Tour de France: Dan Martin ovládol záverečné stúpanie, Sagan na skvelom ôsmom mieste

Tour de France 2018
Dan Martin

zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Šiesta etapa priniesla ďalšiu príležitosť pre klasikárov. Merala 181 kilometrov a jazdcov previedla po Bretónsku na severozápade Francúzska. Obsahovala tri vrchárske prémie. Prvé dve sa nachádzali v prvej polovici trate, tretia sa nachádzala na stúpaní Mûr-de-Bretagne iba 16 km pred koncom etapy. Jazdci prešli tento 2 km dlhý kopec s priemerným sklonom 6,9% a maximom 11,7% ešte raz. Nachádzal sa na ňom totiž cieľ.

Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert), Laurent Pichon (Fortuneo-Samsic), Fabien Grellier (Direct Energie), Damien Gaudin (Direct Energie) a Anthony Turgis (Cofidis) vytvorili únik dňa. Tempo opäť najprv udával tím BMC. Táto povinnosť pramení z toho, že Greg Van Avermaet (:bmc:) momentálne drží žltý dres pre celkového lídra. Belgičan taktiež patril k veľkým favoritom na zisk etapového víťazstva. Prvú a aj druhú horskú prémiu vyhral Smith. Tento jazdec až do včerajšej etapy držal dres pre lídra horskej klasifikácie. Jazdci v úniku sa v niektorých úsekoch dostali na šesťminútovú hranicu od hlavnej skupiny, no pelotón začal onedlho pracovať. Na čele sa tradične objavil aj tím Quick-Step Floors s favoritmi na víťazstvo v etape ako Julian Alaphilippe (:qst:) alebo Philippe Gilbert (:qst:). Na rovine pre nich pracovali muž v belgickom drese Yves Lampaert (:qst:) a aj Tim Declercq (:qst:), pre ktorých príde šanca na kockách v deviatej etape. Počas celej etapy si pozíciu strážil Alejandro Valverde (MOV), ktorému by záverečný kopec veľmi sedel.

Tempo predelilo pelotón na niekoľko častí. V zadnej skupine sa na chvíľu ocitol Nairo Quintana (MOV), ktorý zatiaľ nemôže rozprávať o dobrom začiatku na Tour. S ním zaostali aj vaicerí favoriti ako Mikel Landa (MOV), Ilnur Zakarin (:kat:), Vincenzo Nibali (:bmt:), Daniel Martin (:uae:) alebo Jakob Fuglsang. Väčšine sa podarilo dotaihnúť sa na čelo. Za nimi bola ešte skupina s Primožom Rogličom (:lot:). Jeho tímoví kolegovia mu pomohli dostať sa naspäť do hlavného poľa. Najdlhšie zaostal Jakob Fuglsang. Dánskemu lídrovi na GC musela pomôcť väčšina tímu Astana.

Šprintérska prémia padla do rúk Pichona. V pelotóne sa bojovalo o 10 a menej bodov. V danej situácii maximálny počet bodov získal Alexander Kristoff (:uae:). Fernando Gaviria (:qst:) si prilepšil o 9 bodov a Peter Sagan (BOH) si uchmatol 8  bodov. Táto trojica zároveň vedie v bodovacej súťaži, len presne v opačnom poradí. Ešte pred prvým prejazdom Mûr-de-Bretagne bol pôvodný únik pohltený. Pred poslednou vrchárskou prémiou z pelotónu zaútočil muž v bodkovanom drese Lotyš Tom Skujinš (:tfr:) a prilepšil si o dva body. Toho nasledoval Jack Bauer (:mts:). Jazdec z Austrálie získal tri bonusové sekundy na prémii. Po dve si prišiel Geraint Thomas (:sky:), ktorý v tej chvíli strácal na žltý dres iba tri sekundy.

Pri nájazde do poslednách 10 km viedol etapu Jakc Bauer s 20-sekundovým náskokom. Toho začali stíhať jazdci BORA – hansgrohe, hlavne rakúsky šampión Lukas Pöstelberger (BOH). 6 km pred cieľom doplatil na technické problémy Tom Dumoulin (:sun:). Spoločne so Andersenom (:sun:) mal ťažkú úlohu dostihnúť hlavnú skupinu. Holandský favorit strácal 50 sekúnd. Defekt dostal aj Romain Bardet (:alm:), ale ten sa z toho dostal.

Záverečné stúpanie

V dobrej pozícii bol Peter Sagan (BOH), ktorý tam o dobré miesto bojoval s jazdcami Sky. Spoločne s ním tam bola väčšina favoritov. 2 km pred páskou sa začal záverečný kopec. Pelotón viedol celok Dimesnion Data spoločne s BORA – hansgrohe. Po 500 metroch zaútočil Julian Alaphilippe (:qst:) a Rafal Majka (BOH). To vyprovokovalo Richieho Porta (:bmc:) a následne Dana Martina (:uae:). Atak Íra vyzeral najlepšie. Bardet na tempo nestíhal a začal strácať cenné sekundy. Martin ukázal veľkú silu. Dostihol ho Pierre Latour (:alm:), no Martin predviedol veľmi dobrý výkon. 31-ročný Ír ovládol záverečné stúpanie a odnáša si druhé etapové víťazstvo z Tour de France. Jeho útok ale vôbec nebol krátky, zaútočil približne 700 metrov do cieľa. Druhý skončil Latour a tretí bol Valverde.

Peter Sagan sa skvelo držal s vrchármi ako Adam Yates (:mts:) alebo Bauke Mollema (:tfr:) a skončil na skvelom ôsmom  mieste. Slovák je stále na čele súťaže o zelený dres. Peter Sagan má 199 bodov, druhý Fernando Gaviria (:qst:) má 156. Tretí je Alexander Kristoff (:uae:) s 88 bodmi.

Poradie v GC

Greg Van Avermaet dokončil etapu v pelotóne a udržal si žltý dres. Na druhé miesto sa vďaka bonusovým sekundám posunul Geraint Thomas. Z prvej desiatky vypadol Tom Dumoulin. Holanďan stratil v cieli 53 sekúnd a pripavil sa o dobrú pozíciu pred vrchárskymi etapami. Aj Romain Bardet v cieli stratil. Francúzska nádej na žltý dres prešla cieľ 31 sekúnd po Martinovi.

Posledný kilometer

Výsledky 6. etapy:

1.Daniel Martin (Ire):uae:4:13:43
2.Pierre Latour (Fra):alm:0:00:01
3.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:03
4.Julian Alaphilippe (Fra):qst:
5.Rafal Majka (Pol)BOH
6.Adam Yates (GBr):mts:
7.Bauke Mollema (Ned):tfr:
8.Peter Sagan (Svk)BOH
9.Geraint Thomas (GBr):sky:
10.Primož Roglič (Slo):lot:

Celkové poradie:

1.Greg Van Avermaet (Bel)BMC22:35:46
2.Geraint Thomas (GBr):sky:0:00:03
3.Tejay Van Garderen (USA)BOH0:00:05
4.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:00:06
5.Philippe Gilbert (Bel)QST0:00:12
6.Bob Jungels (Lux)QST0:00:18
7.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:45
8.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:51
9.Rafal Majka (Pol)BOH0:00:52
10.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:53
Zdroj: cyclingnews.com

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár