Tour de France: Dvaja Francúzi bojovali o víťaztsvo, Sagan skončil ôsmy

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/MidiLibreSports

Osemnásta etapa mala rovinatý profil a merala 171 kilometrov. Išlo o predposlednú príležitosť pre výrazne zmenšené šprintérske pole. V hre bol aj Peter Sagan (BOH), ktorý nastúpil aj napriek tomu, že včera nepríjemne spadol. Zlomenina sa však u neho nenašla. Etapa viedla z dedinky Trie-Sur-Baïse do Pau. Toto mesto na juhu Francúzska hostí Tour už sedemdesiatykrát.

Dnes to pokojne mohla byť aj etapa s úspešným únikom. Do toho sa dostali Thomas Boudat (Direct Energie), Mathew Hayman (:mts:), Niki Terpstra (:qst:), Luke Durbridge (:mts.) a Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert). K nim sa chcel pridať aj hrdina Tour Lawson Craddock (:efd:), ktorý od prvej etapy jazdí so zlomenou lopatkou. Svoj pokus však vzdal. Vypracovali si približne dvojimútový náskok. Pelotón viedol tím FDJ, ktorý pracoval pre špurtéra Arnauda Démara (FDJ). Na trase boli dnes dve vrchárske prémie štvrtej kategórie. Žiadne vrzušenie ale nespôsobili, v horskej klasifikácii dominantne vládne Francúz Julian Alaphilippe (:qst:).

Na méte 105 km pred cieľom v pelotóne spadli Adam Yates (:mts:) a Nairo Quintana (MOV). Víťazovi včerajšej etapy musel byť ošetrený v lekárskom aute a vrátil sa do hlavnej skupiny.

Na stúpaní štvrtej kategórie 18 km pred koncom sa od pelotónu vytvorila väčšia skupina a spojila sa s pôvodným únikom. Šprintérske celky sa ale o to postarali a všetko sa schyľovalo k hromadnému dojazdu. Peter Sagan (BOH) sa držal vpredu a vyzeralo to, že predsa len zabojuje o etapový triumf. Jeho tím Bora – hansgrohe mu opäť pomáhali udržať si dobré umiestnenie v pelotóne. Najviac roboty ale aj tak odvádzal tím FDJ. V hre stále boli šprintéri aj Alexander Kristoff (:uae:), Sonny Colbrelli (:bmt:), John Degenkolb (:tfr:) alebo Christophe Laporte (Cofidis). Tím Sky až po ochrannú zónu troch kilometrov chránil na čele žltý dres Gerainta Thomasa (:sky:).

V meste Pau sa prechádzalo viacerými kruhovými objazdmi. Bora odvádzala svoju úlohu veľmi dobre a Sagan bol v stále dobrej pozícii. V poslednom kilometri sa na čele ocitol Arnaud Démare s Edvaldom Boassonom Hagenom. Pre Degenkolba šprint rozbiehal Jasper Stuyven (:tfr:). Démare začal šprintovať ako prvý, nasledovali ho Laporte, Kristof a Boasson Hagen. Etapu vyhral po dobrej pomoci od Guarnieriho (FDJDémare. Laporte skončil na druhom mieste, za ním došiel Nór v drese európskeho šampióna Kristoff. Slovák sa do šprintu o prvé miesta nezapojil a skončil na ôsmom mieste. Je istým víťazom zeleného dresu.

Arnaud Démare získal druhú etapu na Tour v kariére. Ide o jeho 50. profesionálne víťazstvo. Dnes ťažil z dobrej práce svojho tímu, v ktorom bol od začiatku Tour lídrom.

 

Záverečný šprint

Profil 18. etapy

Výsledky 18. etapy:

1.Arnaud Demare (Fra)FDJ2:21:27
2.Christophe Laporte (Fra)Cofidis0:00:28
3.Alexander Kristoff (Nor):uae:0:00:47
4.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd:0:00:52
5.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
6.Maximiliano Richeze (Arg):qst:0:01:05
7.John Degenkolb (Ger):tfr:0:01:33
8.Peter Sagan (Svk)BOH0:01:35
9.Taylor Phinney (USA):efd:
10.Timothy Dupont (Bel)Wanty – Groupe Gobert0:02:01

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH467
2.Alexander Kristoff (Nor):uae:196
3.Arnaud Demare (Fra)FDJ183

Vrchárska súťaž:

1.Julian Alaphilippe(Fra):qst:140
2.Warren Barguil (Fra)Fortuneo – Samsic73
3.Rafal Majka (Pol)BOH30

Celkové poradie:

1.Geraint Thomas (GBr):sky:74:21:01
2.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:59
3.Chris Froome (GBr):sky:0:02:31
4.Primož Roglič (Slo):lot:0:02:47
5.Nairo Quintana (Col)MOV0:03:30
6.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:04:19
7.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:34
8.Romain Bardet (Fra):alm:0:05:13
9.Daniel Martin (Irl):uae:0:06:33
10.Jakob Fuglsang (Den)AST0:09:31
Zdroj: cyclingnews.com

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár