Tour de France: Groenewegen bol najrýchlejší, zelený Sagan opäť na pódiu

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/LottoJumbo_road

Po dvoch zvlnených etapách sa k slovu opäť dostali šprintéri. Siedma etapa mala rovinatý profil a očakávala sa šprintérska koncovka. Trasa mala dĺžku 231 kilometrov. Bola to najdlhšia etapa 105. ročníka Tour de France. Pelotón štartoval v meste Fougères a cieľ sa nachádzal v meste Chartres v severnom Francúzsku.

Nikomu sa do úniku veľmi nechcelo. Kvôli bočnému vetru bolo nevýhdoné útočiť v najdlhšej etape. Po niekoľkých individuálnych pokusoch sa na čele objavila väčšia skupina s viacerými zvučnými menami. Pelotón ich ale k ničomu nepustil. Napokon zaútočil Yoann Offredo z prokontinentálneho celku Wanty – Groupe Gobert. Išlo mu hlavne o zviditeľnenie domáceho tímu. Francúz si vďaka voľnému tempu hlavnej skupiny vypracoval náskok viac ako desiatich minút. Získal bod na jedinej vrchárksej prémii dňa a 90 km pred cieľom bol dostihnutý. Podobný bol pokus Laurenta Pichona (Fortuneo-Samsic), ktorý 80 km pred páskou vyskúšal sólo únik. Taktiež mu išlo iba o prezenátciu svojho tímu z nižšej kategórie.

Dostihnutý bol po šprintérskej prémii. Tam získal 20 bodov. V pelotóne sa bojovalo o väčšiu porciu bodov. Fernando Gavíria (:qst:) získal 17 bodov. Peter Sagan (BOH) došiel za ním a pripísal si 15 bodov. Alexander Kristoff (:uae:) odišiel s 13 bodmi do šprintérskej súťaže.

Následne bolo celé štartové pole sústredené v pelotóne. Na bonusovom bode na trati bol prvý Greg Van Avermaet (:bmc:). Ten získal ďalšie tri sekundy k dobru a upevnil si pozíciu na čele celkovej klasifikácie. Šancu mal aj Geraint Thomas (:sky:), no žiadne sekundy nezískal.

Pelotón sa blížil k cieľovému mestu v regióne Centre-Val de Loire. 10 km pred cieľom sa začali formovať viaceré šprintérske vláčiky. Dobrú pozíciu si tradične vybojoval celok Quick-Step Floors s hlavným mužom Fernandom Gaviriom (:qst:). Kolumbijčan je zvyknutý na skvelú robotu od Richezeho (:qst:). Pracovali aj celky FDJ, Cofidis a aj nemecká BORA – hansgrohe. K slovu sa dostal aj Dimensions Data s Markom Cavendishom (:ddd:), ktorý bol počas prvých etáp veľmi nevýrazný. Z nešprintérskych celkov sa na čelo predrel Team Sky. Ten sa chcel vyhnuť nepríjemnostiam pre jazdcov na celkové poradie. Ku koncu ostali na čele BORA, Dimensions Data a LottoNL-Jumbo so šprintérom Dylanom Groenewegenom (:lot:).

Boj o pozície vrcholil na pravotočivej zákrute 2 km pred cieľom. V nej si najviac polepšil Laporte (Cofidis). Peter Sagan sa ocitol v druhej desiatke, no stále ostával kilometer do konca. Následne si veľmi dobre našiel koleso Gaviriu. V druhom rade sa nachádzal Groenewegen. Ten predviedol najsilnejší šprint a vyhral etapu. Obehol aj Kristoffa a následne si poradil s bojujúcou dvojicou Gaviria-Sagan. Slovák sa nakoniec ocitol na dobrej pozícii, no svojho kolumbijského protivníka nedokízal prekonať. Muž v zelenom si tam potom ustrážil Arnauda Démara (FDJ) a Christopha Laporta. Gaviria skončil druhý a Sagan došiel na treťom mieste. V šprintérskych koncovkách tak 28-ročný Slovák tento ročník skončil najhoršie tretí.

25-ročný Groenewegen si pripísal druhé víťazstvo na Tour. To prvé sa zrodilo minulý rok v poslednej etape v Paríži. V sezóne je to už jeho desiate víťazstvo. Spolu s 23-ročným Gaviriom tvorí podľa mnohých odborníkov nástupcov staršej generácie špurtérov ako Cavendish, Greipel alebo Kristoff, ktorých dnes porazil priamo na trati.

Peter Sagan ostáva na čele šprintérskej súťaže. Druhý je Gaviria, ktorý svoj náskok vďaka lepším umiestneniam na prémii a v cieli zmenšil. Rozdiel medzi Slovákom a Kolumbijčanom je 31 bodov.

V žltom drese ostáva Greg Van Avermaet. Druhý je Geraint Thomas. Zajtra je na programe ďalšia rovinatá etapa.

Záverečný šprint:

Výsledky 7. etapy:

1.Dylan Groenewegen (Ned):lot:5:43:42
2.Fernando Gaviria (Col):qst:
3.Peter Sagan (Svk)BOH
4.Arnaud Demare (Fra)FDJ
5.Christophe Laporte (Fra)Cofidis
6.John Degenkolb (Ger):tfr:
7.Daryl Impey (RSA):mts:
8.André Greipel (Ger):lot:
9.Andrea Pasqualon (Ita)Wanty-Groupe Gobert
10.Mark Cavendish (GBr):ddd:

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH234
2.Fernando Gavíria (Col):qst:203
3.Alexander Kristoff (Nor):uae:105

Celkové poradie:

1.Greg Van Avermaet (Bel)BMC28:19:25
2.Geraint Thomas (GBr):sky:0:00:06
3.Tejay Van Garderen (USA)BOH0:00:08
4.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:00:09
5.Philippe Gilbert (Bel)QST0:00:15
6.Bob Jungels (Lux)QST0:00:21
7.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:48
8.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:54
9.Rafal Majka (Pol)BOH0:00:55
10.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:56
Zdroj: cyclingnews.com

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár