Tour de France 2020 19. etapa: Kragh Andersen druhýkrát, Bennett stále zelený

Tour de France 2020
Soren Kragh Andersen

zdroj: twitter.com/BBCSport

19. etapa Tour de France 2020 priniesla poslednú príležitosť pre odolných šprintérov, klasikárov alebo únikových špecialistov. Vyhral ju Søren Kragh Andersen (:sun:). Celkové poradie sa nemenilo, vedie ho Primož Roglič (:tjb:). Sam Bennett (:dqt:) bude na čele bodovacej klasifikácie aj v Paríži, ak sa nič nepredvídateľné nestane. Dnes skončil ôsmy, Peter Sagan (BOH) bol deviaty. 

166,5 km mala 19. etapa Tour de France 2020. Išlo sa po zvlnenom teréne vo východných departmentoch Ain a Jura. Koniec v Champagnole prišiel po dlhej sekcii falošných roviniek a krátkych zjazdov, ale na rovine a vhodný pre klasikárske a šprintérske finále. V strede etapy fúkal zadný a bočný vietor o rýchlosti 15 km/h.

19. etapa Tour de France 2020 – profil:

19. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Pred etapou Carapaz na čele vrchráskej súťaže, Roglič vedie celkovo:

Carapaz a Roglič
zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

Krátko po štarte etapy odstúpil Lukas Pöstlberger (BOH). V ústach ho uštipla včela a dostal alergickú reakciu.

Cavagna na čele sám

Dnešný deň sa pokladal za poslednú príležitosť pre únik. Predpovede sa ale nenaplnili a po 30km bol na čele len osamotený Rémi Cavagna (:dqt:). Francúz je skvelým časovkárom, ale počas dlhých kilometroch nemal šancu na etapový triumf. Dával však svojmu tímu Deceuninck – Quick Step strategickú výhodu. Jazdci v bielo-modrých dresoch sa nemuseli podieľať na tempe v pelotóne.

Rémi Cavagna na čele v 19. etape TdF ’20 | © A.S.O./Pauline Ballet

Za ním pracovali hlavne tím BORA – hansgrohe a Team Sunweb. Pre Petra Sagana to bola úplne posledná šanca na zvrátenie druhej priečky v bodovacej klasifikácii. Na Bennetta z Deceuninck – Quick Step pred etapou strácal 52 bodov.

Šprintérska prémia, Bennett navýšil náskok

Na jedinej šprintérskej prémii 50 km pred koncom bol prvý Cavagna, ktorý väčšinu dňa bol na čele sám. Za ním však ešte tesne pred prémiou útočili Pierre Rolland (B&B Hotels – Vital Concept), Luke Rowe (:ins:) a Benôit Cosnefroy (:alm:). Neskôr sa spojili s 25-ročným jazdcom na čele.

Na samotnej prémii bol z pelotónu prvý Sam Bennett (:dqt:), za piate miesto bral 11 bodov. Peter Sagan (BOH) dnes predstihol jeho rozbiehača Íra Michaela Mørkøva (:dqt:) a bral 10 bodov. Bennett tak v strede etapy navýšil svoj náskok na 53 bodov. Osem bodov získal tretí muž bodovačky Matteo Trentin (:ccc:).

Útoky klasikárov rozhodli etapu

Ihneď po prémii boli za prvou štvorčlennou skupinkou niektorí jazdci pokúšaní. Útočili smerom k šprintérom, ktorí pred chvíľou bojovali na prémii. Po 10 km sa však pelotón zásluhou BORA – hansgrohe spojil a dostihol aj Cavagnovu grupu.

Ďalšie nástupy 35 km pred koncom prichádzali od Cofidisu, potom to skúsil včerajší víťaz etapy Michal Kwiatkowski s De Marchim, Kraghom Andersenom a Timom Declercqom. O pár chvíľ po ich dolapení to boli tempári Oliver Naesen (:alm:), Luke Rowe (:ins:) a Jack Bauer (:mts:). Na nich sa sa ihneď dostal Peter Sagan (BOH).

Kde však ide Sagan, ide tam aj Bennett (:dqt:). Pridali sa aj Van Avermaet (:ccc:), Stuyven (:tfr:), nebezpečenstvo cítil Søren Kragh Andersen (:sun:) a na čele sa utvorila skupina. K nim sa ešte na poslednú chvíľu pridali Arndt (:sun:), Devenyns (:dqt:), Mezgec (:mts:) a Trentin (:ccc:). Pri vstupe do posledných 25 km mali náskok 1:40 na pelotón.

Tour de France 2020 19. etapa útoky
Útoky po šprintérskej prémii | © A.S.O./Pauline Ballet

Na špicu pelotónu prišli tímy, ktoré zmeškali veľmi nebezpečný ťah klasikárov, čiže Lotto-Soudal a Israel Start-Up Nation. Napokon to formácie v hlavnej skupine vzdali a opäť sme videli žltých mužov Jumbo-Visma, ako udávajú pokojné tempo a nechávajú utečencov na pokoji. V zemi nikoho medzi pelotónom a únikom boli ešte poslední útočníci Coquard (B&B Hotels – Vital Concept), Boasson Hagen (:ntt:) a Hofstetter (:ins:), ale pri vstupe do posledných 20 km mali stratu 1:40. Pelotón strácal ešte ďalšiu minútu.

Kto nechcel šprint, konal

Na stúpaní Chatelnauf nastupoval Matteo Trentin a nasledoval ho Sagan a ďalší. Zvýšenie tempa využil Søren Kragh Andersen a 15 km pred koncom zaútočil. Ihneď si vypracoval náskok 14 sekúnd na selekciu. Najprv sa nikto nevedel dohodnúť na jeho stíhaní, potom sa vpredu ukazoval oranžový dres Trentina alebo biely Sagana.

Spolupráca ale nevychádzala mladý Dán si stálym tempom a totálnym nasadením zvyšoval odstup. O útok za ním sa snažil Stuyven, ale nič nevychádzalo.

Tour de France 2020 19. etapa a Søren Kragh Andersen druhýkrát

Dán Søren Kragh Andersen vyhral etapu po silnom samostatnom a taktickom výkone. Druhý bol Luka Mezgec (:mts:) s odstupom 53 sekúnd, šprint o druhé miesto prehral Jasper Stuyven (:tfr:).

26-ročný rodák zo Stribu je po Rasmussenovi z roku 2007 prvým Dánom, ktorý získal dve etapové vavríny na Tour. Podobným spôsobom zaskočil šprintérov v 14. etape. Tí nenašli správnu spoluprácu, nemali žiadnych pomocníkov a nechceli dostihnúť silného časovkára, aby ostatní mali vo finále viac síl. Zároveň tam ako jediný okrem CCC mal kolegu – Arndta. Vybral si dobrý moment, kedy bolo v skupine váhanie a na technickom zjazde si vypracovával vedenie.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Team Sunweb (@teamsunweb),

So stratou 1:02 došiel do cieľa ôsmy Sam Bennett (:dqt:), ktorý si strážil Petra Sagana (BOH). Slovák bol deviaty po krátkom rýchlostnom súboji. Írsky jazdec tak zvíťazí v súťaži o zelený dres, ak sa nestane nič nepredvídateľné.

Posledný kilometer (video):

Celkové poradie

Roglič Pogačar
Tadej Pogačar a Primož Roglič | ©A.S.O./Alex Broadway

Pelotón so všetkými favoritmi došiel 7:38 po víťazovi. Primož Roglič (:tjb:) je pred poslednou dôležitou etapu – časovkou na La Planche des Belles Filles – prvý s náskokom 57 sekúnd na druhého Tadeja Pogačara (:uae:). Tretí je Miguel Ángel López (AST), ktorý zajtra zvedie súboj so štvrtým Richiem Portom (:tfr:) o tretie miesto. Delí ich 1:39.

Malé problémy dnes zažehnal Rigoberto Urán (:efd:), ktoré zdržal pád Pavela Sivakova. So zostavou EF Pro Cycling sa vrátil do pelotóne. Rus Sivakov ťažko padal v 1. etape a smola sa mu nevyhla ani dnes, ale preteky dokončil.

Sam Bennett dnes celkovo o tri body zvýšil svoj náskok na Sagana. Očakáva sa, že v 21. etape bude medzi prvými, má dokonca lepšiu rýchlosť a formu ako Sagan.

Tour de France 2020 19. etapa – výsledky:

1.Søren Kragh Andersen (Den):sun:03:36:33
2.Luka Mezgec (Slo):mts:00:53
3.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
4.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:
5.Oliver Naesen (Bel):alm:
6.Nikias Arndt (Ger):sun:
7.Luke Rowe (GBr):ins:00:59
8.Sam Bennett (Irl):dqt:01:02
9.Peter Sagan (Svk)BOH
10.Matteo Trentin (Ita):ccc:

Tour de France 2020 19. etapa – priebežné poradie:

1.Primož Roglič (Slo)TJB83:29:41
2.Tadej Pogačar (Slo)UAE00:00:57
3.Miguel Ángel López (Col)AST00:01:27
4.Richie Porte (Col)TFR00:03:06
5.Mikel Landa (Spa):bmt:00:03:28
6.Enric Mas (Spa)MOV00:04:19
7.Adam Yates (GBr):mts:00:05:55
8.Rigoberto Uran (Col):efd:00:06:05
9.Tom Dumoulin (Ned)TJB00:07:24
10.Alejandro Valverde (Spa)MOV00:12:12

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár