Julian Alaphilippe ovládol 1. etapu Tour de France plnú pádov

Tour de France 2021
Julian Alaphilippe

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

Tour de France 2021: 1. etapa bola poznačená dvomi hromadnými pádmi. Julian Alaphilippe (:dqt:) zaútočil na záverečnom stúpaní a po sólo útoku sa obliekol do žltého dresu.

Osem sekúnd za Alaphilippom bral druhé miesto v špurte zriadenej skupiny Michael Matthews (:bex:) a tretie Primož Roglič (:tjb:). Víťaz získal 10 bonusových sekúnd a zvyšní dvaja 6, respektíve 4 sekundy. Hra najväčších favoritov sa začala úplne od prvého dňa.

Alaphilippe je po etape v žltom i zelenom drese, Tadej Pogačar (:uae:) finišoval na šiestej priečke je v bielom drese pre najlepšieho mladíka.

Peter Sagan (BOH) bol zastavený chaosom po hromadnom páde. Napokon bezpečne došiel do cieľa na 73. mieste so stratou 3:17 min.

Po chaotickom páde v poslednej desiatke kilometrov ovládal vstup na stúpanie tím Deceuninck – Quick-Step. Líder Julian Alaphilippe (:dqt:) 2 kilometre pred cieľom zaútočil na trojkilometrovom stúpaní v Landerneau . Za ním sa vytvorila elitná skupina, v ktorej boli Primož Roglič (:tjb:), Tadej Pogačar (:uae:) a Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorí však odmietli spolupracovať a zaradili sa do hlavnej skupiny.



Deň bol poznačený dvoma veľkými hromadnými pádmi. Ďaleko pred cieľom, 47 km pred cieľom spadol po strete Tonyho Martina s bannerom nezodpovednej fanúšičky takmer celý pelotón. Ihneď po páde odstúpil len Jasha Sütterlin (DSM), následne aj Ignatas Konovalovas (FDJ) a Cyril Lemoine (B&B Hotels). Po etape odstúpil z pretekov aj posledný muž na páske, Marc Soler (MOV).

Julian Alaphilippe získal vo veku 29 rokov šiestu etapu na domácej Tour. Tretí rok po sebe sa obliekol do žltého dresu pre celkového lídra.

„Takýto scenár som si predstavoval a chcel som sa k nemu dostať, ale cesta bola náročná. Zastavil ma pád, ale vedel som sa z neho dostať. Nakoniec som do toho dal všetko,“ povedal Alaphilippe v cieli.

Mathieu van der Poel jazdil v špeciálnom drese na pamiatku svojho starého otca Raymonda Poulidora. Ako veľký favorit však skončil až na 20 mieste. „Nemal som proste nohy. Snažil som sa chytiť útok, ale explodoval som.“

Z favoritov na celkové poradie väčšina skončil v 20-člennej hlavne grupe. Päť sekúnd mal v cieli manko Richard Carapaz (:ins:). 1:49 min stratili Miguel Ángel López (AST) alebo Emanuel Buchmann (BOH). Dvaja z lídrov Ineosu však prišli už v prvom dni o šancu na celkový triumf. Richie Porte (:ins:) mal manko 2:16 min, Tao Geoghegan Hart viac ako päť minút.

Julian Alaphilippe vyhral 1. etapu TdF (video):

V nedeľu je na programe podobná etapa s finišom na ťažšom stúpaní Mur de Bretagne, kde by sa mali radovať podobní jazdci, akých sme videli aj v úvode.

Ako prebehla 1. etapa Tour de France 2021?

Grand Départ bol tento rok umiestnený do Bretónska, na samý severozápad Francúzska. Po vyše 197 kilometroch na trase z Brestu do Landerneau sa finišovalo na kopci dlhom 3 km s priemerom 5,7%. V etape sa nabralo 2700 metrov na ďalších krátkych stúpaniach nie dlhších ako tri kilometre. Išlo o atraktívny štart pretekov.

1. etapa Tour de France 2021 profil:

1st Tour de France 2021
1. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Malý únik na začiatku

V Breste si na 184 jazdcov počkalo 15 ºC a zamračené počasie, ale nepršalo.

Na rad prišlo prvé kategorizované stúpanie dňa. Po bod na ňom si prišiel Victor Campenaerts (:tqa:), ale vpredu sa neudržal. Po kopci Côte de Trébeolin sa do úniku dňa dostali Danny van Poppel (:iwg:), Cristian Rodriguez (TotalEnergies), Anthony Perez (COF), Franck Bonnamour (B&B Hotels),  a Ide Schelling (BOH). Po pár kilometroch sa na čelo pridal aj Connor Swift (Arkéa-Samsic) a únik bol kompletný.

Po štyroch kilometroch sa udial prvý pád štyroch jazdcov, lenže každý dokázal pokračovať.

Po 30 km bola situácia stabilizovaná, únik mal náskok približne 4 minút.

Na čele len Schelling

Petr Vakoč (Alpecin-Fenix) a Tim Declercq (:dqt:) sa držali na špici pelotónu, a udržiavali únik pod kontrolou pre svojich lídrom Van der Poela, respektíve Alaphilippa.

V prvom dni sa rovnako rozdáva bodkovaný dres pre najlepšieho jazdca vrchárskej klasifikácie. Na druhej prémii Côte de Rosnoen bol prvý Van Poppel. Côte de Locronan 136 km pred cieľom bol tretej kategórie, dva body získal Anthony Perez a jeden bod Ide Schelling.



76 kilometrov pred cieľom prišlo na rad stúpanie Côte de Stang ar Garront. Práve na ňom zaútočil Ide Schelling a striasol sa kolegov z úniku. 23-ročný útočný jazdec bol na čele sám a získal bod na prémii.

Escape in the 1st stage of the Tour de France.
Únik v 1. etape Tour de France. © A.S.O./Pauline Ballet

Na prémii Ewan prešprintoval Sagana

Ide Schelling získal maximum, 20 bodov na šprintérskej prémii 62 km pred cieľom. Zvyšok úniku bol pohltený pelotónom. V hlavnej skupine si rýchlym šprintom prišiel po 17 bodov za druhé miesto Caleb Ewan (:lts:), za ním tesne skončil Peter Sagan (BOH). Sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže si pripísal na konto 15 bodov, čo je dobrý štart do šprintérskej súťaže. Zaujímavý bol fakt, že malý Austrálčan Ewan má záujem o body a môže byť konkurentom Sagana.

Za nimi bodovali aj Matthews, Coquard, Démare, Bouhanni alebo Cavendish.

Schelling mal dve minúty a vrchársky dres

S 47 km do konca prešiel Schelling prémiu Côte de Saint-Rivoal. Zdvihol ruku do vzduchu, pri svojej prvej Tour si hneď v prvý deň zaistil slávny bodkovaný dres.

O desať kilometrov bol jeho náskok už len minútový.

Chaos, na zemi takmer celý pelotón

Po prémii išiel pelotón rozložený po celej šírke pomerne úzkej cesty, keď Tony Martin na prednej pozícii pelotónu zasiahol banner nezodpovedného diváka. V reťazovej reakcii spadla prakticky väčšina pelotónu. Zdravotníci mali plné ruky práce.

Z celého incidentu odstúpil ihneď len Jasha Sütterlin (DSM), ale zoznam sa môže kedykoľvek rozšíriť aj pred druhou etapou.

V bezpečí bol tím INEOS Grenadiers na ľavej strane cesty, a jeho jazdci si mohli poriadne vydýchnuť. Zdržali sa však Peter Sagan, Sonny Colbrelli, Wout van Aert či Julian Alaphilippe, ktorí sa s ďalšími pretekármi postupne dostávali dopredu v zadnej skupine.

Po pár kilometroch čakania začal tím Deceuninck – Quick-Step opäť pracovať na tempe pelotónu, aby si udržali na bezpečnej vzdialenosti Schellinga s náskokom 1:30 min. Saganova skupina aj s Van Aertom sa dostali do hlavnej skupiny 32 km pred cieľom.

Do čela sa nevedel vrátiť napríklad Marc Hirschi (:uae:), ktorý bol v skupine s Calebom Ewanom (:lts:) či Dylanom Teunsom (TBV). Do pelotónu sa dostali v posledných 22 km.

Schelling chytený a nastal pokoj pred finále

Netrvalo dlho, a 28 km pred páskou, skončila sólo jazda Schellinga.

Ďalšie kilometre sa pokračovala vo veľmi pokojnom tempe, nikto sa po stresujúce situácii zvýšiť napätie. Tempo ovládali tímy Deceuninck – Quick-Step, INEOS Grenadiers, Alpecin-Fenix, či Grouapama – FDJ.

Rýchlosť sa zvýšila päť kilometrov pred stúpaním.

Ďalší hromadný pád vo vysokej rýchlosti

7 km pred cieľom spadol v strede pelotónu jazdec z B&B a ďalších 30 cyklistov spadlo. Medzi nimi boli aj Chris Froome. V etape neplatí pravidlo troch kilometrov, čiže stratený čas sa nedal nijak zachrániť.

Favoriti etapy však ostali vpredu. Froome dokázal etapu dokončiť.

Julian Alaphilippe vzlietol

Po chaotickom páde v poslednej desiatke kilometrov ovládal vstup na stúpanie tím Deceuninck – Quick-Step. Líder Julian Alaphilippe (:dqt:) 2 kilometre pred cieľom zaútočil.

Francúz sa osamostatnil, za ním sa najprv vytvorila skupina v zložení: Pogačar, Roglič, k nim sa pridal útokom Van der Poel. Na samostatnej jazde bol Pierre Latour, ale po neutralizovaní slovinského útoku všetko ovládal Wout van Aert. Nedokázal však dostihnúť Alaphilippa.

Michael Matthews Jack Haig Primož Roglič
@Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

1. etapa Tour de France 2021 – výsledky:

01Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step04:39:05
02Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 08
03Primoz RoglicJumbo-Visma+ 08
04Jack HaigBahrain Victorious+ 08
05Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 08
06Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 08
07David GauduGroupama-FDJ+ 08
08Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 08
09Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 08
10Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 08
11Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 08
12Pello BilbaoBahrain Victorious+ 08
13Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 08
14Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 08
15Enric MasMovistar Team+ 08
16Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 08
17Nairo QuintanaArkéa-Samsic+ 08
18Vincenzo NibaliTrek-Segafredo+ 08
19Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step+ 08
20Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix+ 08
21Jakob FuglsangAstana-Premier Tech+ 08
22Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 13
23Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 13
24Wout Van AertJumbo-Visma+ 13
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár