Tirreno – Adriatico: Neuveriteľné víťazstvo Lutsenka. Počas sólovej jazdy sa nedal rozhodiť ani dvoma pádmi

Štvrtá etapa pretekov Tirreno – Adriatico mala 221 kilometrov, čo je najviac z 54. ročníka „Pretekov dvoch morí“. Išlo sa z historického mesta Filigno do mestečka Fossombrone v centrálnej časti Talianska. Profil najdhšej etapy bol zvlenený, jazdci sa museli popasovať s 3350 nastúpanými výškovými metrami. Hlavne v druhej časti trasy čakali na pelotón viaceré kratšie prudké stúpania. Posledné dva okruhy sa skladali z prejazdu kopcom I Cappuccini (1,9 km; 10,7%). Cieľ prišiel po krátkom zjazde z tohto stúpania.

Únik bol zložený z desiatich jazdcov. Dostali sa do neho známe mená ako Marcus Burghardt (BOH), Joey Rosskopf (:ccc:), Giovanni Visconti (Nerri Sottoli), Jenthe Biermans (:kat:) alebo Jasper Stuyven (:tfr:). Ich náskok bol vďaka pokojnému tempu pelotónu aj deväťminútový, po oddychovej časti sa však o stíhanie začala zaujímať stajňa Jumbo-Visma. Po prvej vrchárskej prémii Villa del Monte, ktorú si uchmatol Visconti, sme sa dozvedeli správu o odstúpení Gerainta Thomasa (:sky:) z pretekov. Údajne tak urobil kvôli tráviacim problémom.

Potom sa do čela pelotónu dostávali aj iné tímy, hlavne Astana mala evidentný záujem na dolapení brejku. Potom však nastali viaceré pády. Na zemi sa ocitol aj utečenec Rosskopf a strácal na vedúcu skupinu. Kontrolu nad bicyklom stratili aj Tony Martin (:lts:), Laurens De Plus (:tjb:), Sylvan Dillier (:alm:) či Ian Boswell (:kat:). Preteky musel opustiť iba posledný menovaný. Dôvodom bol prach a piesok, ktorý sa kvôli vetru dostal na cestu. V strede pelotónu sa vytvorila medzera, únik mal 50 km pred koncom náskok iba dvoch minút.

Sagan šetril sily

44 km pred koncom na tempo skupiny nestačil Peter Sagan (BOH) a vystúpil si z pelotónu. Slovák si tak pravdepodobne počká na ďalšiu šprintérsku príležitosť, ktorá by mohla prísť v pondelok. Vo včerajšom hromadnom dojazde nestačil iba na Eliu Vivianiho (:qst:). Podobne tak urobili viacerí šprintéri a šetrili sily.

Odvážny útok Lutsenka

35 km pred koncom bol pôvodný únik dostihnutý a to využil Alexej Lutsenko (AST) a zaútočil. Za ním sa vytvorila osemčlenná stíhacia skupina, v ktorej sa nachádzali Davide Formolo (BOH), Jakob Fuglsang (AST), Julian Alaphilippe (:qst:), Simon Clarke (:efd:), Tom Dumoulin (:sun:), Tiesj Benoot (:lts:), Primož Roglič (:tjb:) a priebežne vedúci Adam Yates (:mts:). Kazašský majster na čele mal po prvom prejazde cieľovou čiarou náskok jednej minúty. 12 km pred koncom však spadol a vyletel mimo cestu, to ho nerozhodilo a pokračoval ďalej.

Záver a ďalší pád Lutsenka 800 metrov pred páskou

6 km pred koncom ostali zo skupiny favoritov iba Roglič, Fuglsang a Yates, pridať sa k nim snažil aj Dumoulin, no jeho snaha nebola úspešná. V poslednom kilometri opäť spadol Lutsenko, ten sa dokázal dostať späť do hry. 600 metrov pred cieľom ho dohnala stíhacia trojica. 26-ročný Kazach sa však nevzdal a využil taktické hry súperov, každý čakal na nástup protivníka. Ako prvý mieril do cieľa Slovinec Roglič a ku koncu to bol šprintérsky súboj čelnej štvorky. Ako prvý preťal pásku Lutsenko a radoval sa po skvelom výkone. V cieli prejavil nefalšované emócie, veď počas svojej sólovej jazdy spadol dvakrát!

Skupina favoritov došla za víťazom s 23-sekundovou stratou. Nachádzali sa v nej Dumoulin, Alaphilippe, Sam Oomen (:sun:) či Wout Poels (:sky:). Holandský jazdec Oomen sa dostal do čela klasifikácie jazdcov do 25 rokov. Brit Adam Yates sa udržal na čele celkovej klasifikácie, druhý je Roglič a na tretie miesto sa posunul Holanďan Dumoulin.

Profil:

Výsledky 4. etapy:

1.Alexey Lutsenko (Kaz)AST5:16:29
2.Primoz Roglic (Slo):tjb:
3.Adam Yates (GBr):mts:
4.Jakob Fuglsang (Den)AST
5.Davide Formolo (Ita)BOH0:00:09
6.Alberto Bettiol (Ita):efd:0:00:23
7.Simon Clarke (Aus):efd:
8.Tiesj Benoot (Bel):lts:
9.Julian Alaphilippe (Fra):qst:
10.Wout Poels (Ned):sky:

Celkové poradie:

1.Adam Yates (GBr):mts:15:53:42
2.Primoz Roglic (Slo:tjb:0:00:07
3.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:00:50
4.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:00:56
5.Sam Oomen (Ned):sun:
6.Alexey Lutsenko (Kaz)AST0:01:06
7.Wout Poels (Ned):sky:0:01:16
8.Jakob Fuglsang (Den)AST0:01:19
9.Alberto Bettiol (Ita):efd:0:01:21
10.Simon Clarke (Aus):efd:0:01:25
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár