Tour de France: Caleb Ewan získal double, Sagan v rýchlej koncovke štvrtý

Tour de France 2019
Caleb Ewan

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Posledný závodný blok smerujúci až do Paríža dnes začal 16. etapou Tour de France. Tá mala rovinaté parametre, o víťazstvo sa mali pobiť šprintéri, ktorí zatiaľ predvádzali vyrovnané súboje. Išlo sa po okruhu naprieč Occitániou so začiatkom aj koncom v meste Nîmes, ktorý mal 177 kilometrov. Na juhu Francúzska dnes panovali nesmierne vysoké teploty šplhajúce sa aj k 39 °C.

Profil:

zdroj: letour.fr

Malý únik s malým náskokom

Na začiatku zaútočili Alexis Gougeard (:alm:) a Stéphane Rossetto (Cofidis). Neskôr sa k nim pridali Łukasz Wiśniowsk (:ccc:), Lars Bak (:ddd:) a Paul Ourselin (Total Direct Energie) a únik dňa bol na svete.

Po 20 kilometroch mala pätica náskok 1:30, keďže prekvapivo na čele začal pracovať tím Jumbo-Visma, ktorým pomáhali šprintérske celky UAE-Team Emirates a Lotto-Soudal. Neskôr sa náskok utečencov natiahol na dve minúty, no to bol najväčší rozdiel. Tempo bolo v teple a bočnom vetre vysoké, aj keď sa predpokladalo, že tímy s celkovými ambíciami budú chcieť pomalý priebeh.

zdroj: twitter.com/LeTour

Thomas na zemi, Sagan mal problémy s reťazou

Na pravotočivej zákrute 131 km pred cieľom spadol Geraint Thomas (:ins:), ktorý sedí na celkovom druhom mieste v GC. Britskému obhajcovi titulu sa však nič nestalo, po krátkej jazde popri tímovému autu ho jeho kolegovia v poriadku dostali do pelotónu.

Po vstupe do poslednej stovky kilometrov musel menší mechanický problém riešiť Peter Sagan (BOH), ktorému spadla reťaz. Slovák sa pohotovo postavil vedľa cesty a poruchu si zjavne opravil ešte pred príchodom tímových mechanikov. Bezpečne sa vrátil do hlavného poľa.

Sagan získal sedem bodov na prémii

Jedina šprintérska prémia dňa sa nachádzala na 66. kilometri. Z úniku získal 20 bodov skúsený Bak. V pelotóne vyhral šprint Elia Viviani (:qst:), ktorý si pripísal 10 bodov. Za ním došli Morkov (:qst:) a Colbrelli (:bmt:). Na celkovom deviatom mieste preťal pásku Peter Sagan, ktorému sa pripočítalo sedem bodov. Výsledok nijako neovplyvnil bodovaciu súťaž, Slovák do etapy vstupoval s náskokom 93 bodov na Colbrelliho.

Jedinú vrchársku prémiu označenej štvrtou kategóriou si na konto pripísal dánsky jazdec Lars Bak.

Prejazd cez rímsky akvadukt Pont du Gard:

zdroj: twitter.com/glenistarr

Skrytou hrozbou bol vietor

53 km pred cieľom sa na čelo postavili aj celky s lídrami na celkové poradie. Ineos, Movistar a Groupama-FDJ chceli ochrániť ThomasaBernala (:ins:), respektíve Landu (MOV) a Pinota (FDJ) od zachytenia sa v prípadných skupinkách vytvorených vetrom. Na niektorých úsekoch fúkalo do boku aj o rýchlosti 25 km/h.

Pri vstupe do posledných 30 km mal únik náskok 40 sekúnd.

Kvalitne dobrú robotu odvádzal Tony Martin (:tjb:), ktorý ťahal pre Dylana Groenewegena (:tjb:). Tím Deceuninck – Quick Step dnes nepracoval, nechcel míňať sily kvôli tomu, že sa môžu zísť v ďalších etapách. Julian Alaphilippe (:qst:) dnes mal 11. deň na sebe žltý dres pre celkového lídra.

zdroj: twitter.com/letour

Jakob Fuglsang spadol a odstúpil

Na méte 27 km do konca sa udial hromadný pád v jednej zo zákrut. Spadli dvaja jazdci zo Sunwebu – Chad Haga (:sun:) a šprintér Cees Bol (:sun:).

Najväčšou stratou ale bol líder tímu Astana Jakob Fuglsang (AST). Dán sa dokázal postaviť na nohy a zoskupil sa pri ňom takmer celý tím. Deviaty muž celkovej klasifikácie si dal dole helmu a po krátkej porade s lekárom padlo rozhodnutie, že na bicykel sa nepostaví. Nasadol do tímového auta a opustil svoju deviatu Tour de France. Smola sa mu nevyhýbala ani v minulých ročníkoch a tak svoje jediné umiestnenie v top-10 nevylepší. 34-ročný vrchár spadol hneď v prvej etape a druhá kolízia už bola rozhodujúca.

Únik statočne bojoval

Aj pri vstupe do poslednej dvadsiatky kilometrov ťahali tímy Jumbo-Visma a Lotto-Soudal. Tempo sa zdvihlo aj na jednoduchšom kopci dlhom 4 km. Tam sa do stíhania konečne pridal aj Quick Step s Kasperom Asgreenom (:qst:). Utečenci ale stále dobre spolupracovali a udržovali nebezpečný rozdiel 40 sekúnd, ktorý však spadol o polovicu na vrchole kopca Côte-de-Saint-Nicolas pred Nîmes. Na sklonoch s hodnotou okolo 5% tvrdšie tempo Asgreena mohlo zabolieť viacerých šprintérov.

Na méte 10 km na pásku sa brejk stále statočne držal, no bolo len otázkou času, kedy sa po iniciatíve od tímov Lotto Soudal, Quick Step a Jumbo-Visma pohltí vedúca skupina. Už to bol len rovinatý dojazd, ktorý v posledných dvoch kilometroch nebol technický.

Záver

Do stíhania sa 4 km pred koncom pridal aj tím Petra Sagana (BOH) Bora – hansgrohe. Utečenci ešte stále zubami-nechtami bojovali a vôbec to nikomu neuľahčovali. Veľký obrat na čele predviedol Daniel Oss (BOH), ktorý bojovníkov zobudil zo sna 2 km pred koncom. Všetko sa schyľovalo na šprint.

Svoj vláčik ihneď sformoval Jumbo-Visma. Ten diktoval tempo v predposlednom kilometri, na chvíľu aj s Katushou.

Peter Sagan (BOH) sa pri vstupe do posledného rovného kilometra držal na kolese Eliu Vivianiho (:qst:). Talian mal najlepší lead-out vďaka Richezemu (:qst:) a Morkovovi (:qst:).

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Etapu napokon po rýchlom hromadnom šprinte vyhral Caleb Ewan (:qst:), ktorý vyštartoval zo štvrtej pozície. Svoje ohromné zrýchlenie ukázal aj Dylanovi Groenewegenovi (:tjb:), pred ktorého sa dostal pri značke 200 metrov do konca. Dnešný víťaz pritom nemal úplne najlepšiu pozíciu a skorý šprint musel spustiť zo zadných miest. Potom to už bol rýchlostný súboj, v ktorom ukázal, že jednoznačne patrí do absolútnej svetovej špičky. Nohy na Austrálčana dnes nemal ani Viviani, ktorému vytvoril priestor Richeze. Jazdec Quick Stepu skončil druhý, Groenewegen tretí.

Peter Sagan skončil v ďalšom z rovinatých dojazdov na štvrtom mieste, keď mu na najrýchlejších chýbal iba kúsok.

Posledný kilometer:

Celkové poradie

Julian Alaphilippe (:qst:) skončil bezpečne v pelotóne a udržal sa na čele celkovej klasifikácie. O tej sa definitívne rozhodne v troch horských etapách, ktoré začnú vo štvrtok.

Peter Sagan (BOH) je stále na čele bodovacej súťaže. Na druhé miesto sa posunul Elia Viviani (:qst:) s rozdielom 85 bodov. Tim Wellens (:lts:) je stále v bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára.

Ewan pri debute zatiaľ šprintérsky vyniká

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

24-ročný Austrálčan tento rok zažíva premiéru na najslávnejších pretekov. Podobne ako na Giro d’Italia, aj tu získal dva etapové triumfy. Dnešné víťazstvo po 11. etape bolo o čosi vzácnejšie, keďže ho získal naozaj skvelým spôsobom a zo zlej pozície. Potvrdil fakt, že je jedným z úplne najrýchlejších mužov v pelotóne s azda najlepším zrýchlením. Ide o 8. víťazstvo v tejto sezóne, štvrté na Grand Tour. Všetky zásahy okrem etapy na ZLM Tour získal na World Tour úrovni. V kariére má zatiaľ 37 víťazstiev.

Z elitnej skupiny šprintérov na Tour Groenwegen, Viviani, Sagan, Ewan má zatiaľ posledný menovaný najviac triumfov. Svoj záznam si môže vylepšiť už len v poslednej šprintérskej etape, 21. v Paríži.

Maximálne rýchlosti dnes o víťazovi nerozhodli:

Výsledky 16. etapy: 

1.Caleb Ewan (Aus):lts:3:57:08
2.Elia Viviani (Ita):qst:
3.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:
4.Peter Sagan (Svk)BOH
5.Niccolò Bonifazio (Ita)Total Direct Energie
6.Michael Matthews (Aus):sun:
7.Matteo Trentin (Ita):mts:
8.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
9.Alexander Kristoff (Nor):uae:
10.Andrea Pasqualon (Ita)Wanty-Gobert

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:61:00:22
2.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:35
3.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:47
4.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:01:50
5.Egan Bernal (Col):ins:0:02:02
6.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:02:14
7.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:54
8.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:05:00
9.Rigoberto Urán (Col):efd:0:05:33
10.Richie Porte (Aus):tfr:0:06:30

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH309
2.Elia Viviani (Ita):qst:224
3.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:203

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:64
2.Thibaut Pinot (Fra)FDJ50
3.Thomas De Gendt (Bel):lts:37

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Egan Bernal (Col):ins:64:59:32
2.David Gaudu (Fra)FDJ0:13:31
3.Enric Mas (Spa):qst:0:42:00

Zdroj: letour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár