Tour de France: Groenewegen sa konečne ozval, Sagan v najdlhšej etape na treťom mieste

Tour de France 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Siedma etapa nechala jazdcov na celkové poradie trochu vydýchnuť. Išlo o ďalšiu z tranzitných etáp, dokonca s najväčším počtom kilometrov na tohtoročnej Tour. Prvá polovica trasy medzi mestami Belfort a Chalon-sur-Saône na východe Francúzska mala zvlnený profil, do ktorého sa zmestili tri kategorizované kopce. Šprintérov to ale nevystrašilo, keďže po nich nasledovala takmer sto kilometrov roviny až do finálnej destinácie. Malo sa rozhodnúť v očakávanom hromadnom dojazde. Hru však mohli sťažiť priam až maratónske kilometre, kedy bol každý v závere unavený po najdlhšom dni.

Profil:

zdroj: letour.fr

Ciccone a jeho deň snov

zdroj: ASO

Giulio Ciccone (:tfr:) bol včera najlepšie postaveným jazdcom z víťazného úniku a v horskej etape si obliekol žltý dres. V GC má náskok iba šiestich sekúnd pred statočne bojujúcim Julianom Alaphilippom (:qst:) a o nosení maillot jaune prakticky rozhodli druhé miesta Taliana na časovej prémii a v cieli. 24-ročný víťaz vrchárskeho dresu z Okolo Slovenska či až Giro d’Italia prežíval mimoriadne špeciálny deň v kariére s vysokou šancou udržania dresu aj do zajtrajška. A to všetko iba pri prvej účasti na Tour.

Sagan patril k najväčším favoritom na víťazstvo etapy. zdroj: letour.fr

Kamaráti Rossetto a Offredo z pro-konti scény v úniku

Keďže išlo o najdlhší deň a profil bol doslova stavaný pre šprintérov, únik dnes nemal takmer žiadne šance na víťazstvo. Lídrami etapy sa od ostrého štartu stali Stéphane Rosetto (Cofidis) a Yoan Offredo (Wanty – Gobert). Títo dvaja Francúzi sú v súkromí dobrými priateľmi, spoločné majú aj to, že iba pred pár mesiacmi ležali doma kvôli zraneniam. Možno aj kvôli tomu sa chceli odvďačiť svojim tímom s divokými kartami, že ich povolali na Tour. 32-roční pretekári už tento týždeň v únikoch boli a aj takto prispievajú k zviditeľneniu tímových dresov a najmä log sponzorov na nich.

zdroj: twitter.com/LeTour

Na špicu sa najprv postavila dvojica z AG2R, no keď zistili, že zloženie úniku sa nezmení, nechali robotu na favorizované tímy. Po štyridsiatke kilometrov mali lídri náskok až šiestich minút, no postupne sa vzdialenosť dvoch skupín začala zmenšovať. Pohybovala sa okolo hranice dvoch minút.

Na prvej vrchárskej prémii získal jediný bod Offredo, to isté urobil aj na poslednom kopci dňa. Na jedinej KOM prémii tretej kategórie získal dva body jeho kolega Rossetto. Tieto čiastkové úspechy rozhodujú pri udeľovaní červených čísel za najbojovnejšieho jazdca etapy. Rosetto sa z tohto počinu tešil v prvej etape 106. ročníka Le Tour.

Počas rovinatých úsekov, keď cyklisti išli okolo tiahlych polí, fúkal vietor až do rýchlosti 18 km/h, často bočne až priamo proti pelotónu. Práve tu využili Jumbo-Visma a Deceuninck – Quick Step kvality Tonyho Martina (:tjb:) a Kaspera Asgreena (:qst:), ktorí udávali tempo. To síce bolo hlavne kvôli vetru pomalšie, no práca tempárov pomohla pri kontrolovaní pretekov v inak slnečnom dni. Okrem týchto dvoch tímov Dylana Groenewegena (:tjb:) a Eliu Vivianiho (:qst:) pomocnú ruku podal aj celok Lotto Soudal Caleba Ewana (:lts:).

zdroj: letour.fr

Aj dnes sa padalo, schytali do Van Garderen či Roche

Síce sa pred etapou avizovalo, že pôjde viac o oddychový deň, každý cyklista mohol doplatiť na pád vzniknutý z nervóznej situácie či nepozornosti. Takéto etapy bývajú psychicky náročné pre lídrov na celkové poradie. Tí majú plnú tímovú podporu, no náznaky toho, že stať sa môže hocičo a hocikedy ponúkli napríklad pády Tejay Van Garderena (:efd:), Mikea Teunissena (:tjb:) alebo Nicolasa Rocheho (:sun:). Prvý menovaný včera na stúpaní nezašiel výkon na svoje očakávania, pád v skorých kilometroch ho dnes taktiež nepotešil. Američan pomáhajúci Uránovi alebo Woodsovi sa po chvíli dostal do pelotónu, takisto ako aj holandský držiteľ žltého dresu počas etáp 2 a 3 či írsky domestik v Sunwebe.

zdroj: letour.fr

Pri vstupe do posledných 50 km typickej rovinatej etapy Tour mali utečenci náskok 1:24. O niečo viac energie musel minúť Wout van Aert (:tjb:), ktorý dostal defekt, no pre dôležitého muža Groenewegena nešlo o nič vážne.

Šprintérska prémia 33,5 km pred cieľom

V dedine Mervans sa v pelotóne rozdala slušná porcia bodov na jedinej rýchlostnej prémii. Keďže 20 a 17 bodov zabrali prví Rossetto a Offredo, šprintéri v hlavnej skupine súťažili o maximum 15 čísel. Keďže to bolo relatívne blízko pred cieľom, nešlo sa úplne naplno. Zobral za to tím Bahrain-Merida, ktorý vytvoril lead-out z troch jazdcov pre Sonnyho Colbrelliho (:bmt:) a ten preťal pásku ako prvý. Za ním sa v šetrnom móde držal druhý Peter Sagan (BOH), ktorý získal 13 bodov. O dva menej má Elia Viviani (:qst:), 10 Michael Matthews (:sun:). Pre Slováka sa tak nič zásadné v bodovačke na prémii nestalo, iní šprintéri sa plne sústredili na záver etapy a prípadný triumf.

Krátky šok v UAE a Movistare pri delení skupiny

Po prémii sa výrazne zdvihlo tempo, balík sa natiahol a jedna skupina umiestnená na chvoste sa odtrhla. Svoj podiel urobil aj bočný vietor. Stratu museli riešiť jazdci UAE-Team Emirates, ktorý sa v krátkej vzdialenosti dostal až polminútu na pelotón s lídrom Danom Martinom (:uae:). Pri Írovi sa zdržali aj vrchár Nairo Quintana (MOV), ku ktorému sa postavil tím Movistar a v priebehu kilometra zalepil medzeru. Rozdiely medzi hlavnými favoritmi sa dnes nediali, no bol to vážny výstražný prst pre ašpirantov na celkové poradie. Neskôr sme sa dozvedeli, že Quintana musel vykonať prestávku z prirodzených dôvodov.

Tempo sa po tejto vypätej situácii upokojilo, únik mal náskok 30 sekúnd a stále sa chceli statočne držať, čo sa po viac ako 200 kilometroch musí pochváliť. Ťahal stále Martin s Jumbo-Visma, rovnako nevyčerpateľný Asgreen pre Deceunicnk – Quick Step, Lotto Soudal, vpredu sa už dostával aj tím Bora – hansgrohe chrániaci lídrov – pre šprinty Petra Sagana (BOH) a pre kopce Emanuela Buchmanna (BOH). Sformovalo sa aj družstvo Astany, ktoré bránilo Jakoba Fuglsanga (AST).

zdroj: twitter.com/TeamINEOS

Únik sa držal do méty 12 km do cieľa, všetko sa chystalo na šprint

Po dostihnutí líderskej dvojice sa začali nové preteky. Červené čísla si zajtra pripne Offredo.

Vpredu bol aj Ineos chrániaci Thomasa (:ins:) do značky troch kilometrov do konca, kde sa začína ochranná zóna. Zo šprintérskych celkov rýchlosť udával Jumbo-Visma alebo Bora. Pelotón sa natiahol, keďže niekoľko kilometrov sa vyrezával mierny objazd okolo mesta na rieke Saône. Nešlo sa tak príliš rýchlo, čo sťažovalo udržiavanie pozícii v pelotóne.

Po začatí ochrannej zóny sa to na čele preriedilo už iba na rýchlych jazdcov. Dlho pracoval Wout van Aert (:tjb:), Groenewegena potom na správne koleso priviezol Teunissen. Peter Sagan (BOH) sa za nimi držal, no neskôr dostal podporu od Daniela Ossa (BOH). V poslednom kilometri sa na vzduchu ocitol vláčik Quick Stepu.

Záver

Lampaert (BOH) nechal rozbiehať Mørkøva (:qst:) a Richezeho (:qst:) s Vivianim, ktorý sa držal na najlepšej pozícii. Ako sme sa neskôr dozvedeli, víťaz štvrtej etapy dostal defekt predného kolesa. Bola to tak smola, nie výkon či zlé rozhodnutie, ktoré zastavilo Vivianiho od prvých priečok.

Etapu vyhral Dylan Groenewegen. Víťaz otvoril silný šprint spoza Ewanovho kolesa a k čiare mu bolo potrebné prekonať azda aj štyri dĺžky. Caleb Ewan bol za Saganom a zrýchlil až v neskorých metroch, no na páske prehral iba o pár centimetrov s Holanďanom, ktorý ustavične udržoval najväčšiu rýchlosť od počiatku svojho nástupu 230 metrov pred cieľom. Sagan nestíhal na najrýchlejšiu dvojicu. Musel sa dostať cez rozbiehača Richezeho, vtedy však už Groenewegen začal svoj dlhý šprint. Viviani sa na falošnej rovine pred cieľom prepadol až na šiestu priečku.

Talianskeho rýchlika z Quick Stepu predbehol aj krajan Sonny Colbrelli (:bmt:) či Jasper Philipsen (:uae:), ktorý na tom skončil lepšie ako jeho líder Alexander Kristoff (:uae:). Najmladší jazdec na Tour mal výhodu v tom, že zachytil zrýchlenie jazdca Jumbo-Visma a ten mu tak ponúkol slušnú vzduchovú bublinu.

Záznam posledného kilometra:

Cieľová fotografia:

zdroj: twitter.com/IngeborgKK

Celkové poradie

V prvej desiatke sa nič nemení, Giulio Ciccone (:tfr:) ostáva v žltom drese. Z toho ho zajtra v klasikárskej etape bude chcieť vyzliecť Julian Alaphilippe (:qst:), ktorý stráca iba šesť sekúnd.

zdroj: Letour.fr

Peter Sagan (BOH) si dnes pohodlne udržal zelený dres pre lídra bodovacej súťaže. Vďaka prémii a štvrtému miestu sa na druhú priečku posunul odolný šprintér Colbrelli. Ten stráca na zatiaľ jednoznačného lídra klasifikácie 56 bodov.

Bol najväčším šprintérskym favoritom, zasiahol až dnes

Dylan pohotovo v cieli oslavoval, aj keď rozdiel bol minimálny. zdroj: twitter.com/CLICKRADIO1090

26-ročný Dylan Groenewegen (:tjb:) je v poslednom roku pokladaný za šprintéra, ktorý ak má dobrú pozíciu, tak vie vyprodukovať absolútne najrýchlejší šprint spomedzi celého svetového pelotónu. Na Tour de France dosiahol od svojho prelomového víťazstva na Elyzejských poliach v roku 2017 štvrté víťazstvo.

V tejto sezóne má na konte 11. víťazstiev. Okrem kvalitnejšie obsadených dvoch etáp na Paríž – Nice a jednodňovke Tri dni de Panne potreboval poistku svojej kvality. Tá prišla v siedmej etape, kedy v rýchlostnom súboji porazil Ewana. Rodák z Amsterdamu si dnes pripísal 46. kariérny vavrín. Jeho tím má po Teunissovom triumfe a časovky družstiev už tri víťazstvá na tejto Tour.

Hneď v prvom dni spadol, následne s odreninami pretrpel časovku aj kopcovitú etapu. Vo štvrtej epizóde doplatil na zlé postavenie a dnes sa mu konečne podarilo využiť tímovú dôveru. Zároveň tak zmietol všetky pochybnosti o jeho zdravotnom stave.

Maximálna rýchlosť víťaza: 74,1 km/h

Výsledky 7. etapy:  

1.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:6:02:44
2.Caleb Ewan (Aus):lts:
3.Peter Sagan (Svk)BOH
4.Sonny Colbrelli (Ita):qst:
5.Jasper Philipsen (Bel):uae:
6.Elia Viviani (Ita):qst:
7.Giacomo Nizzolo (Ita):ddd:
8.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
9.Michael Matthews (Aus):sun:
10.Alexander Kristoff (Nor):uae:

Celkové poradie:

1.Giulio Ciccone (Ita):tfr:29:17:39
2.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:00:06
3.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:32
4.George Bennett (NZl):tjb:0:00:47
5.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:49
6.Egan Bernal (Col):ins:0:00:53
7.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:58
8.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:04
9.Michael Woods (Can):efd:0:01:13
10.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:15

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH177
2.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:121
3.Elia Viviani (Ita):qst:117

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:43
2.Giulio Ciccone (Ita):tfr:30
3.Xandro Meurisse (Bel)Wanty-Gobert27

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Giulio Ciccone (Ita):tjb:23:14:55
2.Egan Bernal (Col):ins:0:00:53
3.Enric Mas (Spa):qst:0:01:23
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár