Tour de France: Favoriti nenašli recept na Alaphilppa, Bernal úspešne útočil. Quintanov víťazný pozdrav

Tour de France 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

18. etapou sa začalo finále boja o žltý dres. Prvá z troch kľúčových vrchárskych etáp v Alpách mala dĺžku 208 km a počas nich sa nazbieralo viac ako 5000 výškových metrov. Postarali sa o to tri slávne stúpania Col de Vars, Col d’Izoard a na záver si na jazdcov počkalo monštrum v podobe Col du Galibier. Po ňom nasledoval zjazd do Valloire. Všetky tri vrcholy sa nachádzali vo výške väčšej ako 2000 m. n. m., čo výrazne sťažilo túto špecifickú etapu.

Profil:

zdroj: letour.fr

Chaos pri tvorbe úniku

Už od začiatku bol o únik záujem. Vpredu sa nachádzal aj Peter Sagan (BOH), aby zastihol vytvorenie medzery. Nebolo to však také jednoduché. Tempo bolo od začiatku vysoké, pokoj pred hektickým vrchárskym dňom nepridal ani kategorizovaný kopec hneď po štarte. Dlho bol aktívny Alexej Lutsenko (:kat:) a miešal sa medzi malými skupinkami, ktoré sa vytvárali, no nijaká sa nevedela udržať na čele.

Trvalo to ešte ďalších 10 km, kým si naskočili napríklad Adam Yates (:mts:) alebo Lennard Kämna (:sun:). Ustálené to nebolo ani na šprintérskej prémii vyše 45 km po štarte. Ako prvá ňou prešla početná skupina, kde však chýbal Peter Sagan. Nebodoval však ani jeden z jeho blízkych konkurentov v boji o zelený dres a Slovák tak mohol s pokojom odjazdiť zvyšok náročnej etapy. Prémiu vyhral Jasper De Buyst (:lts:) a od tohto momentu sa jasne vyčlenila úniková skupinka od dosť natiahnutého pelotónu. Ten si predstavoval jednoduchší štart, hlavne ak vedel, čo ho čaká na konci etapy.

Na čele sa v úniku zjednotili 33 jazdci. Boli to: Bardet, Cherel, Frank (:alm:), Quintana, Amador, Verona (MOV), Adam YatesImpey, Juul-Jensen (:mts:), Wellens, Benoot, De Buyst (:lts:), Van AvermaetPauwels, Geschke(:ccc:), Lutsenko, Gorka Izagirre (AST), WoodsBettiol (:efd:), Kämna, Arndt (:sun:), Teunissen, Jansen (:tjb:), Bernard (:tfr:), Van Baarle (:ins:), Henao (:uae:), Politt (:kat:), Caruso (:bmt:), Ladagnous (FDJ), Richeze (:dqt:), Rosetto, Périchon (Cofidis), Moinard (Arkéa-Samsic) a Ourselin (Direct Energie).

zdroj: twitter.com/LeTour

Útok na etapové víťazstvo tak jasne naznačili vrchári bez šance na dobré celkové umiestnenie Adam Yates, Bardet, Woods alebo Quintana. Ten však mohol počkať na Landu (MOV) a neskôr mu pomôcť. Zreteľnú vôľu brániť svoj bodkovaný dres ukázal Tim Wellens. Na trase sa dnes dalo získať vďaka jednému stúpaniu označeného jedničkou a dvom označeným HC (hors catégorie) získať dokopy 50 bodov do vrchárskej súťaže, ktorú Belgičan vedie od tretej etapy.

Na špici pelotónu sa zoskupil Deceuninck – Quick Step, ktorý chránil neistý žltý dres Juliana Alaphilippa (:qst:). Po 70 odjazdených kilometroch mal únik náskok 6 minút. Najlepšie postaveným jazdcom v GC tam bol Nairo Quintana so stratou 9:30.

Col de Vars bol korisťou pre Wellensa

Na vrchole prvého stúpania dňa dlhého 9,3 km bol prvý Tim Wellens, ktorý získal 10 bodov pred Bardetom. Na vrchole náskok 6:40 na pelotón, ktorý kontroloval Quick Step, aj keď tím nemal zložený pre takúto činnosť.

Na klesaní sa v hlavnej skupine udial pád. Na zemi sa ocitol pomocník Stevena Kruijswijka (:tjb:) George Bennett (:tjb:). Spadol aj Nicolas Roche (:sun:), no pre nikoho to nebol veľký problém a obaja sa pripojili ku skupine, ktorú už predtým začali opúšťať šprintéri či ťažší jazdci za účelom šetrenia síl a finišovania v časovom limite. Výškové metre začali bolieť viacerých jazdcov v úniku ako IzagirreLadagnousArdntDe Buyst, Jansen, Politt či Richeze.

Col d’Izoard v náročnom tempe, no bez útokov

zdroj: twitter.com/LeTour

Pred druhým veľkým priesmykom dňa zaútočili Van Avermaet Bernard. Tí si držali náskok osem minút pred skupinou favoritov, ktorý sa však začal rýchlo zmenšovať. Za nimi sa z pôvodného úniku vedela držať len sedmička QuintanaKämna, BardetLutsenkoYatesWoodsCaruso.

6 km pred vrcholom už naplno v pelotóne ťahal Movistar. Marc Soler (MOV) obetavo pracoval pre Mikela Landu (MOV), ktorý sa zjavne cítil veľmi dobre a plánoval útok. Alaphilippovi pri tvrdom tempe zostal už len Enric Mas (:qst:). Tempo sa výrazne zvyšovalo a hlavnú skupinu tvorilo už iba 17 jazdcov. Na 10-percentných sklonoch vypadli aj napríklad Kwiatkowski (:ins:), Dan Martin (:uae:) alebo Nibali (:bmt:). Ineos taktiež nemal dostatok jazdcov, s lídrami Thomasom (:ins:) a Bernalom (:ins:) sa tam ledva držal Poels (:ins:).

Tempo sa ale v posledných 3 km stúpania znížilo a nikto nechcel riskovať skorý útok. Na vrchole stále ostávalo viac ako 75 km na pásku. Movistar tak opäť pripravil Quintanu v úniku o posunutie sa v GC, no po jeho nespoľahlivých výkonoch je jasné, že španielsky celok verí svojim jazdcom Landovi a Valverdemu.

Tesne pred vrcholom bol osamotený Bernard obraný o prvenstvo na prémii na Izoarde. Neskorým útokom si 20 bodov zobral Caruso pred Bardetom. Táto dvojica prišla do zjazdu osamotená. Za nimi bol zvyšok zo selekcie úniku. Alaphilippova skupina ostala pokope, nikto z nej nezaútočil a strácala už iba 5 minút.

Pod Galibierom

zdroj: twitter.com/TeamINEOS

Na zjazde nikto neriskoval, každý sa šetril na poslednú 20-kilometrovú vrchársku skúšku dňa. Skupiny úniku sa na rovinatej časti zjednotili a na čele tak bolo 16 jazdcov. Izoard ale ukázal, kto má aké nohy. Do hry sa vrátili WellensAmador alebo Benoot. V čelnej grupe sa však aj na jednoduchšej časti snažili viacerí jazdci skôr útočiť, ako spolupracovať. Naopak, aktivita na skorých častiach stála mnohé sily Wellensa, ktorý sa musel začať báť o svoje bodky na drese.

V skupine žltého dresu začal pracovať tím Ineos s Castroviejom (:ins:), ktorý sa vrátil spoločne s viacerými mužmi. Až štyroch pomocníkov mal k dispozícii Stven Kruijswijk (:tjb:). Utečenci udržovali odstup na hodnote 5 minút.

Stúpalo sa z obce La Salle-les-Alpes. Celkovo sa nastúpalo 23 kilometrov, aj keď skutočný Galibier začal po prejdení konštantného prechodného stúpania Col du Lautaret. Po zdvihnutí sa cesty 40 km pred cieľom začalo fúkať v smere jazdy, čo pomáhalo hlavne útočníkom.

Col du Galibier

Od päty kopca tempo diktoval tím Ineos, ktorý dokázal zmobilizovať svojich domestikov. Tí stíhali 11 jazdcov v úniku. Dlhú otočku predviedol Castroviejo (:ins:), ten počkal na vracajúceho sa Van Baarleho (:ins:) zo skorého úniku.

Na méte 8,5 km pred vrcholom sa po pravotočivej zákrute začalo stúpať na deviatu najvyššie položenú asfaltovú cestu v Európe, druhý najvyšší bod tejto Tour.

Na špici už nechcel dlhšie čakať Lutsenko a ako prvý skúsil zaútočiť 10 km pred vrcholom. Zdvihol tempo, čo bolo už priveľa pre Adama Yatesa, ktorý potvrdil, že na Tour nechytil správnu formu. Náskok brejku bol stále 4:40 a vedelo sa, že jeden z jazdcov, ktorí ostali, zvíťazí. Boli tam LutsenkoWoodsBardetQuintana a Caruso. Menší odstup si udržiavali Kämna a Benoot. Kazašský šampión však aj naďalej bezvýsledne míňal sily a dostával spolubojovníkov pod tlak. To však nevadilo Kolumbijčanovi Quintanovi, ktorý 7 km pred koncom stúpania zaútočil. Nikto nedokázal okamžite reagovať a nasadilo sa tak stále tempo. Z toho ťažili Bardet Lutsenko, ktorí museli odpovedať na polminútový náskok jazdca Movistaru.

V pelotóne sa išlo sústavné tempo, Ineosu však z neho vypadol Poels. Britský tím nešiel úplne svižne, to hralo do karát Alaphilippovi, ktorý sa stále držal s najlepšími vrchármi. Nikto iný nechcel prevziať iniciatívu a manko na Quintanu sa vôbec nezmenšovalo.

Po vyšťavení Van Baarleho pritvrdil Egan Bernal (:ins:) a vypracoval si náskok 3 km pod prémiou. Najlepší mladý jazdec sa postupne začal výraznejšie vzďaľovať.

Nairo Quintana prešiel ako prvý cez HC prémiu na Col du Galibier s obrovským náskokom 1:40 na Bardeta. Vedúci jazdec tak musel ostať pozorný na zjazde a víťazstvo by mu nemalo ujsť.

Kilometer pred vrcholom zaútočil aj Geraint Thomas a začala sa interná hra v Ineose, keďže obhajca titulu začal jazdiť proti kolegovi. Za ním sa sformovala stíhacia skupina, ktorú viedol Buchmann (BOH). Boli v nej aj Pinot (FDJ), Kruijswijk (:tjb:), Urán (:efd:), Landa (MOV), Alaphilippe (:qst:), Porte (:tfr:). Poslední dvaja jazdci však stratili kontakt a žltý dres sa začal otriasať v základoch.

Výlet Thomasa netrval dlho a po Pinotovej snahe sa favoriti okrem Alaphilippa zjednotili. Vpredu sa však stále nachádzal Bernal, ktorý držal 20-sekundový náskok.  Muž v žltom drese prechádzal s rovnakou stratou na favoritov, ktorá sa však zmenšovala vďaka jeho technickým schopnostiam v klesaní.

Zjazd do Valloire

Nairo Quintana si jasne išiel po etapový triumf, svoju šancu jednoznačne využil. Ani Bardetove zjazdárske schopnosti nemali do toho čo povedať. 29-ročný Kolumbijčan sa nám pripomenul, že ešte stále má v sebe kvalitné vrchárske nohy, veď na Col du Galibier bol jednoznačne najsilnejší z konkurencie a až dominantne vyhral 18. etapu. Druhý skončil domáci Romain Bardet, ktorý sa prezlečie do bodkovaného dresu. Tretie miesto bral Alexej Lutsenko, ktorý previedol veľmi prekvapivý výkon vo vysokých kopcoch.

Julian Alaphilippe sa po niekoľkých kilometroch dostal k favoritom, dokonca sa prehnal cez skupinu a začal si vytvárať medzeru. Pred niekoľkými kilometrami to vyzeralo, že čistokrvní vrchári tohto univerzála konečne zlomia, no nestalo sa. Do cieľa došiel spoločne s ThomasomKruijswijkomPortom, Uránom, PinotomBuchmannomLandom so stratou 5:18 na víťaza.

Čo je ale dôležité, je fakt, že Egan Bernal dokonca na klesaní získal čas a do cieľa prišiel s náskokom 32 na hlavných favoritov.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Julian Alaphilippe dnes statočne udržal žltý dres a má pred sebou dve etapy, aby ho doniesol do Paríža. Na druhé miesto sa posunul Egan Bernal, ktorý nebyť zdvihnutia tempa od vlastného jazdca – Thomasa, mohol mať teoreticky väčšiu výhodu. Na vedúceho Francúza má 1:30, Thomas je na treťom mieste a na kolumbisjkého najlepšieho mladého jazdca nabral stratu 5 sekúnd. Do top-10 sa dostal Quintana.

zdroj: twitter.com/TeamINEOS

Peter Sagan

Slovák v zelenom drese dnes finišoval na 154. mieste so stratou 36:36. Vedenie v bodovacej súťaži by mu nemalo v Paríži ujsť.

Výsledky 18. etapy: 

1.Nairo Quintana (Col)MOV5:34:15
2.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:35
3.Alexej Lutsenko (Kaz)AST0:02:28
4.Lennard Kämna (Ger):sun:0:02:58
5.Damiano Caruso (Ita):bmt:0:02:28
6.Tiesj Benoot (Bel):lts:0:04:46
7.Michael Woods (Can):efd:
8.Egan Bernal (Col):ins:
9.Serge Pauwels (Bel):ccc:
10.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:05:18

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:75:18:49
2.Egan Bernal (Col):ins:0:01:30
3.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:35
4.Stven Kruijswijk (Fra):tjb:0:01:47
5.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:01:50
6.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:02:14
7.Nairo Quintana (Col)MOV0:03:54
8.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:54
9.Rigoberto Urán (Col):efd:0:05:33
10.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:05:58

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH309
2.Elia Viviani (Ita):qst:224
3.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:203

Vrchárska súťaž:

1.Romain Bardet (Fra):alm:86
2.Tim Wellens (Bel):lts:74
3.Damiano Caruso (Ita):bmt:60

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Egan Bernal (Col):ins:75:20:19
2.Lennard Kämna (Ger):sun:01:22:22
3.Tiesj Benoot (Bel):lts:01:28:09
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár