Tour de France 2021 zelený dres – bodovacia suťaž, favoriti

Sagan Tour de France hostesky

zdroj: twitter.com/letour

Na zelený dres pôjdu na Tour de France 2021 Peter Sagan i ďalší šprintéri. Bodovacia súťaž Tour 2021 môže mať niekoľko víťazov, ale slovenská hviezda cyklistiky je najväčším favoritom. Obhajca maillot vert Sam Bennett (:dqt:) totiž nebude na štarte. Jeho zdravotný stav mu to neumožnil, naopak veľký návrat hlási Mark Cavendish (:dqt:). Veľkým súperom však bude nová a mladá krv v podobe Mathieu van der Poela (Alpecin-Fenix) či Wouta van Aerta (:tjb:) a pri chuti budú aj ostatatní rýchlici. Na programe je až osem šprintérskych etáp.

Tour de France 2021 – bodovacia súťaž (zelený dres):

1Mark CavendishDeceuninck-Quick Step218
2Michael MatthewsTeam BikeExchange159
3Sonny ColbrelliBahrain Victorious136
4Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix133
5Nacer BouhanniArkéa-Samsic117
6Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step99
7Peter SaganBORA-hansgrohe92
8Tadej PogacarUAE Team Emirates89
9Wout Van AertJumbo-Visma77
10Matej MohoricBahrain Victorious62

Pripomeňme si najprv, za čo sa zelený dres na Tour de France vyhráva. Víťazom sa stáva jazdec s najväčším počtom bodov na konci Tour. Tie sa získavajú v cieli a v jednej šprintérskej prémii v každej etape. Aby zelený dres vyhrali iní jazdci, akí vyhrávajú celkové poradie na čas, jednotlivé profily etáp sú hodnotené odlišne.

Profilovo najľahšie sú vhodné pre šprintérov a aby tí naozaj súťaž vyhrali, za víťazstvo a vysoké umiestnenie dostanú najviac bodov. Naopak, vrchárske ťažké skúšky sú na body najchudobnejšie. Pri rovnakom hodnotení etáp by dochádzalo k situácii napríklad zo španielskej Vuelty, kde sú v zelenom najmä vrchári. Preto sa druhá najcennejšia súťaž na Tour tiež nazýva „šprintérskou”.

Prehľad získavania bodov:

Rovinaté etapy (etapy číslo 1, 2, 3, 4, 6, 10, 12, 13, 19, 21): 50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3 a 2 body pre prvých 15 pretekárov v cieli

Zvlnené s cieľom do kopca, stredné horské etapy (etapy číslo 7, 14, 16): 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6- 5-4-3 a 2 body pre prvých 15 pretekárov v cieli

Horské etapy a časovky (etapy číslo 5, 8, 9, 11, 15, 17, 18, 20): 20-17-15-13-11- 10-9-8-7-6-5-4-3-2 a 1 bod pre prvých 15 pretekárov v cieli

Šprintérske prémie uprostred etáp: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2 a 1 bod pre prvých 15 pretekárov na prémii

Profily každej etapy nájdete v našom samostatnom prehľade.

Naše náhľady na Tour de France 2021:

  • TRASA – profil a popis každej etapy
  • TÍMY – štartová listina
  • FAVORITI – žltý dres



★★★★★ Tour de France 2021 favoriti na zelený dres

Peter Sagan (BOH)

Peter Sagan, 12. etapa Giro 2021
© BORA – hansgrohe / Bettiniphoto & VeloImages

Peter Sagan (BOH) má za sebou veľmi dobrú polovicu sezóny. Napriek špekuláciám o jeho osude dokázal opanovať bodovaciu súťaž na Gire a zaznamenal tak prvý dres maglia ciclamino v kariére. Okrem toho zaznamenal úspechy na pretekoch Okolo Romandie či Katalánska. Nedávno sa stal národným šampiónom, keď vyhral preteky s hromadným štartom v Bánovciach nad Bebravou. Podľa nás a podľa bookmejkrov je Slovák najhorúcejším adeptom na zelený dres.

Slovák sa vie držať stabilne v top 5 rovinatých šprintérskych etáp, v ktorých nepatrí medzi najväčších favoritov. Vie na nich získať dôležité body, ktoré vie pridať aj na šprintérskych prémiách v kopcovitých etapách, kam iní nesiahajú.

Výsledky 2021:

  • Okolo Katalánska – 1 víťazná etapa
  • Okolo Romandie – 1 víťazná etapa
  • Giro d´Italia – 1 víťazná etapa, výhra v bodovacej súťaži

Arnaud Démare (FDJ)

Arnaud Démare Tour de France 2021 zelený dres
© A.S.O./Fabien Boukla

Francúz sa v tomto roku predstavil skôr na menších podnikoch, no zaknihoval tam niekoľko víťazstiev. V UCI rebríčku je najvyššie z šprintérskej elity na tohtoročnej Starej dáme. Minulý rok ovládol svoj prvý cyklámenový dres, tento rok si brúsi zuby na zelený. Domáce podmienky mu vždy sedeli a tak Démare (FDJ) bude patriť medzi favoritov i tento rok. Je lídrom tímu FDJ, ktorý určite chce nejaké etapy, ale aj druhý najcennejší dres na domácej pôde.

Výsledky 2021:

  • Trophée Harmonie Mutuelle – 1. miesto
  • Okolo Valencie – 2 víťazné etapy
  • Boucles de la Mayenne – 3 víťazné etapy
  • La Route d’Occitanie – 1 víťazná etapa

Caleb Ewan (:lts:)

Tour de France 2021 zelený dres Caleb Ewan
© Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Austrálsky jazdec tento rok ovládol už dve etapy na grand tour. V polovici Gira síce odstúpil, no zanechal dobrý dojem. Na nedávnych pretekoch Okolo Belgicka zvíťazil znova dvakrát, formu tak načasoval ideálne. Na súpiske nechýba jeho verný rozbiehač Jasper De Buyst. Maličký Austrálčan rozhodne patrí medzi adeptov na zelený dres, ale bude otázne, či vôbec preteky dokončí, alebo či sa bude sústrediť na šprintérske prémie.

Výsledky 2021:

  • UAE Tour – 1 víťazná etapa
  • Giro d´Italia – 2 víťazné etapy
  • Okolo Belgicka – 2 víťazné etapy

★★★★ Tour de France 2021 favoriti na zelený dres

Tim Merlier (Alpecin-Fenix)

Tim Merlier Giro d Italia 2021
(c) Fabio Ferrari/LaPresse

Belgičan zažíva sezónu snov. Na konte má niekoľko víťazných klasík. V zostave Alpecin-Fenix sa však pobije o miesto s Jasperom Philipsenom, ktorý je taktiež rýchly. V náročnejších dojazdoch by sa zase mal presadzovať hviezdny Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

Výsledky 2021:

  • Le Samyn – 1. miesto
  • Grote prijs Jean-Pierre Monseré – 1. miesto
  • Bredene Koksijde Classic – 1. miesto
  • Giro d´Italia – 1 víťazná etapa
  • Ronde van Limburg – 1. miesto
  • Elfstedenronde – 1. miest

Wout van Aert (:tjb:)

Gent - Wevelgem 2021
Zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Belgičana nemusíme nikomu predstavovať. Prvú polovicu sezóny mal fantastickú, ovládol náročné klasiky. Otázkou budú jeho povinnosti v rámci tímu. Jumbo-Visma má jediný cieľ – víťazstvo Primoža Rogliča. Van Aert minulý rok robil vzorne svoju prácu a ťahal Slovinca v kopcoch. Osobné ambície odložil a obetoval sa. Z boja o zelený dres ho ale len tak ľahko vylúčiť nemôžeme.

Výsledky 2021:

  • Tirreno – Adriatico – 1 víťazná etapa
  • Miláno – San Remo – 3. miesto
  • Gent – Wevelgem – 1. miesto
  • Brabantský šíp – 2. miesto
  • Amstel Gold Race – 1. miesto

★★★ Tour de France 2021 favoriti na zelený dres

Sonny Colbrelli (TBV)

Sonny Colbrelli 3. etapa Critérium du Dauphiné 2021
Zdroj: @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Talian nedávno prelomil smolu druhých miest a pripísal si víťaznú etapu na pretekoch Okolo Romandie a na nedávnej generálke Critérium du Dauphiné. Tam pripísal i dve druhé miesta a tak forma vyzerá veľmi dobre. Navyše sa taliansky jazdec stal i národným šampiónom na kopcovitom okruhu. Práve na stúpaniach môže robiť Saganovi problémy, 31-ročný Talian vie aj využiť chaotické rovinaté koncovky.

Výsledky 2021:

  • Okolo Romandie – 1 víťazná etapa
  • Critérium du Dauphiné – 1 víťazná etapa

Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix)

5. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Zdroj: Marco Alpozzi – LaPresse

Holanďan prežil taktiež skvelú polovicu roka. Skvele sa mu darilo v Taliansku na Tirrene, kde ukázal svoju extratriédu. V daždivom počasí nastúpil 50 kilometrov a sólojazdou zvíťazil. V generálke sa mu taktiež darilo, na pretekoch Okolo Švajčiarska zaknihoval dve prvenstvá.

Lenže Van der Poel má v tíme dvoch elitných šprintérov – Tima Merliera a Jaspera Philipsena. Preto sa zdá, že tento rok na zelený dres nezaútočí, aj keď v budúcnosti by na to mohol mať všetky predpoklady. Navyše, tento je jeho veľkým cieľom zlatý medaila z olympiády v Tokiu. Je tak otázne, či vôbec Tour dokončí, aby sa mohol pripraviť na horských bicykloch.

Výsledky 2021:

  • UAE Tour – 1 víťazná etapa
  • Tirreno – Adriatico – 2 víťazné etapy
  • Okolo Flámska – 2. miesto
  • Okolo Švajčiarska – 2 víťazné etapy

Mads Pedersen (:tfr:)

Mads Pedersen
Zdroj: twitter.com/TrekSegafredo

Bývalý svetový šampión sa tento rok trápi. Zaznamenal iba jedno profesionálne víťazstvo. Na generálke Critérium du Dauphiné spadol a musel odstúpiť z pretekov. Pripráva tak bola nemastná-neslaná. Dán však pravidelne boduje na grand tour pretekoch a preto ho musíme zaradiť do širšej šprintérskej špičky.

Výsledky 2021:

  • Kuurne – Bruxelles – Kuurne – 1. miesto

Favoriti na zelený dres Tour de France 2021 podľa Cyklonews:

★★★★★ Peter Sagan, Arnaud Démare, Caleb Ewan
★★★★ Tim Merlier, Wout van Aert
★★★ Sonny Colbrelli, Mathieu Van der Poel, Mads Pedersen

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár