Tour de France: Na Col de Portet vyhral Quintana, Froome stratil na vedúceho Thomasa a Sagan spadol

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/guardian_sport/

Etapa číslo 17 priniesla na Tour viaceré novinky. Jazdci sa na štart postavili podľa poradia v celkovej klasifikácii. Zároveň išlo o najkratšiu, no najintenzívnejšiu etapu 105. ročníka Tour de France. Na trase dlhej 65 km sa nastúpalo 3105 metrov. O náročnosť sa postarala trojica stúpaní. Kopec prvej kategórie Montée de Peyragudes (dĺžka14,9 km; priemerný sklon 6,7%;maximum 13,8%) začal ihneď po štarte. Po zjazde čakala na jazdcov jediná rovinatá pasáž a po nej prišilo stúpanie na Col de Val Louron-Azet (dĺžka 7,4 km; priemerný sklon 8,3%; maximum 13,8%). Z jeho vrcholu zostávalo do cieľa iba 28 km. Po krátkom klesaní prišla na rad najväčšia prekážka etapy – stúpanie najvyššej kategórie Col de Portet (dĺžka 16 km; priemerný sklon 8,7%; maximum 8,7%). Tento pyrenejský kopec bol iba prednedávnom vyasflatovaný práve kvôli Tour.

Postavenie na štartovom rošte pripomínalo skôr Moto GP, no žiadne veľké rozdiely to nenarobilo. Ihneď po štarte sa pelotón zjednotil, tím Sky sa sformoval a mohol pokojne udávať tempo. Z pelotónu zaútočil viaceré jazdci a vytvorili sa dve skupiny. Vo vedúcej sa na prvom stúpaní nachádzali  Tanel Kangert (AST), Kristijan Ðurasek (:uae:) a Julian Alaphilippe (:qst:), ktorý mal zálusk na vrchárske prémie. Vzadu sa vytvorila skupina okolo Alejandra Valverdeho (MOV). Boli v nej aj Rafal Majka (BOH), Daniel Martinez (:efd:), Omar Fraile (AST), Franco Pelizotti (:bmt:) a Gregor Mühlberger (BOH). Títo jazdci vydržali v takomto zložení až pod posledné stúpanie. Vzadu sa oddelili favoriti od jazdcov, ktorí chceli prežiť túto etapu.

Na prvej horskej prémii bral všetky body Kangert. Francúz v bodkovanom drese Alaphilippe získal osem bodov.Chuť si napravil na druhom stúpaní, ktoré ovládol. Po ňom sa na čele osamostatnil estónsky jazdec Kangert.

Pád Petra Sagana

Na zjazde z Col de Val Louron-Azet spadol Peter Sagan (BOH), ktorý vyzeral na prvých stúpaniach veľmi dobre. Dlho sme nevedeli, čo sa stalo. Potom sme postupne dostávali informácie, že Slovák sa nechal ošetriť a potom pokračoval v jazde. Saganovi, ktorý často nemá podobné ťažkosti, stačí prísť do Paríža. V súťaži o zelený dres má už nedostihnuteľný náskok.

Posledné stúpanie

Jazdec tímu Astana Kangert bol na čele úplne sám, skupina Majka-Martinez-Valverde strácala približne minútu.

V skupine s favoritmi zaútočil Nairo Quintana (MOV) a Daniel Martin (:uae:). Tí si vypracovali väčší náskok. Za nimi nastúpil štvrtý Primož Roglič (:lot:) a za ním sa vydal Chris Froome (:sky:). Žltý Geraint Thomas (:sky:) nereagoval a strážil si Toma Dumoulina (:sun:). Holanďan začal pracovať, keďže Slovinec Roglič je jeho priamym konkurentom v boji o pódium. Z domestikov tímu Sky ostal vpredu iba Egan Bernal (:sky:) a Wout Poels (:sky:). Z favoritom pri Thomasovi bol ešte Romain Bardet (:alm:), Steven Kruijswijk (:lot:) a Mikel Landa (MOV). Útok Rogliča a Frooma nevyšiel, títo dvaja jazdci sa stiahli naspäť do skupinky s favoritmi. Dan Martin bol stále pred nimi.

Nairo Quinatana sa dokázal dotiahnuť na skupinu s tímovým kolegom Valverdem, ktorý mu začal pomáhať. Na ich tempo stačil už iba Rafal Majka. Španielsky veterán pomohol čo najviac a nechal svojho kolubmijského kolegu s Majkom. Poliak však Quintanovi nestriedal. 8 km pred páskou sa stíhacia dvojica dotiahla na vedúceho Kangerta a jeho sólo pokus bol ukončený.

6,5 km pred cieľom sa Quintanovi podarilo odpútať od Majku a jazdec Movistaru bol na čele sám. Stíhal ho Dan Martin, no 28-ročný Kolumbijčan vyzeral veľmi dobre. Zo skupiny favoritov odpadol Francúz Romain Bardet a vedel, že nenapodobí vlaňajšie tretie miesto v GC. O tempo hlavnej skupiny sa dlhý čas staral najmladší jazdec na Tour, 21-ročný Bernal.

Na méte 3 km pred cieľom opäť zaútočil Roglič. Toho nasledoval Geraint Thomas, no ani tento pokus nebol úspešný. Na svoj atak čakal Tom Dumoulin. Nechal za sebou Chrisa Frooma. Muž v žltom drese Thomas však nemal s týmto pokusom žiadne problémy. V poslednom kilometri atakoval Roglič, no pre Thomasa a ani Dumoulina to nevyzeralo nebezpečne. Froome vzadu zaostával a vyzeralo, že víťazné Giro si vypýtalo svoju daň.

Nairo Quintana vyhral etapu na Tour po piatich rokoch. Druhý došiel Dan Martin so stratou 28 sekúnd na víťaza. O tretie miesto zabojoval Geraint Thomas, došiel si po bonusové sekundy, za víťazom zaostal 47 sekúnd a je na najlepšej ceste vyhrať Tour. RogličDumoulinom prišli za priebežným lídrom o 5 sekúnd neskôr. Chris Froome došiel so stratou 1:35.

zdroj: twitter.com/TeamSky

Celkové poradie

Geraint Thomas dnes ešte navýšil náskok na Dumoulina, ktorý sa posunul na druhé miesto. O to prišiel Chris Froome a v ďalších etapách bude pomocníkom svojho tímového kolegu. Minuloročný víťaz sa prepadol na tretie miesto. Primož Roglič ostáva na štvrtom mieste. Nairo Quintana sa posunul na piatu priečku.

Peter Sagan aj napriek problémom došiel v časovom limite. Od zisku zeleného dresu v Paríži ho delí už iba jedna rovinatá etapa, jedna horská etapa a individuálna časovka.

Dojazd

Profil 17. etapy

zdroj: La Flamme Rouge

Výsledky 17. etapy:

1.Nairo Quintana (Col)MOV2:21:27
2.Daniel Martin (Irl):uae:0:00:28
3.Geraint Thomas (GBr):sky:0:00:47
4.Primoz Roglic (Slo):lot:0:00:52
5.Tom Dumoulin (Ned):sun:
6.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:01:05
7.Egan Bernal (Col):sky:0:01:33
8.Chris Froome (GBr):sky:0:01:35
9.Mikel Landa (Spa)MOV
10.Ilnur Zakarin (Rus):kat:0:02:01

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH452
2.Alexander Kristoff (Nor):uae:170
3.Arnaud Demare (Fra)FDJ133

Vrchárska súťaž:

1.Julian Alaphilippe(Fra):qst:140
2.Warren Barguil (Fra)Fortuneo – Samsic73
3.Rafal Majka (Pol)BOH30

Celkové poradie:

1.Geraint Thomas (GBr):sky:70:34:11:01
2.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:59
3.Chris Froome (GBr):sky:0:02:31
4.Primož Roglič (Slo):lot:0:02:47
5.Nairo Quintana (Col)MOV0:03:30
6.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:04:19
7.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:34
8.Romain Bardet (Fra):alm:0:05:13
9.Daniel Martin (Irl):uae:0:06:33
10.Jakob Fuglsang (Den)AST0:09:31
Zdroj: cyclingnews.com

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár