Tour de France 2021 13. etapa: Mark Cavendish prepísal históriu

Tour de France 2021
Mark Cavendish 13. etapa Tour de France 2021

zdroj: © A.S.O./Charly Lopez

Mark Cavendish vyhral svoju 34. etapu na najslávnejších pretekoch sveta. 13. etapa Tour de France 2021 sa skončila šprintom v Carcassonne, v ktorom bol najrýchlejší britský jazdec tímu Deceuninck – Quick-Step.

36-ročný Brit vyrovnal historický rekord Eddyho Merckxa v počte víťazných etáp na francúzskej Grand Tour. Na tejto Tour vyhral už svoju štvrtú etapu a je nauspešnejším šprintérom. Na druhom mieste skončil Cavendishov dánsky pomocník Michael Morkov, tretie miesto bral Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).

Posledné kilometre ovládal vlak tímu Deceuninck – Quick-Step, ktorý sa predtým snažil o rozbitie pelotónu na vetre. K žiadnym stratám však nedošlo. Cavendish v poslednom kilometri stratil svoj lead-out, neskôr sa zavesil na svojho domestika Michaela Morkova, ktorý pohltil útočiaceho Ivána Garciu Cortinu (MOV). Nastal rýchlostný súboj v posledných 100 metroch, na kolese Cavendisha bol Philipsen, ktorý však nemal dostatočne dobré nohy.

Tadej Pogačar (:uae:) sa udržal na čele celkového poradia s päťminútovým náskokom na druhého Jonasa Vingegaarda (:tjb:) z Dánska. V top 10 celkového poradia sa nič nemenilo, šanca sa naskytne v sobotňajšej etape prechádzajúcej cez predhorie Pyrenejí.




Víťazný Brit Cavendish navýšil svoje vedenie v bodovacej súťaži. Vedie s 279 bodmi na konte. Druhý je Michael Matthews (:bex:), ktorý stráca už 101 bodov. Austrálčan finišoval na 12. priečke.

„Nad tým rekordom som ani nerozmýšľal, je to víťazstvo ako každé iné, každá etapa na Tour de France je totiž špeciálna. Ale som ‚mŕtvy’ po tých 220 kilometroch v teple. Siahol som na dno svojich síl, neviem tomu uveriť. Bolo to trochu do kopca, Ballerini v závere útočil a Cortina skoro nastúpil, ale Morkov ho stiahol,“ povedal Cavendish v televíznom rozhovore po etape.

Mark Cavendish – 13. etapa TdF 2021 (video):

Ako prebehla 13. etapa Tour de France

Ďalšiu rovinatú etapu nájdeme až v 19. pretekárskom dni. Trasa z Nimes do Carcassonne merala 220 kilometrov, bola prevažne rovinatá, ale obsahovala množstvo častí, kde sa mierne stúpalo a potom opäť klesalo. Príjazd do cieľa bol technický, preto sa aj rozšírilo pravidlo ochrannej zóny 3 km na 4,5 km.

Pretekalo sa v horúcom počasí, v závere pelotón ohrozil zadný vietor.

Profil: 13. etapa Tour de France 2021

13. etapa Tour de France 2021
13. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr.

Akčný štart

Na nultom kilometri sa nachádzalo v pelotóne 154 jazdcov, po včerajšku sa stal 30. odídeným jazdcom Rakúšan Michael Gogl (:tqa:).

Prvé útoky nenechali na seba dlho čakať. Rota, Walscheid či Mads Pedersen sa pokúšali, ale nevyšlo im to. Takticky sa chcel dopredu dostať aj Kasper Asgreen z Deceuninck – Quick-Step, aby jeho kolegovia nemuseli počas etapy pracovať. Oliver Naesen sa chcel dostať dopredu, ale v najhoršej možnej chvíli dostal defekt. Všetko však bolo pohltené.

Omer Goldstein, Sean Bennett a Pierre Latour vpredu

Až Omer Goldstein (:isn:), Sean Bennett (:tqa:) a Pierre Latour (Team TotalEnergies) vytvorili únik dňa, s ktorým bol pelotón spokojný.

Počas ďalších kilometrov sa do skupiny chcel neúspešne dostať Georg Zimmermann (:iwg:). Neutíchal ani tím Trek-Segafredo, ale konkurenčný tím Deceuninck – Quick-Step ich nástupy vždy pokryl, až to americko-taliansky tím vzdal.

Quick-Step a Alpecin-Fenix kontrolujú

Tim Declercq
Tim Declercq na čele pelotónu. © A.S.O./Charly Lopez

Na čele sa striedali tímy s dvojicou najväčších favoritov pre šprintérsky dojazd, ktorý bol pri malom úniku už nevyhnutným východiskom z etapy. Deceuninck – Quick-Step v podobe neúnavného Tima Declercqa a Alpecin-Fenix s Petrom Vakočom udržovali náskok trojice na hranici približne dvoch minút.

Šprintérska prémia

Na šprintérskej prémii 115 kilometrov pred cieľom bol prvý Izraelčan Goldstein. Po štvrté miesto a 13 bodov si prišiel Sonny Colbrelli, po piate miesto a 11 bodov Michael Matthews. Mark Cavendish v zelenom drese sa ani nesnažil šprintovať, aj napriek šetreniu silami však získal osem bodov.

Chaos po páde

Pelotón smeroval do zvlnenej časti. Philippe Gilbert (:lts:) a Pierre Rolland (B&B Hotels) sa rozhodli zaútočiť a v balíku sa tempo zvýšilo.

Na klesaní 65 km do konca sa nachádzal nebezpečný štrk na strane cesty. Nastal hromadný pád, ktorý zdržal až 25 pretekárov. Na zemi boli Tim Declercq, Geraint Thomas, Simon Yates, Sergio Higuita, Dylan Teuns, Wout Poels, ale aj šprintéri Nacer Bouhanni a Cees Bol.

Yates, Hamiltom a Kluge odstúpili

Z pretekov po páde odstúpil Roger Kluge (:lts:). Tím Lotto Soudal mal na pretekoch už len štyroch zástupcov. Pri lekárskom aute sa dlhšie držal Simon Yates (:bex:), ktorý po niekoľkých minútach tiež opustil preteky. Brit vzal preteky ako prípravu na olympijské hry.

Hrozný deň pre BikeExchange pokračoval odstúpením ďalšieho vrchára tímu, Austrálčana Lucasa Hamiltona.

Únik dostihnutý

Trojica na čele mala 60 km pred cieľom už len malý náskok a rozhodla sa útočiť. Útočil najprv Goldstein, nalepil sa na neho Latour a táto dvojica bola dostihnutá pelotónom 52 km pred cieľom. Do hlavnej skupiny sa zároveň zaradili všetci jazdci, ktorí boli zdržaní pádom.

46 km pred cieľom vyskúšal samostatný útok Quinten Pacher (B&B Hotels). Našiel približne minútový náskok na organizovaný pelotón, ale s 22 km bolo po odvážnom úniku Francúza. Na čele dlho ťahal majster sveta Julian Alaphilippe.

Nervózny deň pokračoval, v strede pelotónu spadla dvojica z Qhubeka Next-Hash, dokázala pokračovať.

Vietor pelotón nerozbil

V posledných 20 km prišiel pelotón do otvorenej sekcie, kde fúkal zadný bočný vietor – najnepríjemnejší typ, ktorý vie rozbiť pelotón. Pokúšal sa o to tím INEOS Grenadiers, ale nefúkalo tak silno, aby sa vytvorili veľké škody. Odpadávali niekoľkí jazdci, na čele pelotónu sa zvýšila nervozita a striedalo sa na ňom niekoľko tímov – aj Bora, Quick-Step, Movistar alebo Jumbo-Visma.

Každý bojoval o pozície. Až 4,5 km pred cieľom si väčšina kandidátov na celkové poradia mohla vydýchnuť, v cieli by nestratili čas.

13. etapa Tour de France 2021 rozhodnutá v šprinte

Najväčší favoriti Cavendish i Philipsen museli v posledných 20 km meniť bicykle a vracať sa do pelotónu. Napokon sa v chaotickej koncovke dobre zorientoval Mark Cavendish, ktorý na chvíľu stratil svoj vlak, ale v nervóznom šprinte rozhodol o svojom statuse legendy.

13. etapa Tour de France 2021 – výsledky:

01Mark CavendishDeceuninck-Quick Step05:04:29
02Michael MørkøvDeceuninck-Quick Step+ 00
03Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix+ 00
04Ivan GarciaMovistar Team+ 00
05Danny van PoppelIntermarché-Wanty-Gobert+ 00
06Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 00
07Christophe LaporteCofidis+ 00
08André GreipelIsrael Start-Up Nation+ 00
09Magnus CortEF Education-NIPPO+ 00
10Jasper StuyvenTrek-Segafredo+ 00

 13. etapa Tour de France 2021 – priebežné celkové poradie:

01Tadej PogacarUAE Team Emirates52:27:12
02Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 05:18
03Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:32
04Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:33
05Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 05:58
06Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 06:16
07Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 06:30
08Enric MasMovistar Team+ 07:11
09Guillaume MartinCofidis+ 09:29
10Pello BilbaoBahrain Victorious+ 10:28
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár