Tour de France: Najdôležitejšie etapy 106. ročníka

Tour de France 2019

Už 6. júla sa v Bruseli odštartuje 106. ročník Tour de France. Ten sa nesie v znamení storočnice žltého dresu a päťdesiateho výročia zisku maillot jaune legendárneho Eddyho Merckxa. Trasa však ponúkne po posledných rokoch výrazné oživenie.

Už prvý týždeň ponúkne horúce momenty s kopcami či chaotickými zvlnenými etapami. Hlavným motívom pretekov sú jednoznačne kopce, v ktorých sa určite rozhodne. Časovka sa nachádza iba v strede pretekov. Svojou dĺžkou a postavením v kalendári čistokrvných vrchárov z miery určite nevyvedie. Ani tímová časovka v druhom dni nenarobí také škody, ako brutálne výškové metre.

Samozrejme, najlepšie je si pozrieť všetkých 21 etáp, no ak taký luxus nemáte, prinášame vám krátky prehľad etáp, ktoré podľa nás zohrajú výraznú úlohu v pretekoch ako celok alebo vás pri sledovaní skutočne nenechajú v pokoji.

3. etapa (pondelok, 8. júla)

Po šprintérskom festivale v Bruseli a tímovej časovke príde na rad prvý finiš na stúpaní. Na chuť si prídu najmä klasikári či výbušní jazdci typu Sagan, Alaphilippe alebo Matthews. Trasa z „mesta čapovaného piva“ Binche do krajiny známej vinicami pri Épernay zažije prvý test kompaktnosti tímov na celkové poradie, ktoré budú chcieť udržať svojich lídrov vpredu. Záverečných 40 km sa totiž pôjde hore-dole. Pripočítame typickú nervozitu prvých dní, o drámu bude postarané.

5. etapa (streda, 10. júla)

Medzi 3. a 5. etapou sa nachádza šprintérska skúška, no na tejto Tour nepôjdu dve rovinaté etapy za sebou. Stúpania tu postupne gradujú až ku výbušnému Cinq Chateaux, na ktorom môžu puncheuri vypáliť svoje náboje. Neporiadok by radi urobili aj jazdci na celkové poradie, aby vstúpili do ďalších dní s výhodou. Alebo si to všetko zoberie únik?

6. etapa (štvrtok, 11. júla)

Prvá horská etapa nenechá na seba dlho čakať, príde hneď v prom týždni. Pred brutálnym záverom jazdci prekonajú v podstate päť kopcov, ktoré ich pripravia na ostré finále. Prvý horský dojazd sa vykoná na stúpaní Planche des Belles Filles, v preklade „planina krásnych dievčat“. Tento kopec má dĺžku sedem kilometrov s priemerným sklonom 8,7%, no maximami okolo 24%, čo krásne pre jazdcov rozhodne nebude. Kruté je to hlavne v poslednom kilometri.

V roku 2012 sa pri premiére tohto stúpania ukázalo, že Team Sky to má na Tour všetko pod kontrolou. S odhliadnutím to tak bol veľmi dôležitý bod celých pretekov. Podobné to bolo aj v sezóne 2014, kde zvíťazil Vincenzo Nibali. Talian sa posunul na prvé miesto a žltý dres priniesol až do Paríža.

12. etapa (štvrtok, 18. júla)

Po viacerých zvlnených etapách či šprintérskych etapách sa presúvame do hlbokého druhého týždňa. Tí, ktorí ešte nestratili čas, budú mať záujem nestratiť ani pri tomto vstupe do Pyrenejí. Po štarte v Toulouse sa pelotón v druhej polovici dostane na širokú cestu stúpania Peyresourde, aby sa po rýchlom klesaní dostali na finálny kopec dňa Hourquette d’Ancizan. Po ňom nasleduje približne 40 km do cieľa, no tie sa na klesaní prejdú naozaj rýchlo.

14. etapa (sobota, 20. júla)

Medzi vrchárskymi dňami sa vsunula jediná časovka dlhá 27 km v Pau, no tá určite nenahradí to, čo na jazdcov počká v 14. etape. Mieri sa vysoko, prvýkrát nad úroveň 2000 m. n. m. Po 12-kilometrovom Col du Soulor príde na rad najslávnejšie pyrenejské stúpanie Tourmalet dlhé 19 km s priemerom 7,4%. To všetko zabalené v intenzívnych 177 kilometroch.

15. etapa (nedeľa, 21. júla)

Ani deň oddychu, šialený víkend pokračuje. Pred finále sa prejde tromi kategorizovanými stúpaniami. Posledné dve hodiny sa vystúpa na Mur de Péguère a cieľ sa nachádza na Prat d’Albis, kopcom týčiaci sa nad obcou Foix. Ide o 12-kilometrový kopec s priemerným sklonom 7%. Dôležité je hlavne postavenie v kalendári. Predošlé dni určite vyšťavia všetkých, aj hlavných favoritov. Celkovo sa nastúpa 4700 výškových metrov.

18. etapa (štvrtok, 25. júla)

Blížime sa k cieľovej čiare pretekov. Mimoriadne hektický alpský záver započne etapa s trojicou náročných stúpaní. Najprv sa vyšplhá na Col de Vars, neskôr na slávny Col d’Izoard. Aby toho nebolo málo, o všetkom rozhodne ikonický Col du Galibier. Ten je dlhý 23 km s priemerným sklonom 5%. Do hry sa zapojí aj výška 2642 m. n. m, ktorá dá mnohým zabrať. Na vrchole tohto HC stúpania sa pozornosť upriami na zjazd do Valloire. Ten, ktorý pokorí Galibier ako prvý, pravdepodobne vyhrá maratónsku etapu dlhú 208 km.

Extrémne vysoká edícia Tour zamieri v tejto etape na deviatu najvyššie položenú asfaltovú cestu v Europe. Taktiež je veľmi neobvyklé, že hranica dvetisícky metrov nad morom sa prejde až trikrát v jednej etape.

19. etapa (piatok, 26. júla)

Ešte ani zďaleka sme nedosiahli vrchol, práve naopak. V tejto etape dlhej 126 km sa vystúpi na najvyšší bod Tour de France, Col de l’Iseran, najvyšší alpský priesmyk sa objavil v itinerári po 12 rokoch. Do výšky 2770 m. n. m. sa vylezie z kratšej strany, samotné stúpanie má 13 km. Po klesaní sa cesta ešte raz zdvihne po 7-kilometrovom stúpaní s priemerom 7% smerujúceho do lyžiarskeho strediska Tignes.

20. etapa (sobota, 27. júla)

Trio brutálneho vrchárskeho divadla sa dokončí v predposledný deň pretekov. 130 km poslednej šance sa úpravu výsledkovej listiny ozdobených trojicou stúpaní označených jedničkou, dvojkou a HC. Posledných 33 km je sústavne do kopca, až po métu 2365 m. n. m. Ukončenie boja o žltý dres ako sa patrí!

Posledná etapa je tradičný, oslavný dojazd na Elyzejských poliach, kde sa predstavia šprintéri. Tí to budú mať nesmierne ťažké, aby vôbec prekonali tisícky nastúpaných metrov a do cieľa každej etapy došli v časovom limite.

Tour tak ponúkne priestor na atraktívne súboje. Už zajtra vám prinesieme zoznam najväčších favoritov, ktorí by mohli prejsť týchto 3640 kilometrov najrýchlejšie a mohli vyhrať žltý dres.

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár