Tour de France: Dnes úradoval únik aj s Petrom Saganom, Slovák skončil na ťažkom stúpaní štvrtý

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/vincent_martet

Najslávnejšie cyklistické preteky mali dnes na programe 14. etapu zo Saint-Paul-Trois-Châteaux do mesta Mende vo vysočine Centrálny masív. Zvlnená etapa mala dĺžku 188 km a ponúkla dobrú šancu na úspešný únik. Poslednou prekážkou bolo záverečné trojkilometrové stúpanie Côte de la Croix Neuve s priemerným sklonom 10,2% a maximom až 15,7%.

Na začiatku z pelotónu zaútočila veľká skupina, v ktorej nechýbal Peter Sagan (BOH). Útočil aj líder vrchárskej súťaže Julian Alaphilippe (:qst:). Napokon sa po mnohých atakoch ustálila vedúca skupina pozostávajúca z 32 jazdov. Okrem držiteľov zeleného a bodkovaného dresu v nej boli mená ako Greg Van Avermaet (:bmc:), Lilian Calmejane (Direct Energie), Philippe Gilbert (:qst:), Andrey Amador (MOV), Thomas De Gendt (:lts:), Omar Fraile (AST) alebo Jerôme Cousin (Direct Energie). Pelotón viedol tím Sky a nikto z utečencov nepredstavoval rikiziko pre žltého Gerainta Thomasa (:sky:). Preto im britský celok dovolil vzdialiť sa na viac ako 10 minút. Na šprintérskej prémii získal najviac bodov (20) Peter Sagan a posilnil si líderskú pozíciu v šprintérskej súťaži.

Na prvej vrchárskej prémii bodoval Alaphilippe a aj po etape bude mať bodkovaný dres. Následné stúpanie na Col de la Croix de Berthel ovládol Gorka Izagirre (:bmt:) a na Col du Pont sans Eau bol prvý Jasper Stuyven (:tfr:). Pred dvojicou kopcov sa ale útočilo. Únik mal náskok vyše a 11 minút a vedelo sa, že niekto z čelnej skupiny vyhrá etapu. Približne 50 km pred cieľom zaútočil Izagirre. K Španielovi sa pridali Holanďan Tom-jelte Slagter (:ddd:) a Belgičan Jasper Stuyven. Trio si vypracovalo trojminútový náskok na stíhaciu skupinu. Medzitým sa skupina z pôvodného úniku zredukovala na 19 jazdcov. Od tej sa pokúsil vzdialiť Sagan, no zakrátko sa musel vrátiť do stíhacej skupiny. Na čele sa osamostatnil 26-ročný Stuyven a skúsil sólovú jazdcu až do cieľa. Jeho náskok sa každým kilometrom zvyšoval. Izagirre a Slagter sa vrátili do druhej skupiny. Pelotón aj naďalej viedol Luke Rowe (:sky:) a strata činila už 19 minút.

Záverečné stúpanie

Jasper Stuyven vstúpil do posledných 20 km s viac ako minútovým náskokom a mal šancu vyhrať počas dnešného Dňa Belgicka. V stíhacej skupine nikto nechcel pracovať. K tomu sa potom odhodlal iba Philippe Gilbert (:qst:), no jeho krajan na čele vyzeral veľmi dobre. Pomáhal mu aj vietor, ktorý mu fúkal v smere jazdy. Na záverečné stúpanie prišiel Stuyven s náskokom približne dvoch minút. Zo skupiny prenasledovateľov nastúpil 3,5 km pred páskou De Gendt. Toho nasledoval Fraile. Španiel sa následne osamostanil od De Gendta. V zadnej skupine Peter Sagan nespolupracoval s Quick-Stepom, sedel bezpečne na chvoste. To ale neurobil Alaphilippe a pokúsil sa zabojovať o etapový triumf.

Omar Fraile (AST) začal znižovať náskok Stuyvena. Pri nájazde do predposledného kilometraa sa rozdiel zmenšil na 30 sekúnd. O niekoľko metrov jazdec tímu Astana dostihol Belgičana a mal oveľa viac síl. Zozadu sa blížil aj Francúz Alaphilippe a Stuyven doplatil na to, že zaútočil príliš skoro. Na záverečnú rovinku sa Fraile dostal ako prvý a pri svojej prvej účasti na Tour de France získal hneď etapový triumf. Na druhom mieste došiel Alaphilippe a najaktívnejší jazdec dňa Stuyven sa dostal až na tretie miesto.

Peter Sagan (BOH) došiel na štvrtom mieste so stratou 12 sekúnd na víťaza. Udržal si zelený dres. Druhý Alexander Kristoff (:uae:) má priepastnú stratu 267 bodov.

zdroj: twitter.com/jeffpachoud

Boj o celkové poradie

Pelotón mal v cieli 18-minútovú stratu. Stúpanie  ponúklo možnosť pre mnohých jazdcov, ktorí si chceli polepšiť v GC. Boj na kopci vzdal Adam Yates (:mts:), ktorý boj o žltý dres už nadobro vzdal. V najstrmšej pasáži viedli hlavný balík tímy AG2R a Sky. Hlavne Frank (:alm:) odviedol dobrú robotu pre Bardeta (:alm:) a muža v bielom drese Latoura (:alm:). Žltý dres Thomasa chránil Michal Kwiatkowski (:sky:).

3 km pred kocnom nastúpil Mikel Landa (MOV). Chytili sa ho Steven Kruijswijk  (:lot:) a Primož Roglič (:lot:). Slovinec napokon aj zaútočil. Na tvrdé tempo nestačil tretí muž GC Tom Dumoulin (:sun:). Holanďan si udržal tempo a vrátil sa do skupiny s favoritmi a napokon aj zaútočil. V problémoch sa ocitli Romain Bardet a Nairo Quintana (MOV) a začali strácať čas. Na konci stúpania sa vytvorila stíhacia skupina Froome (:sky:), Thomas a Dumoulin.

Primož Roglič bol najlepší z favoritov. Najlepšia trojica doterajšieho priebehu Tour skončila za ním s mankom 7 sekúnd. Viac ako 10-sekundovú stratu zaznamenali Quintana s Bardetom a Kruijswijkom.

V prvej desiatke si vymenili pozície deviaty Fuglsang (AST) s Danom Martinom (:uae:), ktorý kvôli defektu spadol na desiate miesto. Na absolútnom čele sa nezmenilo nič, viacerí jazdci však stratili nejaké sekundy. V žltom drese je stále Thomas Geraint, druhý je Froome a pódium uzatvára Dumoulin.

Profil 14. etapy:

zdroj: procyclingstas

Posledný kilometer:

Výsledky 14. etapy:

1.Omar Fraile (Spa)AST4:41:57
2.Julian Alaphlippe (Fra):qst:0:00:06
3.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
4.Peter Sagan (Svk)BOH0:00:12
5.Damiano Caruso (Ita):bmc:0:00:17
6.Simon Geschke (Ger):sun:0:00:19
7.Nicolas Edet (Fra)Cofidis
8.Lilian Calmejane (Fra)Direct Energie0:00:23
9.Daryl Impey (RSA):mts:0:00:30
10.Thomas De Gendt (Bel):lts:0:00:37

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH437
2.Alexander Kristoff (Nor):uae:170
3.Arnaud Demare (Fra)FDJ133

Celkové poradie:

1.Geraint Thomas (GBr):sky:58:10:44
2.Chris Froome (GBr):sky:0:01:39
3.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:50
4.Primož Roglič (Slo):lot:0:02:38
5.Romain Bardet (Fra):alm:0:03:21
6.Mikel Landa (Spa)MOV0:03:42
7.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:03:57
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:04:23
9.Jakob Fuglsang (Den):uae:0:06:14
10.Martin Daniel (Ire):uae:0:06:54
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár