Tour de France: Majstrovské víťazstvo De Gendta v ôsmej etape, Alaphilippe naspäť v žltom. Sagan piaty

Tour de France 2019
Thomas De Gend

zdroj: twitter.com/BBCSport

Dnes bola na programe ôsma etapa pretekov Tour de France. Išlo o zvlnenú trasu s nastúpanými 4000 výškovými metrami. Finiš prišiel v meste Saint-Étienne po siedmich kategorizovaných stúpaniach a 200 kilometroch. Samotnému poslednému kilometru predchádzal krátky kopček a technický zjazd.

Profil:

zdroj: letour.fr

Alaphilippe strácal 6 sekúnd na Cicconeho

zdroj: letour.fr

Julian Alaphilippe (:qst:) dnes nemal ako veľký favorit motiváciu „len“ zvíťaziť, ale aj obliecť sa do žltého dresu. Ten by si ako Francúz prevzal do zajtrajšej etapy na Deň dobytia Bastily. Na vedúceho Giulia Cicconeho (:tfr:) strácal pred etapou iba šesť sekúnd, čo sa dalo dohnať v cieli alebo na časovej prémii. Talian bol však pripravený bojovať o najcennejšiu farbu.

Do dňa už nezasiahol Tejay Van Garderen (:efd:), ktorý včera utrpel pád.

Veľmi kvalitný únik

Thomas De Gendt (:lts:)), Niki Terpstra (Total Direct Energie) a Ben King (:ddd:) patria k tomu najlepšiemu, čo sa dá v cyklistických únikoch vidieť. Táto kvalitná trojica zaútočila hneď po štarte a bez väčších problémov sa osamostatnila. Ďalší z únikových špecialistov, Alessandro De Marchi (:ccc:) sa k lídrom pripojil samostatnou jazdou 22 km po štarte. Skúšali to aj iní borci, no zloženie sa nezmenilo.

zdroj: twitter.com/LeTour

Sagan stratil na prémii len bod

Jedinú rýchlostnú prémiu dňa v prvej štyridsiatke km si v úniku zobral klasikár Terpstra. V pelotóne sa šprintovalo o piate miesto, to si uchmatol Elia Viviani (:qst:). Líder súťaže o zelený dres Peter Sagan (BOH) prišiel hneď za ním a stratil iba jediný bod, čiže ani dnes sa bodovačka nemala výrazne meniť.

Na kopcoch bol najaktívnejší De Gendt

Najprv mali utečenci náskok piatich minút, to však bolo maximum. Pelotón viedli Bora – hansgrohe a Deceuninck – Quick Step, neskôr aj Astana. Počas celého dňa si hlavná skupina držala lídrov na dostrel.

Prvé prémie prechádzala skupina pokope, až na tej piatej, Côte de la Croix 77 km pred cieľom sa osamostatnila dvojica De Gendt – De Marchi s náskokom troch minút. Ich spolujazdci z úniku na ich tempo nestačili a boli pohltení pelotónom.

32-ročný De Gendt dnes získal všetkých sedem prémií, čo mu pridalo 29 bodov.

zdroj: twitter.com/letour

Côte D’Aveize dostalo Sagana do problémov

Už počas celého dňa z pelotónu postupne odpadávali ťažší jazdci a šprintéri. Na predposlednom kategorizovanom kopci dňa Côte D’Aveize však vážnejšiu stíhaciu jazdu započal tím Astana s EF Education First. V problémoch pred vrcholom sme videli Petra Sagana (BOH), ktorý strácal kontakt. Na klesaní sa ale dokázal dolepiť, no nebol to sebavedomý prejav sily. Podľa vlastných slov sa ale v tomto dni mal šetriť na zajtrajšiu etapu. Ostávalo 51 km do konca a ešte jeden kategorizovaný kopec s krátkymi stúpaniami bez označenia.

V zadných skupinách boli borci ako Jasper Stuyven (:tfr:), Caleb Ewan (:lts:), Tony Gallopin (:alm:) či držiteľ bodkovaného dresu Tim Wellens (:lts:). Na tempo nestačil napríklad ani Wout van Aert (:tjb:), keďže musel pomôcť lídrovi Stevenovi Kruijswijkovi (:tjb:), ktorý na chvíľu nestačil na tvrdé tempo Astany a EF. Hlavná skupina pozostávala už len z približne zo 60 jazdcov. Na chvoste sa držal Sagan. Pred etapou to mali byť práve títo jazdci, no ukázalo sa, že to budú mať ťažšie.

Prémiu si opäť zobral Belgičan De Gendt. Medzeru musel lepiť jeho taliansky protivník, keďže prepálil jednu zákrutu a musel minúť potrebné sily pri stíhaní De Gendta. Ich náskok sa každou chvíľou zmenšoval. Pri vstupe do poslednej tridsiatky km bol dvojminútový.

Sagan sa držal na chvoste roztiahnutej hlavnej skupiny. Potom sa však ešte raz obetoval pre tím, kedy priniesol kolegom posledné bidóny s vodou. Z jeho tímu sa tak na cieľ začal sústrediť Max Schachmann (BOH). Slovák sa však dokázal dostať naspäť do hlbších častí pelotónu.

Hromadný pád Ineosu 15 km pred cieľom

Vláčik tímu Ineos bol výrazne zdržaný v zákrute 15 km pred cieľom. V nej spadol Michal Kwiatkowski (:ins:) a aj jeho líder Geraint Thomas (:ins:). Ten zobral bicykel Moscona kvôli poruche a s tímom  mal úlohu dostať sa do hlavnej grupy. To sa mu podarilo ešte pred vrcholom.

Côte De La Jaillère

Pod posledné stúpanie dňa dlhé 2 km prišla dvojica s miernym zadným vetrom. Duo malo náskok jednej minúty.

Netrvalo dlho a Thomas De Gendt nastúpil a dokázal odtrhnúť jazdca CCC. Vydal sa na sólovú jazdu na stúpaní, ktoré vrcholilo 12 km pred cieľom. Belgičan si zobral osem bonusových sekúnd na vrchole.

Alaphilippe a Pinot útočili

Dvesto metrov pred cieľom predviedol veľmi silný nástup Julian Alaphilippe (:qst:), na ktorý reagoval iba Thibaut Pinot (FDJ). Druhý muž celkovej klasifikácie na časovej prémii zmazal svoju stratu, keď si zobral šesť sekúnd.

Alaphilippe využil pomoc Pinota a mal náskok desať sekúnd na balík. Jazdec Quick Stepu taktiež získaval čas svojimi schopnosťami zjazdu. Bol 20 sekúnd za De Gendtom. Balík však útočiaci pár stíhal, hlavne kvôli Pinotovi, ktorý je nebezpečenstvom v celkovom poradí. Najprv pre žltý dres pre Cicconeho chcel pracovať Richie Porte (:tfr:), no potom na to ostala Astana. Trek už minul sily Baukeho Mollemu (:tfr:) a Porte sa chcel šetriť. Pridal sa aj tím Sunweb, keďže Michael Matthews (:sun:) sa ešte držal s favoritmi. Nikto mu však nepomáhal, na druhom mieste organizáciu v zúfalej situácii spomaľovali Enric Mas (:qst:) a David Gaudu (FDJ) pre svojich kolegov vpredu. Neskôr sa na špici otočil aj samotný Ciccone

Záver

zdroj: twitter.com/BBCSport

De Gendt sa stále držal na čele s náskokom 20 sekúnd. S touto výhodou začal stúpať na poslednú prekážku dňa a pre najbojovnejšieho muža etapy to vyzeralo veľmi nádejne.

Alaphilippe spolupracoval s krajanom, no výrazne sa De Gendtovi nepribližovali. Čakalo ich ešte klesanie, no obaja mali splnené ciele – žltý dres, respektíve sekundy v GC.

Pri vstupe do posledného kilometra mal Belgičan na čele desaťsekundový náskok, no stačilo to. Thomas De Gendt (:lts:) po celodennom úniku a heroickom výkone vyhral 8. etapu Tour de France. Na cieľovej čiare snáď ani nevedel uveriť dosiahnutému úspechu. Ide o jeho druhé víťazstvo na Tour. Predtým sa radoval v skrátenej etape na Mount Ventoux v roku 2016.

Druhé miesto zobral Thibaut Pinot (FDJ), Julian Alaphilippe (:qst:) so stratou šiestich sekúnd. Ďalších 20 stratil pelotón, kde šprint vyhral Michael Matthews (:sun:) pred piatym Petrom Saganom (BOH).

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/lequipe

Julian Alaphilippe (:qst:) zobral na „B“ prémii šesť sekúnd, štyri si pripočítal v cieli. Dosiahol svoj cieľ – v Deň dobytia Bastily bude mať na sebe symbol pretekov. Druhý je Ciccone (:tfr:) s mankom 23 sekúnd. Francúzska nádej na žltý dres Thibaut Pinot (FDJ) si polepšila až na tretie miesto. Na ďalšieho veľkého favorita má 19 sekúnd a ide hlavne o veľkú dávku sebavedomia.

Všetci hlavní favoriti dnes došli v 31-člennej skupine.

zdroj: twitter.com/CyclingPub

Peter Sagan (BOH) vydržal aj kopce, aj keď sa zdalo, že by dnes zvesil nohy. Napokon z toho bolo piate miesto a ďalšie posilnenie si pozície v bodovacej klasifikácii. Tú vedie o o 60 bodov pred Matthewsom.

Peter Sagan sa stal novým rekordérom Tour. Zajtra si zelený dres oblečie 112-krát, čo ho robí jazdca s najväčším počtom dní v špeciálnom drese.

Tímový kolega víťaza z Lotto Soudal Tim Wellens (:lts:) vedie vrchársku bodovaciu súťaž o šesť bodov pred De Gendtom.

Výsledky 8. etapy:  

1.Thomas De Gendt (Bel):lts:5:00:17
2.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:06
3.Julian Alaphilippe (Fra):qst:
4.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:26
5.Peter Sagan (Svk)BOH
6.Matteo Trentin (Ita):mts:
7.Xandro Meurisse (Bel)Wanty-Gobert
8.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:
9.Egan Bernal (Col):ins:
10.Geraint Thomas (GBr):ins:

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:34:17:59
2.Giulio Ciccone (Ita):tfr:0:00:23
3.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:53
4.George Bennett (NZl):tjb:0:01:10
5.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:12
6.Egan Bernal (Col):ins:0:01:16
7.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:27
8.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:38
9.Jakob Fuglsang (Den)AST0:01:42
10.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:45

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH204
2.Michael Matthews (Aus):sun:144
3.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:117

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:43
2.Thomas De Gendt (Bel):lts:37
3.Giulio Ciccone (Ita):tfr:30

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Giulio Ciccone (Ita):tjb:23:14:55
2.Egan Bernal (Col):ins:0:00:53
3.Enric Mas (Spa):qst:0:01:23
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár