Tirreno – Adriatico preview: Súboj o trojzubec nabitý časovkami, Sagan pôjde po etapách

Pár dní po zahájení pretekov Paríž – Nice štartuje aj 53. ročník etapáku Tirreno – Adriatico. Preteky dvoch morí už tradične zaraďujú do svojho kalendára nielen lídri na celkové poradie, ale aj jazdci, ktorí sa pripravujú na prvý monument sezóny. Miláno – San Remo nezadržateľne klope na dvere.

Posledná previerka pred „La Primaverou“ začne v stredu 7. marca tímovou časovkou na 21,5 kilometra. Trasa v obľúbenom letovisku Lido di Camaiore je kompletne na rovine s iba jednou 180 stupňovou zákrutou, čo umožní tímom sústrediť sa výlučne na svoj výkon. Šprintéri si prídu na svoje v etapách č. 2 a 6 a najmä druhá etapa obsahuje minimum výškových metrov. Divácky atraktívny finiš pripravili organizátori v tretej etape. V cieľovom meste Trevi absolvujú jazdci okružnú jazdu a náročné strmé úseky si zopakujú dvakrát. Sklon posledných dvoch kilometrov sa dramaticky zodvihne k 16 % a tesne pred páskou dosiahne až 20 %. O etapu sa pobijú bok po boku „puncheuri“ s lídrami na celkové poradie.

Kráľovská etapa s cieľovým stúpaním na Sassotetto príde na rad v sobotu. Karty v generálnej klasifikácii sa budú miešať na 14,2-kilometrovom kopci s priemerom 5,8 % a maximálnym sklonom 12 %. Z tempa sa nepovolí ani o deň neskôr, keď to bude v závere neustále nahor – nadol. Do nôh sa jazdcom zahryzne Muro di Filottrano, 800-metrová rampa s priemerom 11,8 % a po krátkom zjazde sa bude opäť šprintovať do kopca.

Po rovinatom závere šiestej etapy sa pozornosť plne sústredí na pobrežie Jadranského mora. Rozhodnutie o držiteľovi modrého dresu padne v individuálnom chronometri na 10 kilometrov v San Benedetto del Tronto.

Favoriti

Preteky dvoch morí prilákali na štart viacero zvučných mien. Ako inak, hviezdnu vrchársku zostavu poskladal tím Sky. Hlavnými pomocníkmi Chrisa Froomea (:sky:) budú Michal Kwiatkowski (:sky:) a Geraint Thomas (:sky:). Nominácia časovkárov Jonathana Castrovieja (:sky:), Vasila Kiryienku (:sky:) a Salvatoreho Puccia (:sky:) hovorí jasne o ambícii vytvoriť si pohodlnú pozíciu už v úvodnom dni.

Štedrá porcia časovskárskych kilometrov hrá do kariet jedinému pódiovému zástupcovi z ostatného ročníka. Rohan Dennis (:bmc:) je znova ašpirantom na popredné pozície v celkovom poradí.

Na pobreží Jadranu však chcú byť vysmiati viacerí. Dvojnásobný šampión pretekov Vincenzo Nibali (:bmt:) nedokončil blatisté Strade Bianche, ale Tirreno je nepochybne väčšou motiváciou. „Prichádzam na Tirreno v dobrej kondícii a sám som zvedavý, ako ďaleko skutočne som v mojej príprave. Na začiatku sezóny som si nebol istý, či tu budem štartovať, ale rozhodol som sa prísť aj kvôli piatej etape, ktorá končí vo Filottrane, v mestečku môjho dobrého priateľa Micheleho Scarponiho. Toto by som si nenechal ujsť,“ neskrýva emócie „žralok z Messiny“.

Tom Dumoulin (:sun:) sa netají tým, že je milovníkom Talianska. Preto nie je žiadnym prekvapením, že aj tento rok uprednostnil účasť na Apeninskom polostrove pred pretekmi Paríž – Nice. Po jeho boku uvidíme aj Wilca Keldermana (:sun:) a Chada Hagu (:sun:).

Jasným lídrom zostavy tímu EF Education First-Drapac p/b Cannondale je Rigoberto Uran (:efd:). „V tomto roku je to pekné Tirreno, pretože na začiatku uvidíme štandardnú tímovú časovku. Do šprintov v druhej a predposlednej etape ideme v zostave s Modolom. Zvlnené závery tretej a piatej etapy by mohli sedieť Sepovi Vanmarckeovi. Dúfam, že budeme konkurencieschopní a takisto pomôžeme Rigovi,“ prezradil plány tímový kapitán Simon Clarke (:efd:).

Poriadny vietor v stúpaniach plánujú spraviť jazdci Movistaru na čele s Mikelom Landom (MOV). Po sympatickom výkone na Strade Bianche ostáva na talianskej pôde Romain Bardet (:alm:). Keďže obaja sa nemôžu spoľahnúť na dominantnú časovku, cesta k dobrému výsledku vedie do kopcov.

Z domácich Grand Tour lídrov by bolo trestuhodné nespomenúť Fabia Arua (:uae:). Na pódiové umiestnenia z Ománu a Abú Zabí môže nadviazať Miguel Angel Lopez (AST). Štartovú listinu nabitú skvelými časovkármi podčiarkujú Bob Jungels (:qst:) a Primož Roglič (:lot:).

Marcel Kittel (:kat:) si ide na Tirreno liečiť v tejto sezóne zatiaľ malú šprintérsku dušičku. Práve jeho rolu šprintérskeho lídra prevzal v Quick-Stepe Fernando Gaviria (:qst:) a svoje úlohy si plní do bodky. Ďalšie etapové triumfy si chce na svoje konto pripísať austrálsky rýchlik Caleb Ewan (:mts:). Domácu šprintérsku scénu reprezentujú Sonny Colbrelli (:bmt:), Sacha Modolo (:efd:) a Jakub Mareczko z tímu Wilier Triestina – Selle Italia.

V puncheurských dojazdoch sa stretnú na jednom smetisku Peter Sagan (BOH), Greg Van Avermaet (:bmc:), Jasper Stuyven (:tfr:), Philippe Gilbert (:qst:) a Sep Vanmarcke (:efd:).

Tím Bora – hangrohe vysiela do boja silnú zostavu okolo lídra Rafala Majku (BOH) v zložení Peter Sagan (BOH), Maciej Bodnar (BOH), Marcus Burghardt (BOH), Davide Formolo (BOH), Leopold König (BOH) a Daniel Oss (BOH).

Trasa

 

Zdroj: tirrenoadriatico.it, teambahrainmerida.com, slipstreamsports.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár