Tour de France: Ewan ovládol Elyzejské polia, Sagan desiaty. Bernal víťazom Tour

Tour de France 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Dnes sa ukončilo trojtýždňové dobrodružstvo po Francúzsku. Tour de Franca mala pred sebou už iba 21. etapu, ktorá sa tradične niesla najprv v slávnostnom duchu, kedy si úspešní jazdci vystupovali pred pelotón, pripíjali si so šampanským a užívali si svoje pôsobenie na najväčšej športovej udalosti roku. Po tom, ako sa cyklisti presunuli z okolia Paríža na okruh na bulvári Champs-Élysées, sa tempo zvýšilo. Kolo sa prešlo osemkrát, na jeho konci si na svoje mali prísť najlepší šprintéri. Táto najslávnejšia etapa vôbec je nazývaná aj ako „šprintérske majstrovstvá sveta“. Samotný okruh okolo Víťazného oblúku – Arc de Triomphe de l’Étoile obsahoval tiahle zákruty a široké cesty, ktoré boli prevažne vydlážedné.

Profil:

zdroj: letour.fr

Počas poslednej etapy sa už zo zvyku neútočí na celkové poradie či vrchársky dres. Aj tak by drvivá väčšina útokov bola zrušené šprintérskými tímami, ktoré majú veľkú motiváciu zvíťaziť na najprestížnejšej cieľovej čiare v cyklistike. Istá bola aj bodovacia šprintérska súťaž.

Egan Bernal oslavuje svoj prvý, Tam Ineos šiesty titul z Tour. Moment im „znepríjemnil Sagan“

Peter Sagan po siedmykrát v kariére pózoval s víťazom Tour:

zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Celá etapa bola naplánovaná v neskorších hodinách, aby to pri oslavách 100. výročia prvého žltého dresu umocnilo krásu jednej z najlepších Tour tohto tisícročia. Podobne sa finišovalo aj v 100. ročníku Tour v roku 2013.

Najbojovnejším jazdcom Tour sa suverénne stal Julian Alaphilippe

zdroj: twitter.com/KRMGtulsa

Champs-Élysées

Pri vstupe do 70. km symbolicky ťahal Inoes, ktorý ešte musel etapu s Bernalom dokončiť. Ten vyzeral aj vďaka malým skúsenostiam trochu nervózne, musel sa sústrediť na prejdenie 126 km v poriadku. Vo veku 22 rokov bol na pokraji prekonanie viacerých legiend ako tretí najmladší víťaz Tour, prvý od Druhej svetovej vojny.

Defekt musel riešiť Geraint Thomas (:ins:), ktorému však pohotovo pomohol tím a jeho druhé miesto ani nemohlo byť v ohrození.

V prvom kole prišiel aj prvý útok. Úniky síce posledných 14 rokov nevyšli, no stále sa o to pokúšajú jazdci o zviditeľnenie. Dnes sa do úniku dostali Nils Politt (:kat:), Omar Fraile (AST), Jan Tratnik (:bmt:) a Tom Scully (:efd:). Tí mali približne 30-sekundový náskok. Ten udržiavali v posledných 50 už výhradne len šprintérske celky, najmä Lotto Soudal, UAE-Team Emirates či Deceuninck – Quick Step.

Pri vstupe do posledných 20 km sa tempo pelotóne postupne zvyšovalo, štvorica na čele mala stále 20 sekúnd. Únik bol dostihnutý 12 km pred cieľom po práci Dimension Data.

zdroj: twitter.com/LeTour

Ešte v predposlednej desiatke kilometrov utrpel mechanický problém Sonny Colbrelli (:bmt:), ktorý sa síce dostal naspäť, no minul dôležité sily. 9 km pred cieľom sa smola nevyhla ani Michaelovi Matthewsovi (:sun:), ktorý vedel, že etapu nevyhrá.

Posledné kolo (6,6 km pred koncom)

Na špici sa striedali viaceré tímy. Bora – hansgrohe pre Petra Sagana (BOH), Lotto Soudal pre Caleba Ewana (:lts:), Quick Step pre Eliu Vivianiho (:qst:). Dopredu sa tlačil aj Jumbo-Visma pre Dylana Groenewegena (:tjb:).

Na méte 6 km do cieľa svoje šťastie vyskúšal Greg van Avermaet (:ccc:), ktorý zaútočil. Nástup belgického klasikára však nemal dlhé trvanie, bol takmer okamžite stiahnutý hladnými družstvami. Poslednýkrát sa išlo dole cez mierne klesanie, aby sa neskôr po otočení prešlo na finálnu mierne falošnú rovinku na Elyzejských poliach. Pole bolo dosť natiahnuté, s ochrannou zónou 3 km sa prestali počítať všetky medzery a muži v celkovom poradí si mohli vydýchnuť.

Na čele boli aj borci z Mitchelton-Scott, neskôr ich však vystriedal pravdepodobne najlepší šprintérsky vlak sveta Quick Stepu. Stihli to ešte pred podchodom, po ktorom sa vyšlo na predposlednú rovinu dôležitú v boji o pozície.

Záver

Na čele sa otočil aj Alaphilippe, potom však vyšiel vláčik n a vzduch Lotto Soudal. Stále ešte pracoval Michael Morkov (:qst:), ktorý však stratil Vivianiho.

Ako prvý nastúpil v posledných 300 metroch Edvald Boasson (:ddd:). Na ľavej strane cesty si počkal na značku 200 m Dylan Groenewegen, no na opačnej strane mal Caleba Ewana (:lts:).

Malý Austrálčan musel šprintovať zo zlej pozície, no v poslednej päťdesiatke metrov dokázal ešte fantasticky zrýchliť a predbehol Groenewegena a ostatných šprintujúcich mužov. Vyrazil spoza Maxa Richezeho (:qst:). Potvrdil, že na tejto Tour sa zaradil do tej najužšej svetovej šprintérskej špičky, ak ju rovno nevedie.

Caleb Ewan vyhral aj svoju tretiu etapu na svojej premiérovej Tour. Holanďan Groenewegen skončil druhý, tretie miesto bral Nicolo Bonifazio. 

Peter Sagan skončil na desiatej priečke. Slovák vychádzal zo zákruty na deviatom mieste, čo vôbec nebola najlepšia pozícia. Navyše, vybral si zle koleso a ani rýchlostne dnes nestačil na mužov pred ním. Zaistil si víťazstvo v bodovacej súťaži o zelený dres. Osamostatnil sa na čele historického rebríčka, keďže Erik Zabel ich vo svojej kariére získal šesť. Sagan pridal od roku 2012 sedem zelených dresov.

Egan Bernal (:ins:) došiel bezpečne do cieľa v spoločnosti tímových kolegov a definitívne potvrdil svoje celkové víťazstvo. Kolumbijčan zároveň získal  biely dres pre najlepšieho mladého jazdca.

zdroj: twitter.com/cnnsport

Posledný kilometer:

Výsledky 21. etapy: 

1.Caleb Ewan (Aus):lts:3:04:08
2.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:
3.Nicolò Bonifazio (Ita)Total
4.Max Richeze (Arg):qst:
5.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd:
6.André Greipel (Ger)Arkéa-Samsic
7.Matteo Trentin (Ita):mts:
8.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
9.Nikias Arndt (Ger):sun:
10.Peter Sagan (Svk)BOH

Celkové poradie:

1.Egan Bernal (Col):ins:82:57:00
2.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:11
3.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:31
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:56
5.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:03:45
6.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:23
7.Rigoberto Uran (Col):efd:0:05:15
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:05:30
9.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:06:12
10.Warren Barguil (Fra)Arkéa-Samsic0:07:32

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH316
2.Caleb Ewan (Aus):lts:248
3.Elia Viviani (Ita):qst:224

Vrchárska súťaž:

1.Romain Bardet (Fra):alm:86
2.Egan Bernal (Col):ins:78
3.Tim Wellens (Bel):lts:75

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Egan Bernal (Col):ins:82:57:00
2.David Gaudu (Fra)FDJ0:23:29
3.Enric Mas (Spa)MOV0:57:35
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár