Tour de France 2022 Preview: Roglič vs. Pogačar po tretíkrát

Tour de France 2022
Tour de France 2022

zdroj: https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/1541073239056728064

Zlatom žiariace polia, kaštiele skrývajúce sa medzi prírodnými divmi, hory driapajúce sa do nekonečných výšin a v neposlednom rade 176 cyklistov, ktorí sa vydali v ústrety 21-dňovým cyklistickým galejám. Toto je Le Tour de France 2022 v celej svojej kráse, ktorá už tento piatok (1. júla) odštartuje z mesta bicyklov – dánskej Kodane. Aká trať ale čaká na pretekárov? Na čo sa môžu milióny fanúšikov po celom svete tešiť? A aké šance má Peter Sagan (TotalEnergies)?   

História Tour de France

Prvý ročník najväčších cyklistických pretekov sveta sa konal v roku 1903. Usporiadali ho Henri Desgrange, redaktor magazínu L’Auto, a George Lefèvre, rugbyový a cyklistický reportér, aby pomohli spropagovať a zvýšiť predaj týchto športových novín. Prvý ročník pozostával zo 6 etáp (dokopy 2428 km). Jazdci odštartovali v Paríži, kde aj neskôr finišovali. Priemerná dĺžka etapy vtedy bola 405 km, čo znamenalo, že pretekári museli jazdiť na bicykli aj v noci, ako aj cez deň.

Vôbec prvým historickým víťazom starej dámy sa stal Maurice Garin a náklad magazínu L’Auto sa štvornásobne zvýšil, čo znamenalo zrod niečoho veľmi špeciálneho. No nasledujúci rok bola Tour takmer prerušená; mnohí jazdci podvádzali príležitostne chytaním vlakov a dokonca si navzájom sabotovali bicykle. Našťastie sa organizátori rozhodli zopakovať preteky v roku 1905 s konkrétnejšími pravidlami a zaviedli prvú horskú etapu, Ballon d’Alsace. Desgrange pridal etapu cez Pyreneje v roku 1910 a jednu v Alpách o rok neskôr.

O žltý dres (podľa farby strán magazínu L’Auto) sa začalo bojovať až po Prvej svetovej vojne v roku 1919, kedy ho premiérovo získal Belgičan Firmin Lambot. Od toho času sa žltá farba stala neodmysliteľnou súčasťou starej dámy, ktorá každoročne prínaša 21 etáp a viac ako 3000 prejdených kilometrov. 

Víťazi Tour de France (posledných 10 rokov)

Rekordérmi v počte vyhraných titulov je tzv. slávna štvorka v zložení: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain. Všetci vyhrali Tour až päťkrát.

Tour de France 2022 – parametre

  • typ: grandtour
  • krajiny: Dánsko, Belgicko, Švajčiarsko, Francúzsko
  • začiatok: 1. júla (piatok)
  • koniec: 24. júla (nedeľa)
  • počet etáp: 21 (2 časovky jednotlivcov, 9 rovinatých, 7 horských a 3 kopcovité)
  • dĺžka: 3 349,8 km
  • prevýšenie: 47 861 m
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport (celé etapy), RTVS ŠPORT

Tour de France 2022 – trasa

Mapa pretekov

https://www.letour.fr/en/overall-route

Úvodné 3 dni (Bonjour Copenhague)

1. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-1

109. ročník francúzskej grandtour začne v hlavnom meste Dánska časovkou jednotlivcov. Cyklisti si zmerajú sily proti chronometru na trati dlhej 13 kilometrov.

2. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-2

Druhá etapa taktiež prevedie pretekárov naprieč Dánskom. Tentokrát by sa v cieli mal tešiť čistokrvný šprintér. Nepríjemnosti môže spôsobiť vietor, ktorý sa na pobreží očakáva.

3. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-3

Tretia a záverečná skúška v Dánsku by opäť mala favorizovať najrýchlejších mužov v pelotóne. Po finiši v Sonderborgu na cyklistov čaká prvý voľný deň.

Návrat ku klasikám

4. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-4

Do pretekárskeho kolotoča sa pretekári vrátia v klasikárskom štýle na severe Frnacúzska. Pre niektorých to bude flashback na preteky „3 dni Dunkerque“.

5. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-5

Mačacie hlavy! Tie okorenia 5. dejstvo boja o maillot jaune. Dokopy cyklisti budú musieť zdolať 11 úsekov pavé (20 kilometrov), ktoré poznáme najmä z najťažšieho monumentu kalendára Paríž – Roubaix. Jazdci na celkové poradie túto etapu nebudúp môcť vypustiť.

6. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-6

Aj 6. etapa sa bude niesť v duchu jarných klasík. Tento raz sa k slovu dostanú bergy valonského charakteru, avšak malé Liége – Bastogne – Liége nečakajte. Etapa vyvrcholí v mestečku Longwy, kde v roku 2017 triumfoval Peter Sagan aj napriek tomu, že pred páskou vykopol pravú nohu z pedálu.

Prichádzajú kopce

7. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-7

Prvý dojazd do kopca bude až v 7. etape a opäť raz to bude na Planinu krásnych dievčat – kopec vo Vogézach, ktorý je v posledných rokoch najčastejšie zaradzovaným stúpaním do itinerára francúzskej grandtour. Kocky v boji o žltý dres sa v ten deň definitívne rozhodia.

8. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-8

Po Vogézach cyklisti zavítajú do Švajčiarska, kde ich čaká mierne zvlnený profil. V závere v meste Lausanne môžeme očakávať nielen hromadný dojazd, ale taktiež aj sólo víťazstvo.

9. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-9

Do Álp pretekári prídu v 9. etape a nič ľahké ich nečaká. O vyvrcholenie sa postará známe horské duo Col de la Croix a Pas de Morgins. Po začínajúcom horskom martýriu príde 2. deň voľna.

Čo stúpanie, to pojem

10. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-10

Vstup do druhého týždňa nebude ľahký, no zase ani úplne najťažší. Druhá alpská etapa zavedie cyklistov do vychýreného strediska Mégeve.

11. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-11

Oveľa ťažšie chvíle zažijú jazdci v pelotóne v 11. etape, v ktorej na nich čakajú stúpania ako Télégraphe či mýtický Col du Galibier, stúpanie najťažšej kategórie. Finišovať sa bude v nadmorskej výške 2 413 metrov na Col du Granon Serre Chevalier.

12. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-12

Etapa kráľov. Aj tak by sa dala ocharakterizovať 12. etapa, v ktorej cyklisti opäť zdolajú Col du Galibier. Po ňom však rovina nepríde. Práve naopak, stúpanie ako Col de la Croix de Fer a najznámejší alpský kopec s 21 serpentínami L’Alpe-d’Huez definitívne rozhodnú, kto na žltý dres pomýšľať môže a kto nie.

Prišiel čas na zvlnené profily

13. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-13

Po Alpách prídu na rad tranzitné etapy naprieč Francúzskych rudohorím. Šprintéri by sa mali pobiť o etapový vavrín v meste Saint-Étienne.

14. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-14

V štýle Centrálneho masívu sa bude pokračovať aj ďalej. 14. etapa bude jedna z tých, kde pravdepodobnosť úspešného úniku bude dosahovať vysoké šísla.

15. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-15

V 15. etape, ktorá spája dve najvýznamnejšie mestá pod Pyrenejami, opäť uvidíme šprintérsky súboj. Víťaza spoznáme v historickom opevnenom mestečku Carcassonne, kde sa celý pretekársky konvoj zdrží počas 3. voľného dňa.

Pyreneje

16. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-16

Do Pyrenejí sa príde v 16. etape. Nepôjde však o dramatickú horskú etapu plnú stúpaní a klesaní.

17. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-17

Oveľa náročnejší profil v sebe ukrýva 17. dejstvo, ktoré vyvrcholí na pristávacej ploche vysokohorského letiska v Peyragudes, kde sa naposledy radoval Romain Bardet.

18. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-18

Ešte náročnejšie to bude na stúpaniach ako Aubisque či Hautacam. Na náročnosti 18. etapy pridáva aj jej dĺžka, ktorá dosahuje len 143 kilometrov. Pôjde teda o krátku výživnú horskú etapu, v ktorej sa zapotia taktiež šprintéri kvôli boju o časový limit.

Záverečná formalitka?

19. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-19

Predposledná šprintérska etapa sa udeje 22. júla. Prinesie tak jednu z posledných možností zmeniť poradie v bodovacej súťaži.

20. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-20

O žltý dres sa bude na záver bojovať v 40 kilometrov dlhej časovke jednotlivcov. Profilovo pôjde o rovinu s krátkym miernym stúpaním do cieľa.

21. etapa

https://www.letour.fr/en/stage-21

Tradično na záver. Slávnostný prechod Parížom, 8 prejazdov po Champs-Élysées a „šprintérske majstrovstvá sveta“.

Tour de France 2022 – favoriti

Žltý dres

Najväčšími favoritmi na zisk maillot jaune je dvojica Slovincov Tadej Pogačar (UAD) a Primož Roglič (:tjb:). Čo sa týka Tadeja Pogačara, už dvojnásobný víťaz starej dámy tento rok nastúpil na tri etapové pretaky (Okolo Spojených arabských emirátov, Tirreno – Adriatico a Okolo Slovinska), pričom všetky tri celkovo ovládol. Primož Roglič sa taktiež tento rok zúčastnil troch etapových pretekov (Paríž – Nice, Okolo Baskicka a Critérium du Dauphiné), pričom sa z celkového víťazstva radoval dvakrát vo Francúzsku.

O žltý dres ich však môže pripraviť Alexander Vlasov (BOH), ktorý vyhral preteky Okolo Romandie či dvojica tímu INEOS – Grenadiers Daniel Martinez a Geraint Thomas. Prvý menovaný vyhral tento rok na podujatí Okolo Baskicka, druhý menovaný zas svoju silu predviedol na Okolo Švajčiarska.

Zabudnúť nesmieme ani na Adama Yatesa (:ins:), Enrica Masa (MOV), Romaina Bardeta (dsm:) či Francúzov, akými sú David Gaudu a Thibaut Pinot (obaja FDJ).

Veľkou neznámou je Nairo Quintana (Arkéa – Samsic), ktorý sa začiatkom roka nechal počuť, že chce vyhrať Tour de France. Výsledky však tomu nenasvedčujú.

Zelený dres

Premiérovo za najväčšieho favorita na zisk dresu pre víťaza bodovacej súťaže musíme pasovať najkomplexnejšieho cyklistu sveta Wouta van Aerta (:tjb:). Veľkým konkurentom by mu mali byť klasikári ako Michael Matthews (:bex:), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

Kartami môže zamiešať duo čistokrvných šprintérov Fabio Jakobsen (:dqt:) či Caleb Ewan (:lts:), ktorý z minuloročnej Tour musel odstúpiť kvôli zlomenej klavikule.

Čo sa týka Petra Sagana (TotalEnergies), víťazstvo v etape na Okolo Švajčiarska, koronavírus spred pár dní a 8. titul majstra Slovenska nám ponúkajú rozporuplné onformácie a ešte menej stabilné predpovede. Cieľom slovenského rýchlika je však získať rekordný 8. zelený dres.

Biely dres

Najväčšie šance na zisk bieleho dresu má taktiež Tadej Pogačar.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár