Tom Dumoulin pôjde Giro na plný plyn, Tour dáva bokom

Giro d'Italia

zdroj: twitter.com/TeamSunweb

Tom Dumoulin (:sun:) si dal za hlavný cieľ v nasledujúcej sezóne preteky Giro d’Italia. Holanďan si vybral taliansku Grand Tour na úkor Tour de France kvôli väčšiemu počtu časovkárskych kilometrov.

28-ročný cyklista vyhral ružový dres na Gire v roku 2017, išlo o jeho prvé Grand Tour víťazstvo. Odvtedy sa s ním na každých veľkých pretekoch počíta ako s favoritom na zisk celkového víťazstva. Tento rok v Taliansku obsadil druhú priečku za Chrisom Froomom (:sky:), rovnako dopadol aj na Tour de France, tentokrát za Geraintom Thomasom (:sky:). Trasy oboch veľkých pretekov boli zverejnené v októbri.

„Po týždňoch rozhovoroch sme sa rozhodli, že Giro bude hlavným cieľom v roku 2019. Dlho sme rozmýšľali aj nad Tour de France, ale Giro má veľmi dobrú trasu. Skutočne milujem Taliansko, trasu a aj tieto preteky. Napokon, je možné, že zúčastním na Tour ako aj tento rok,“ povedal Dumoulin.

Trasa Giro d’Italia obsahuje až tri individuálne časovky, celkovo sa tak s chronometrom bude bojovať 58,5 kilometra. Ani jedna z nich neponúkne rovinatý súboj, časovky budú mať kopcovitejší profil, čo by me Dumoulina nemalo zastrašiť. Veď v roku 2017 získal titul svetového šampióna na kopcovitej časovke v Bergene. Naopak, Tour de France ponúkne iba jednu individuálnu časovku dlhú 27 kilometrov. Organizátori ešte doplnili preteky o tímovú časovku dlhú 28 kilometrov.

„Prezreli sme si obidve trasy a prepočítali sme naše šance. Na papieri nám vychádza, že na Gire máme väčšie šance. V cyklistike je však potrebné očakávať aj neočakávané,“ vyhlásil Iwan Spekenbrink, riaditeľ tímu Sunweb.

„Tom pôjde Giro a až po ňom porozmýšľame nad Tour. Celú prípravu máme viac-menej pod kontrolou. Sú to tri týždne intenzívnej jazdy a stať sa môže všeličo. Potom urobíme analýzu a uvidíme, či je možné ísť aj na Tour de France. Teraz to ešte nevieme, takže nemá význam rozprávať o Tour. Na Gire pôjdeme na plný plyn a potom sa uvidí,“ pokračoval Holanďan.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár