Mohorič ovládol epickú 7. etapu Tour de France 2021. Roglič stratil nádej

Tour de France 2021
Matej Mohorič

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

7. etapa Tour de France 2021 bola najdlhšou na francúzskej Grand Tour. Slovinec Matej Mohorič (TBV) pridal k svojim víťazstvám na Gire a Vuelte aj tretiu etapu na Grand Tours. 

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) bol vo veľkom úniku dňa a udržal sa v žltom drese pre celkového lídra. Na celkové druhé miesto so stratou 30 sekúnd sa posunul Wout van Aert (:tjb:), ktorý sa dostal do 29-člennej skupiny na začiatku. Z nej zaútočil vyše 80 kilometrov pred koncom slovinský majster Mohorič s Brentom Van Moerom (:lts:) a druhým Jasperom Stuyvenom (:tfr:). Striasol sa ich a po vyše 18 km sólovej jazdy oslavoval v cieli najväčšie víťazstvo v kariére.



Zriedený pelotón finišoval s odstupom 5:15 minút za víťazom. Bol v ňom osamotený Tadej Pogačar (:uae:), ktorého tím UAE nezachytil tvorbu silného úniku a počas dňa strácal čas. Preto sa Slovinec dostal na piate celkové miesto so stratou 3:43 na Van der Poela. Pred 22-ročného obhajcu Tour sa dostali ešte Kasper Asgreen (:dqt:) a Matej Mohorič.

Matej Mohorič
Matej Mohorič. A.S.O./Pauline Ballet

Pogačar má stále najlepšiu pozíciu z favoritov na celkové poradie, keďže jazdci pred ním nemajú až také kvality do vrchárskych etáp. Do top 10 sa dostal po účasti v úniku Talian Vincenzo Nibali (:tfr:), ktorý na Pogačara stráca 29 sekúnd.

O útok sa v posledných kilometroch snažil Ekvádorčan Richard Carapaz (:ins:), ale hlavná skupina s Pogačarom ho dostihla. Líder Ineosu je po odpadnutí Thomasa na celkovej 12. priečke so stratou 1:36 na Pogačara.

Obrovské množstvo času však stratil Primož Roglič (:tjb:). Slovinec stratil kontakt s pelotónom v posledných 20 km. Stráca až 9  minút v celkovej klasifikácii na svojho krajan Pogačara, je na 33. priečke a jeho cesta za žltým dresom sa skončila. 31-ročný jazdec doplatil na následky svojho pádu z tretej etapy.

Matej Mohorič v cieli:

26-ročný Slovinec sa najprv v cieli rozplakal. Vyhral svoje 14. preteky v kariére nevídaným spôsobom. V cieli Mohorič povedal: „Vedel som, že etapa je vhodná pre mňa. Sústredil som sa na tento deň. Dostal som sa do úniku, boli v ňom super silní jazdci. Vedel som, že ich na poslednom stúpaní neutrhnem, tak som musel zaútočiť oveľa skôr. Snažil som sa ísť na vrchársky dres, potom som sa pustil do samostatného pokusu. Vyhral som už na Gire i Vuelte, ale toto je niečo úplne špeciálne. Aj tam som vyhral najdlhšie etapy.“

Mark Cavendish získal v úniku 20 bodov na svojich konkurentov v boji o zelený dres. Britský dvojnásobný etapový víťaz má na konte 168 bodov, druhý je Mathieu van der Poel so 108 bodmi na konte. Peter Sagan sa do úniku nedostal, skončil na 119. priečke so stratou 18:37 min. V bodovacej klasifikácii stráca 96 bodov.

Matej Mohorič ovládol všetky horské prémie a vedie vrchársku súťaž.

Posledný kilometer (video):

V sobotu je na programe prvá horská etapa.

Ako prebehla 7. etapa Tour de France

250 drsných kilometrov

Etapa mala 249,1 kilometrov. Viedla z Vierzon do Le Creusot, ku koncu sa prešlo do pohoria Morvan. Až päť  kategorizovaných stúpaní na kopci vytvorili prvú dôležitú kopcovitú etapu. Posledným stúpaním bolo Côte de la Gourloye (2,4 km – 5,3%) s dvojcifernou druhou polovicou.

Profil – 7. etapa Tour de France 2021:

7. etapa Tour de France 2021
7. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Dlhá tvorba úniku

Od prvého kilometra útočilo, keďže únik mal veľkú šancu na víťazstvo v etape. Aj po 28 rýchlych kilometroch sa nikomu nepodarilo oddeliť. Rýchlosť pelotónu bola až 51 km/h, útočili aj Mathieu van der Poel v žltom drese s Woutom van Aertom, priplietol sa k nim i Julian Alaphilippe. Na čele tak musel pracovať tím UAE Emirates, ktorý niektoré pokusy pokryl.

Na čele Van der Poel a Van Aert s 27 ľuďmi, UAE v panike

Na 44. kilometri sa definitívne oddelila obrovská skupina po tlaku cyklokrosárov.

Teunissen, Van Aert (Jumbo-Visma), Van Baarle (Ineos), Nibali, Skujins a Stuyven (Trek), Asgreen, Cavendish (DQS), Erviti, Garcia Cortina (Movistar), Konrad (Bora), Laporte (Cofidis), Van der Poel, Meurisse (Alpecin-Fenix), Guerreiro, Cort (EF), Godon, Schär (AG2R), Kragh (DSM), Gilbert, Sweeny, Van Moer (Lotto-Soudal), Mohorič (Bahrain), Simon Yates BikExchange), Houle (Astana), Campenaerts (Qhubeka), Bakelants, Van Poppel (Intermarché), Bonnamour (B&B).

únik 7. etapa Tour de France 2021 Mathieu van der Poel
Únik s Van der Poelom. © A.S.O./Pauline Ballet

Van der Poel preteky viedol v žltom drese, Van Aert, Asgreen i Nibali boli v top 20 celkového poradia a mohli sa posunúť vyššie. UAE Team Emirates mal na druhom mieste Tadeja Pogačara (:uae:), takže musel pracovať.

Nikto však jazdcom ako Mikkel Bjerg alebo Brandon McNulty (:uae:) nepomáhal. Po 65 kilometroch mal únik náskok až 2 minúty.

Mark Cavendish prvý na prémii

133 km pred cieľom bola na rade šprintérska prémia, únik mal veľmi veľký náskok až piatich minút. V zelenom drese si 20 bodov pripísal Mark Cavendish (:dqt:), ktorý zveľadil svoje vedenie. Konkurenti ako Peter Sagan, Michael Matthews alebo Sonny Colbrelli zmeškali únik a nebrali žiadne body.

Únik. © A.S.O./Charly Lopez

Mohorič a Van Moer sa osamostatnili

Na prvej vrchárskej prémii Cote de Chateau-Chinon útočili únikoví špecialisti Matej Mohorič (TBV) a Bren Van Moer (:lts:), ktorí pokračovali v jazde pred silným únikom. Po pár kilometroch mali náskok 50 sekúnd pred únikom.

Vtedy sa zdalo, že tím UAE sa na špici pelotónu vzdal. Stále pokračovali v kontrolovaní, ale ich strata neustále narastala, až na sedem minút. Zhodli sa, že Nibali či Van Aert vpredu im pre celkového ambície Pogačara až tak nevadia, ale najmä im chýbala sila.

Na čelo sa pridal Stuyven

46 km pred cieľom sa na Van Moera a Mohoriča dostali Jasper Stuyven (:tfr:) a Victor Campenaerts (:tqa:). Novo-vytvorená štvorica na čele etapy mala náskok 1:10 min na skupinu žltého dresu, kde sa čiastočne vytratila spolupráca. Campenaerts neskôr zo skupiny vypadol.

Útoky za nimi skúsili aj Vincenzo Nibali (:tfr:) alebo Philippe Gilbert (:lts:), lenže nikam neviedli. Mark Cavendish si vystúpil z tempa v pokojnom rytme pokračoval.

V pelotóne sa počas dňa padalo. Na zemi sa ocitol líder Movistaru Enric Mas (MOV), neskôr i Jonas Vingegaard (:tjb:). Z pelotónu vypadol Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), ktorý sa nachádzal na 19. mieste v celkovej klasifikácii.

Mohorič na Signal d’Uchon ušiel sám

Slovinec Mohorič bol aktívny od prvej vrchárskej prémie. Napokon bol prvý aj na zvyšných štyroch. Vyzliekol Idea Schellinga (BOH) z bodkovaného dresu.

Na predposlednom kopci Signal d’Uchon 18 km pred koncom sa útočilo aj zo stíhacej skupiny s Van der Poelom. Naskakoval hlavne Patrick Konrad. Za ním Vincenzo Nibali a Kasper Asgreen. Dvojice sa však držali Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Toms Skujinš, Franck Bonnamour a Magnus Cort.

Vpredu sa však Van Moera a Stuyvena striasol slovinský majster Mohorič a mieril do cieľa sám. Do cieľa mu ostávalo posledné stúpanie a 17 kilometrov. Mal náskok jednej minúty na prenasledovateľov.

Primož Roglič v obrovských problémoch

S päťminútovým mankom na únik prechádzal pelotón cez Signal d’Uchon. Tempo sa zdvihlo pod tlakom Ineosu a následným útokom Pierra Latoura (TotalEnergies) sa začal viditeľne trápiť Primož Roglič (:tjb:). Slovinec nemal v zriedenom pelotóne žiadnych kolegov, jeho pád v tretej etape má silné následky.

Z tempa si vystúpil aj Geraint Thomas (:ins:), ktorý sa rovnako po zranení mohol vzdať sna o celkovom víťazstve.

Richard Carapaz útočí

Pogačar nemal po ťažkom dni už žiadnych kolegov, takže chaos využil útokom 18 km pred cieľom Richard Carapaz (:ins:). Ekvádorčan si dokázal vypracovať menší náskok.

Na samej cieľovej páske bol však Carapaz dostihnutý. Na špici pelotónu pracoval aj tím Movistar.

Van Aert a Van der Poel spolu nastúpili

Na poslednom kopci Côte de la Gourloye si Mohorič udržoval pohodlný náskok. Van Aert sa striasol svojich kolegov z úniku, na jeho útok reagoval iba Van der Poel.

Pred sebou mali skupinu, kde boli Asgreen, Cort, Bonnamour, Van Moer a Konrad. Predtým ešte zaútočil Stuyven a došiel si po druhé miesto za oslavujúcim Mohoričom.

Cyklokrosová dvojica dostihli v cieli skupinu, ale po tretie miesto šprintoval Magnus Cort. Van der Poel skončil štvrtý.

7. etapa Tour de France 2021 – výsledky:

01Matej MohoricBahrain Victorious05:28:20
02Jasper StuyvenTrek-Segafredo+ 01:20
03Magnus CortEF Education-NIPPO+ 01:40
04Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix+ 01:40
05Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step+ 01:40
06Franck BonnamourB&B Hotels p/b KTM+ 01:40
07Patrick KonradBORA-hansgrohe+ 01:40
08Wout Van AertJumbo-Visma+ 01:40
09Brent Van MoerLotto Soudal+ 01:44
10Dorian GodonAG2R Citroën Team+ 02:45
11Toms SkujinsTrek-Segafredo+ 02:46
12Hugo HouleAstana-Premier Tech+ 02:57
13Vincenzo NibaliTrek-Segafredo+ 02:57
14Simon YatesTeam BikeExchange+ 02:57
15Xandro MeurisseAlpecin-Fenix+ 04:22
16Philippe GilbertLotto Soudal+ 04:22
17Jan BakelantsIntermarché-Wanty-Gobert+ 04:25
18Søren Kragh AndersenTeam DSM+ 04:32
19Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 05:15
20Enric MasMovistar Team+ 05:15
21Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:15
22Pierre LatourTeam TotalEnergies+ 05:15
23Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 05:15
24Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 05:15
25Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:15
26Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 05:15

7. etapa Tour de France 2021 – celkové poradie:

01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix25:39:17
02Wout Van AertJumbo-Visma+ 30
03Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step+ 01:49
04Matej MohoricBahrain Victorious+ 03:01
05Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 03:43
06Vincenzo NibaliTrek-Segafredo+ 04:12
07Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 04:23
08Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 04:56
09Pierre LatourTeam TotalEnergies+ 05:03
10Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 05:04
11Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:18
12Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:19
13Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 05:29
14Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 05:31
15Enric MasMovistar Team+ 05:33
16Toms SkujinsTrek-Segafredo+ 05:35
17Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 05:43
18Jakob FuglsangAstana-Premier Tech+ 05:51
19David GauduGroupama-FDJ+ 06:10
20Søren Kragh AndersenTeam DSM+ 06:30

7. etapa Tour de France 2021 – bodovacia súťaž:

1Mark CavendishDeceuninck-Quick Step168
2Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix103
3Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix102
4Nacer BouhanniArkéa-Samsic99
5Michael MatthewsTeam BikeExchange96
6Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step84
7Peter SaganBORA-hansgrohe72
8Sonny ColbrelliBahrain Victorious66
9Tadej PogacarUAE Team Emirates64
10Tim MerlierAlpecin-Fenix62
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár