Tour de France: Hromadný dojazd ovládol znova nový muž

Tour de France pokračujú po dni voľna jedenástou etapu. Po dnešnom dni sa presúvame do kopcov, potom budú mať rýchlici šancu už iba v dvoch etapách. Trasa smerujúca z mesta Albi v regióne Stredné Pyreneje mieri ešte viac na juh, do metropoly oblasti – Toulouse. Zaujímavých by malo byť hlavne posledných 35 kilometrov, ktoré majú zvlnený charakter s 500 nastúpanými metrami. Pripravených je 167 kilometrov, kde budú dve vrchárske prémie a jedna šprintérska. Štartové mesto má približne 60-tisíc obyvateľov a leží v južnom regióne Stredné Pyreneje. Prezývku dostalo „červené mesto“. V dnešnom dojazdovom meste žije približne pol milióna ľudí a nazýva sa „ružové mesto“. Prezývky vznikli podľa tehál, ktoré boli použité pri väčšine historických budov.

Do dnešnej etapy ako jediný nenastúpil Rick Zabel (:kat:). Do úniku dňa si naskočil „miestny chlapec“ Lilian Calmejane (Total Direct Energie), okrem neho tam boli Stephane Rossetto, Anthony Perez (obaja Cofidis) a Aime De Gendt (Wanty-Groupe Gobert). Po 40 kilometroch pretekania mala štvorica náskok 3 minúty a nevyzeralo to, že pelotón povolí viac. Čelo hlavného balíka kontrolovali tímy Deceuninck Quick-Step a Jumbo-Visma. Na šprintérskej prémii sa vďaka úniku bojovalo len o 11 bodov, ktoré uchmatol Elia Viviani (:dqt:). Za Talianom však o bod menej zobral Peter Sagan (BOH) a v kľude si kontroloval náskok v bodovacej súťaži.

60 kilometrov pred cieľom sa náskok zmenšil na dve minúty a s únikom to nevyzeralo dobre. O 30 kilometrov neskôr to bolo už len niečo vyše minúty, no vietor začal miešať kartami a v pelotóne panovala nervozita. O niekoľko metrov prišiel veľký pád, najviac to odskákala hviezda tímu Total Direct Energie – Niki Terpstra. Holanďan sa len horko-ťažko zbieral z vozovky. Okamžite sa držal za rameno čo neveštilo nič dobrého. Podľa neskorších informácii si zlomil lopatku a Tour pre neho definitívne skončila. Porte (:tfr:), Ciccone (:tfr:) či Quintana (MOV) stratili v incidente čas a ihneď povolali domestikov, aby ich doniesli do hlavného poľa. Talian, ktorý nosil žltý dres sa obetoval a nechal svojich domestikov pracovať pre lídra tímu a pre dnešok to zabalil, keď nabral 5 minút stratu.

Záver

Únik bol definitívne pohltený 4 kilometre pred páskou a tlačenica o pozície na čele mohla začať. Jumbo-Visma už ako tradične bol veľmi silný, doplnila ich silná zostava Sunwebu. Oproti tomu bol Peter Sagan (BOH) už len v spoločnosti Daniela Ossa (BOH). Dylan Groenewegen (:tjb:) mal k dispozícii trojicu domestikov vo vláčiku. Holanďan vyštartoval ako prvý, no Caleb Ewan (:lts:) sa za ním vyviezol a na posledných metroch ho o centimetre predstihol. Sagan (BOH) sa zavesil za Vivianiho (:dqt:), no v rozhodujúcom momente spravil malú chybičku, keď sa rozhodol, že pôjde po pravej strane. Tam ho zbrzdil odstupújuci cyklista z vláčiku Jumbo-Vismy. Tourminátor napokon skončil na 4. mieste a zobral dôležité body.

Celkové poradie

V celkovom poradí sa nič zásadného nezmenilo, jazdci na čele prežili dnešok bez újmy. Naďalej vedie domáca hviezda Julian Alaphilippe (:dqt:).

Fotofiniš

Profil:

zdroj: letour.fr

Dojazd

Výsledky 11. etapy:  

1.Caleb Ewan (Aus):lts:3:51:26
2.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:
3.Elia Viviani (Ita):dqt:
4.Peter Sagan (Svk)BOH
5.Jens Debusschere (Bel):kat:
6.Sonny Colbreli (Ita):bmt:
7.Jasper Philipsen (Bel):uae:
8.Cees Bol (Ned):sun:
9.Alexander Kristoff (Nor):uae:
10.Warren Barguil (Fra)Arkéa Samsic

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:47:18:41
2.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:12
3.Egan Bernal (Col):ins:0:01:16
4.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:27
5.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:45
6.Enric Mas (Esp):ins:0:01:46
7.Adam Yates (GBr):mts:0:01:47
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:02:04
9.Daniel Martin (Irl):uae:0:02:09
10.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:02:33

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH257
2.Elia Viviani (Ita):dqt:184
3.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:174

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:43
2.Thomas De Gendt (Bel):lts:37
3.Giulio Ciccone (Ita):tfr:30

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Egan Bernal (Col):ins:47:19:57
2.Enric Mas (Spa)MOV0:00:30
3.David Gaudu (Fra)FDJ0:03:16

Zdroj: letour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár