Tirreno – Adriatico: V nesmierne tesnom finále rozhodla o Rogličovom víťazstve jediná sekunda

Talianske preteky Tirreno – Adriatico mali pred sebou už iba jednu etapu – individuálnu časovku. Tradične sa išlo v meste San Benedetto del Tronto na pobreží Jadranského mora. Profil trate dlhej 10,05 kilometra bol rovinatý, išlo o čistý súboj najsilnejších jazdcov. Bojovalo sa však na dvoch frontoch – o víťazstvo v etape a o modrý dres pre víťaza celkovej klasifikácie. V nej bol doteraz prvý Adam Yates (:mts:), ktorý mal náskok 25 sekúnd pred druhým Primožom Rogličom (:tjb:). Ten má výhodu v tom, že patrí medzi najlepších časovkárov súčasnosti, čo sa o Britovi povedať nedá.

Zo špecialistov vynikol Victor Campenaerts

Ako prvý z vyhlásených časovkárov štartoval Jos Van Emden (:tjb:), ktorý vôbec nezajazdil zlý čas a porazil napríklad aj Macieja Bodnara (BOH) či Toma Bohliho (:uae:). To sa na trať vydal európsky časovkársky šampión Victor Campenaerts (:lts:). Belgičan zaznamenal čas 11 minút a 23 sekúnd a dostal sa na priebežné prvé miesto, štyri sekundy pred Holanďana Van Emdena. O 10 a 11 sekúnd boli pomalší Michael Hepburn (:mts:) a Filippo Ganna (:sky:). Pád v štvrtej etape zobral šancu Tonymu Martinovi (:tjb:), ktorý nedokázal ohroziť pódiové pozície.

Zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

Za vidinou etapového víťazstva sa na trať vydal aj úradujúci svetový šampión v tejto disciplíne – Rohan Dennis (:bmt:). V cieli však mal 9-sekundovú stratu na 27-ročného jazdca Lotto Soudal a Austrálčan si tak musí počkať na prvú výhru v dúhovom drese. Medzitým dokázali svetového šampióna poratiť aj klasikári Sebastian Langeveld (:efd:) a Yves Lampaert (:qst:), ktorí stratili menej ako sedem sekúnd. O sekundu od Dennisa bol rýchlejší aj Dán Mads Pedersen (:tfr:). Z časovkárskych špecialistov zajazdil pomerne zlý výsledok Stefan Küng (FDJ), ktorý v cieli stratil 19 sekúnd na Campenaertsa. Toho mohol z horúceho kresla zosadiť iba Tom Dumoulin (:sun:), ten bojoval aj o dobrú celkovú pozíciu, pred etapou sa nachádzal so stratou 1:55 na štvrtom mieste. Na druhú priečku v etape sa ešte stihol prekvapivo posunúť Alberto Bettiol (:efd:), ktorý mal v cieli manko troch sekúnd.

Zdroj: twitter.com/sportwereld_be

Victor Campenaerts tak vyhral svoju prvú časovku na úrovni World Tour. Potvrdil dobrú formu, ktorú si bude musieť udržať do apríla. Vtedy bude chcieť zaútočiť na svetový hodinový rekord, ktorý drží Bradley Wiggins.

Súboj o celkové poradie

V prvej desiatke vrcholil aj súboj o dres pre najlepšieho mladého jazdca. O ten pretekali Tiesj Benoot (:lts:) a Sam Oomen (:sun:). Posledný menovaný si dokázal udržať biely trikot. Holanďan však stratil v cieli na Simona Clarka (:efd:), ktorý ho v GC posunul za seba. O dve pozície sa prepadol aj víťaz dvoch etáp Julian Alaphilippe (:qst:), naopak na piate miesto vyskočil Thibaut Pinot (FDJ).

Tom Dumoulin preťal čiaru s časom 11:31, čím stratil na Campenaersta osem sekúnd. Celkovo tretí Jakob Fuglsang (AST) zaznamenal stratu 33 sekúnd, čím sa udržal na pódiu a nepustil tam Dumoulina. Ako predposledný štartoval Primož Roglič. Časomiera Slovinca sa zastavila na hodnote 11:36, jedenásť sekúnd za už istým víťazom Campenaertsom.

Zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Adam Yates musel predviesť mimoriadne prekvapivý výkon. Na svoje pomery ho aj predviedol, no v samotnom finále stratil na víťaza 39 sekúnd, čo v ho v celkovom súčte zaradilo na druhé miesto v celkovej klasifikácii, jednu sekundu za Rogliča, ktorý skončil 11. Slovinec tak bol o 26 sekúnd rýchlejší ako 48. Yates. Po vyhlásení presných výsledkov sa rozdiel vyčíslil na hodnotu 31 stotín sekundy!

Roglič vyhral druhé etapové preteky za sebou

29-ročný Primož Roglič získal v hodine dvanástej modrý dres, ktorý počas celých pretekov od druhej etapy držal Adam Yates. Rozdiel medzi nimi je sekunda, tretie miesto si udržal Jakob Fuglsang s polminútovou stratou. O prekvapení humorne svedčí aj to, že samotní organizátori mali na pódiovej ceremónii  modrý dres s logom tímu Mitchelton-Scott, za ktorý jazdí Yates.

Bývalý skokan na lyžiach už tento rok vyhral generálku na UAE Tour, dnes zaznamenal 25. kariérne víťazstvo. Pokračuje v skvelej forme na týždenných etapákoch, minulý rok ovládol Okolo Baskicka, Okolo Romandie a aj Okolo Slovinska.

Bodovaciu súťaž vyhral Mirco Maestri (Bardiani – CSF). Vrchársku klasifikáciu získal Alexej Lutsenko (AST). Súťaž mladých ovládol spomináný Oomen.

Peter Sagan

Slovák dnes skončil na 67. mieste, v cieli bol o 51 sekúnd pomalší ako Victor Campenaerts. V celkovej klasifikácii skončil na 105. priečke, 59:17 za Rogličom. Slovák využil preteky ako prípravu na Miláno – San Remo. Prvý monument sezóny sa odohrá už túto sobotu.

Dojazd Adama Yatesa:

Profil:

Zdroj: la-flamme-rouge.eu

Výsledky 7. etapy:

1.Victor Campenaerts (Bel):lts:0:11:23
2.Alberto Bettiol (Ita):efd:0:00:03
3.Jos van Emden (Ned):tjb:0:00:04
4.Sebastian Langeveld (Ned):efd:0:00:06
5.Yves Lampaert (Bel):qst:0:00:07
6.Mads Pedersen (Den):tfr:0:00:08
7.Tom Dumoulin (Ned):sun:
8.Rohan Dennis (Aus):bmt:0:00:09
9.Michael Hepburn (Aus):mts:0:00:11
10.Filippo Ganna (Ita):sky:0:00:12

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:25:28:00
2.Adam Yates (GBr):mts:0:00:01
3.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:30
4.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:25
5.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:02:32
6.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:02:34
7.Wout Poels (Ned):sky:0:02:42
8.Simon Clarke (Aus):efd:0:03:01
9.Sam Oomen (Ned):sun:0:03:12
10.Rui Costa (Por):uae:0:03:18
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár