďalších pretekov, sem s nimi! V sobotu je na programe prvý monument Miláno – San Remo, z ktorého sa plynule pokračuje na belgické jednodňovky E3, Gent-Wevelgem, Okolo Flámska a Paríž-Roubaix nasledované kopcovitými klasikami.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár