Mark Cavendish v 6. etape Tour de France 2021 opäť najrýchlejší

Tour de France 2021
Mark Cavendish

zdroj: © A.S.O./Charly Lopez

Pred vrchárskymi etapami patrila 6. etapa Tour de France 2021 šprintérom. Brit Mark Cavendish (:dqt:) bol opäť najrýchlejší, získal 32. víťazstvo na francúzskej Grand Tour.

Za 36-ročným Britom skončil v tesnom finiši Belgičan Jasper Philipsen (Arkéa-Samsic) a tretí bol Francúz Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic). Slovák Peter Sagan (BOH) obsadil v rovinatej etapu do Châteauroux piatu priečku.

Záver zložený z priamej cesty dlhej 1600 metrov ovládali vlaky tímov Deceuninck – Quick-Step a Alpecin-Fenix. Cavendish sa posadil za Philipsena, ktorého rozbiehal Tim Merlier. 150 metrov otvoril Cavendish svoj šprint a v rýchlostnom súboji bol rýchlejší ako Philipsen. Obaja v posledných 50 metroch smerovali proti sebe a Philipsen na krátku chvíľu musel svoj bicykel vyrovnať. Mladý Belgičan bol v cieli nespokojný so šprintom Cavendisha, ktorý predtým skrížil cestu i Merlierovi.

Bouhanni vyhral bitku o Cavendishovo koleso pred Saganom a došiel si po tretiu priečku. Sagan následne bojoval s Ceesom Bolom (DSM) v druhom rade. Oboch ešte predbehol Arnaud Démare (FDJ) a skončil na štvrtej priečke. Francúz doplatil na horšiu pozíciu, v závere sa mu po páde Jaocopa Guarnieriho rozbil šprintérsky vlak. Za nimi finišoval na šiestej priečke Merlier, ďalej Wout van Aert (:tjb:), Michael Matthews (:bex:), Mads Pedersen (:tfr:) a Sonny Colbrelli (TBV).

Cavendish si na konto pripísal šieste víťazstvo v sezóne. Vo veku 36 rokov prežíva veľký návrat na šprintérske výslnie.

Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) finišoval v hlavnej skupine a udržal sa v žltom drese. V celkovom poradí je druhý Slovinec Tadej Pogačar (:uae:), po svojej víťaznej časovke stráca osem sekúnd.

Mark Cavendish zveľadil svoje vedenie v bodovacej súťaži. Vedie so 148 bodmi na konte, druhý je Philipsen, ktorý má o 46 bodov menej. Peter Sagan sa posunul na siedmu priečku, na Cavendisha stráca 76 bodov.

 

Mark Cavendish v cieli:

„Keď tu [v Châteauroux] končíme, ako keby bola páska stále niekde inde,“ hovoril v cieli Cavendish, ktorý v meste na severozápade Francúzska vyhral svoju prvú etapu na Tour v roku 2008.

„Je to desať rokov, odkedy som tu vyhral naposledy. Je to špeciálne. Museli sme si vyjasniť, čo budeme v cieli robiť. Viete, je tu veľmi veľa silných šprintérskych tímov. Alpecin pomáhal pri sťahovaní úniku, boli silní aj na konci. Nemyslím na rekord, vyhral som proste etapu na Tour, som z toho veľmi sťastný,“ povedal Cavendish na margo toho, že je 2 triumfy od vyrovnania rekordu Eddyho Merckxa na Tour de France.

Mark Cavendish vyhral 6. etapu Tour de France 2021 (video):

Ako prebehla 6. etapa Tour de France 2021

Rovinatá skúška

6. etapa TdF merala 160,6 kilometra. Zo severozápadného mesta Francúzska Tours sa 177 cyklistov vybralo smerom viac na juh, do častej cieľovej destinácie Châteauroux. Očakával sa jednoznačný hromadný dojazd, ďalšia šprintérska etapa príde až po prvom voľnom dni, bude mať označenie číslo 10.

Na jazdcov si počkalo príjemné, slnečné počasie. Etapa smerovala cez otvorené cesty, ale bolo bezvetrie.

Tour de France 2021 6. etapa – profil:

6. etapa Tour de France 2021
6. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Po časovke Van der Poel hrdinsky ostal v žltom, Pogačar však získal čas na každého

Silný únik nemal šancu prežiť

Od začiatku sa útočilo vo veľkom. Až prekvapivo sa do úniku snažili dostať silní jazdci ako Oliver Naesen (ACT), ktorého chytil tím Deceuninck – Quick-Step. Belgický celok následne poslal do osemčlenného úniku Kaspera Asgreena (:dqt:), konkurenčný Alpecin-Fenix zas Jonasa Rickaerta (Alpecin-Fenix).

Osemčlennú skupinu s dvoma jazdcami zo šprintérskych tímov musel stíhať tím Grouapama – FDJ. Ak by skupina odišla, Quick-Step ani Alpecin by počas dňa nijak neprispievali k práci a šprintérsky dojazd bol v ohrození. Únik mal prvé kilometre náskok 50 sekúnd, ktorý však postupne upadal, hlavne pre nedostatok spolupráce medzi jazdcami ako Thomas De Gendt (:lts:) a Soren Kragh Andersen (DSM) v úniku.

Van Avermaet a Kluge v novom úniku

Po 30 km pretekania sa podarilo FDJ s pomocou od Arkéa-Samsic dostať únik pod kontrolu. Z malej skupiny zaútočil Greg Van Avermaet(ACT) a z pelotónu sa za ním vydal Roger Kluge(:lts:). Dvojica sa spojila o desať kilometrov a vytvorila „samovražedný“ únik dňa.

Situácia v pelotóne sa ustálila, dvojicu pekne kontrolovali všetky šprintérske tímy ako Alpecin-Fenix (pre Merliera), Groupama – FDJ (pre Démara), Deceuninck – Quick-Step (pre Cavendisha), Arkéa-Samsic (pre Bouhanniho).

Po hodine pretekania bola priemerná rýchlosť až neuveriteľných 50 km/h. S 80 km do konca mali Van Avermaet a Kluge náskok iba 1:30.

Tim Declercq
Tim Declercq na čele pelotónu. © A.S.O./Charly Lopez

Na šprintérskej prémii prvý Colbrelli

Z úniku bol na šprintérskej prémii 56 km pred cieľom prvý Belgičan Van Averamet. Z pelotónu rozbiehal šprint ako prvý Michael Morkov (:dqt:), ale jeho šprintér Mark Cavendish (:dqt:) bral iba 9 bodov za siedme miesto na prémii. Samotný Morkov hodil súperom nepríjemnú „vlnu“ ku kraju cesty, čo pozície stálo aj Sagana. Išlo o veľmi nervózny špurt.

Tretie miesto a 15 bodov zobral Sonny Colbrelli (TBV), z jazdcov v popredí bol šiesty Michael Matthews (:bex:), čím získal 10 bodov.

Peter Sagan (BOH) bral osem bodov za ôsmu priečku. Po prémii bol Mark Cavendish stále vo vedení súťaže, vtedy mal 98 bodov, druhý bol Matthews s 88 bodmi, Sagan deviaty s 56 bodmi na konte.

Únik dostihnutý iba v posledných 5 km

Príprava na šprintérske prebiehala neustále v poslednej hodine. Svoje vlaky formovali v strede FDJ a DSM. Quick-Step a Alpecin stále pracovali na čele.

Ku koncu dňa začalo fúkať zozadu, takže aj Van Avermaet a Kluge mali istú výhodu. Aj 8 km pred cieľom bol ich náskok na hranici 40 sekúnd, lenže na špici pelotónu sa striedalo veľmi veľa tímov. 3 km pred páskou sa im podarilo zlikvidovať únik zložený z dvoch silných tempárov. Najbojovnejším jazdcom dňa sa stal Van Avermaet.

Vpredu sa samozrejme držali aj tímy s jazdcami na celkové poradie ako Ineos a UAE. Peter Sagan sa držal za rôznymi vlakmi a hľadal si ideálnu pozíciu, ale do posledných 3 km ho priviedol vlastný tím BORA – hansgrohe. Neskôr sa zavesil za Sonnyho Colbrelliho (TBV).

Jeden z dôležitých mužov pre Arnaud Démara, Jacopo Guarnieri, spadol na kruhovom objazde vo finále chýbal svojmu lídrovi.

Nasledoval šprintérsky dojazd po rovnej ceste, kde bol najrýchlejší Mark Cavendish. Do konca Tour de France je ešte osem etáp vhodných pre šprintérsky dojazd.

6. etapa Tour de France 2021 – výsledky:

01Mark CavendishDeceuninck-Quick Step03:17:36
02Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix+ 00
03Nacer BouhanniArkéa-Samsic+ 00
04Arnaud DémareGroupama-FDJ+ 00
05Peter SaganBORA-hansgrohe+ 00
06Cees BolTeam DSM+ 00
07Tim MerlierAlpecin-Fenix+ 00
08Wout Van AertJumbo-Visma+ 00
09Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 00
10Mads PedersenTrek-Segafredo+ 00

6. etapa Tour de France 2021 – celkové poradie:

01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix20:09:17
02Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 08
03Wout Van AertJumbo-Visma+ 30
04Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 48
05Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 01:21
06Pierre LatourTeam TotalEnergies+ 01:28
07Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 01:29
08Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 01:43
09Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 01:44
10Primoz RoglicJumbo-Visma+ 01:48

6. etapa Tour de France 2021 – bodovacia súťaž:

1Mark CavendishDeceuninck-Quick Step148
2Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix102
3Nacer BouhanniArkéa-Samsic99
4Michael MatthewsTeam BikeExchange96
5Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step84
6Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix78
7Peter SaganBORA-hansgrohe72
8Sonny ColbrelliBahrain Victorious66
9Tadej PogacarUAE Team Emirates64
10Tim MerlierAlpecin-Fenix62
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár