Tour de France: Po tvrdej jazde sa Bernal raduje z celkového prvenstva, Nibali zo skvelej etapy. Alaphilippe stratil pódium

Tour de France 2019
Team INEOS Grenadiers Egan Bernal Geraint Thomas

zdroj: twitter.com/VelonCC

Dnes sa konala 20., posledná relevantná etapa Tour de France pred slávnostným povinným dojazdom do Paríža. Kvôli nepriaznivému počasiu sa skrátila na dĺžku 59 km a len jediný kopec – Val Thorens. Tento obor celých pretekov začal 33,5 km pred koncom a jeho priemerný sklon bol 5,4% s viacerými strmými, ale aj jemnejšími pasážami. Stal sa tak z toho rýchlostný závod na vrchol až na doraz.

Ešte niekoľko hodín pred etapou sa nevedelo, či sa dnes vôbec bude pretekať. Aj v lyžiarskom stredisku Val Thorens vo výške viac ako 2360 metrov nad morom panovala silná búrka a vo vzduchu boli obavy, či sa nezopakujú zosuvy pôdy zo včera. Posledné kilometre boja o žltý dres však dostali zelenú. Na začiatku to vôbec nevyzeralo, že pred štartom by bol nejaký problém s počasím. Na viac ako 25-kilometrovej rovinatej pasáži svietilo slnko a teploty dosahovali 25 °C.

Profil:

zdroj: la-flamme-rouge.eu

Egan Bernal (:ins:) po hektických udalostiach vo včerajšej etape držal žltý dres v najdôležitejší moment. Jeho tím INEOS tak mal za úlohu chrániť pozíciu lídra pretekov. Ihneď po ostrom štarte kamery zaznamenali pekný športový moment, keď si Julian Alaphilippe (:qst:) podal ruku s mladým Kolumbijčanom. Práve Francúz posledné týždne fantasticky hájil svoj žltý dres aj napriek predpokladom. Veľké kopce ho napokon dostali až vo včerajšej etape. To však nezmenilo nič na tom, že tieto preteky si budeme pamätať hlavne vďaka bojovnosti, emóciám a panache, ktoré 27-ročný jazdec Deceuninck – Quick Step na ceste zanechal.

Únik sa vytvoril bez problémov

Niekoľko kilometrov po štarte sa po rýchlych útokoch na čele vytvorila skupina v zložení: Teuns (:bmt:), Cort Nielsen (AST), Costa (:uae:), Bettiol (:efd:), Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) a Calmejane (Total Direct Energie). Na dvanástom kilometri mala táto grupa náskok 1:40.

Stíhalo ich 23 borcov. Boli to: Viviani (:dqt:), Gallopin (:alm:), Nibali (:bmt:), Reichenbach (FDJ), Oliveira (MOV), Fraile a Gorka Izagirre (AST), Woods (:efd:), Impey (:mts:), Rosskopf (:ccc:), Laengen (:uae:), Stuyven (:tfr:), Roche (:sun:), Périchon (Cofidis), Keukeleire (:lts:), Bonifazio a Turgis (Total Direct Energie), Zakarin a Politt (:kat:), Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Cummings a King (:ddd:) a Bouet (Arkéa-Samsic).

Neskôr sa uvedomili aj Thomas De Gendt (:lts:) a Tim Wellens (:lts:) a chceli sa pripojiť, čo sa im pred stúpaním nepodarilo. To bolo v prvých ťažkých kilometroch stúpania už beznádejné pre Wellensa, De Gendt ešte bojoval, no bez veľkých šancí.

zdroj: twitter.com/LeTour

38 km pred cieľom sa druhá početná skupina spojila s prvými útočníkmi a vypracovali si náskok 2:30 na hlavný pelotón. Najvyššie postaveným mužom v celkovom poradí bol švajčiarsky majster Reichenbach, ktorý však strácal viac ako 40 minút, čiže pre INEOS nebol nebezpečenstvom. Práve tento tím zobral svoju povinnosť vážne a na špici pelotónu pracoval už od začiatku pretekov.

Val Thorens

Situácia s počasím sa počas etapy upokojilo a dážď už nemal byť problém pre pelotón.

zdroj: letour.fr

Pelotón vstúpil na posledné stúpanie Tour de France 2019 so stratou 2:40 na únik, čo nedávalo nikomu z čela istotu. Na špici hlavnej skupiny sa obrátili aj členovia tímu Quick Step, no INOES mal stále pripravený svoj známy vláčik, ktorý chránil Bernala.

Potom za to zobrala stajňa Jumbo-Visma, ktorá nemala so štvrtým Stevenom Kruijswijkom (:lts:) čo stratiť. Najprv predviedol veľký obrat George Bennett (:tjb:), ktorý sa dokázal dostať z ťažkostí spôsobených pádom v predošlých dňoch. Tempo bolo tak od začiatku veľmi vysoké a jazdci na chvoste rýchlo začali zapadávať do grupetta.

zdroj: twitter.com/MaillotjauneLCL

Peter Sagan (BOH) začal strácať kontakt so skupinou približne 30 km do cieľa a bol jedným z posledných šprintérov v skupine. Už pred začiatkom etapy mal kvôli vynechaniu šprintérskej prémie aj v súťaži o zelený dres už nedostihnuteľný náskok na konkurentov. Stačilo mu tak finišovať v tejto a poslednej etape. Dlhšie vydržal ešte Elia Viviani (:qst:), ktorý prekonal viacerých čistých vrchárov a aj takto ukázal svoju dôveru v tímového lídra Alaphilippa. Nebolo to prvý raz, čo sa taliansky šprintér obetoval pre tím v neobľúbených kopcoch.

Po troch nastúpaných kilometroch sa v brejku rýchlo oddelili silní vrchári od zvyšku. Vpredu tak ostali len Vincenzo NibaliIlnur ZakarinTony Gallopin, Périchon a Michael Woods. Neskôr sa k nim pridal aj Omar Fraile.

Pri vstupe do poslednej dvadsiatky km pelotón stále ťahal vo veľmi vysokom tempe tím Jumbo so stratou dvoch minút na utečencov. Strážili si ich INEOS, Quick Step a aj Movistar. Pri diktovaní tempa sa sa ukázal aj Dylan van Baarle (:ins:), ktorý trochu upokojil situácia pre svojho lídra. To spomalilo skupinu a druhý dych opäť nabral Bennett. Po jeho vysilení za to zobral jeden z najlepších vrchárskych domestikov na pretekoch Laurens De Plus (:tjb:). Početnosť hlavnej skupiny bola stále veľká, no po nástupe mladého Belgičana na čele sa začala zmenšovať, ako aj náskok na Nibaliho skupinu. 14 km pred vrcholom snaha De Plusa skrátila rozdiel na už iba minútu.

zdroj: twitter.com/LaurensDePlus

Schytali to nohy Richieho Porta (:tfr:), deviateho muža celkovej klasifikácie, ktorý musel počítať so stratami. Odpadávali aj domestici Bernala ako Van Baarle alebo Castroviejo (:ins:). INEOS tak mal pri De Plusovej snahe iba troch mužov v pelotóne.

Alaphilippe začal strácať 13 km pred cieľom

De Plus pokračoval vo svojej obrej práci. Na vysoké tempo už nemohol reagovať druhý muž celkovej klasifikácie Julian Alaphilippe. Ten stratil kontakt so skupinou vedenou Jumbo-Visma a jeho pódiové umiestnenie bolo v nedohľadne. Spoločne s ním bol dropnutý muž v bodkovanom drese a jeho krajan Romain Bardet (:alm:). Jeho víťazstvo vo vrchárskej súťaži tak nebolo vôbec isté. Tímovému kolegovi prišiel zo solidarity pomôcť Enric Mas (:qst:). Na virutálne pódium sa po skvelej práci tímu posunul Kruijswijk. V hlavnej skupine bolo už iba niečo okolo 13 jazdcov.

To sa na čele pretekov osamostatnil Vincenzo Nibali. Jeho krátky nástup mu zachránil minútový náskok a 34-ročný skúsený vrchár držal šance na etapové víťazstvo.

Posledných 6 kilometrov

6 km pred koncom nastúpil Simon Yates (:mts:). O niekoľko metrov reagoval Warren Barguil (Arkéa-Samsic) spoločne s Marcom Solerom (MOV). Strata na Nibaliho sa ihneď začala zmenšovať na 30 sekúnd. Spoza vyšťaveného De Plusa zaútočil aj Nairo Quintana (MOV), čo nepridalo úsmevu na tvári jeho kolegu Solera. Na kolumbisjkého jazdca totiž pelotón reagoval tvrdšie, kvôli jeho postaveniu v celkovom poradí. Tento pokus tak nikam neviedol, stiahol ho Gregor Mühlberger (BOH).

Mladý Soler sa to opäť skúsil, tentokrát sám. Pomocníkovi v Movistare bolo dovolené uniknúť. Katalánec však nesťahoval rozdiel na Nibaliho, ktorý sa dlhý čas držal v pozícii na víťazstvo v etape.  Napokon mu 3 km pred páskou došli sily a Sicílčan vpredu sa stále držal veľmi dobre.

Vyzeralo to, že bitka na poli celkovej klasifikácie nepríde. Po 30 kopca km bolo tempo vysoké, udávalo ho aj stajňa BORA – hansgrohe. Po vyšťavení Mühlbergera to ostalo len na INOSE-e a Woutovi Poelsovi (:ins:).

Záver

zdroj: twitter.com/maillotapois

Vincenzo Nibali narazil sám aj na rovinatú časť pred koncom, čakal ho len posledný kilometer o priemere 8%. Po skvelej jazde v celodennom úniku sa mu napokon podarilo doraziť svoj skvelý výkon do víťazného cieľa. Talian vyhral svoju šiestu etapu na Tour de France. Žltý dres získal v roku 2014. Je to jeho prvé víťazstvo od famózneho titulu na Miláno – San Remo v roku 2018.

Po zdvihnutí cesty v poslednom kilometri zaútočil Mikel Landa (MOV), no nebolo to nebezpečenstvo pre nikoho. Druhé miesto v poslednom kilometri po útoku získal svetový šampión Alejandro Valverde (MOV). Egan Bernal došiel do cieľa v spoločnosti Gerainta Thomasa (:ins:) a vedel, že ak zajtra dôjde bez problémov na cieľovú pásku do Paríža, vyhrá prvú Tour pre Kolumbiu.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/TEamINEOS

Egan Bernal si po hektickej včerajšej etape s prehľadom udržal žltý dres. Síce sa celý čas držal v pelotóne, no bez problémov udržoval silné tempo. Po útoku na Iserane mu stačilo iba jazdiť defenzívne. Ak zajtra pretne v poriadku cieľovú čiaru na Elyzejských poliach, stane sa víťazom Tour de France. Najmladším od Druhej svetovej vojny. Egan má 22 rokov.

Druhé miesto získal po zlomení Alaphilippa kolega víťaza Geraint Thomas (:ins:). Ten pri obhajobe celkového prvenstva bude stáť na pódiu, čo nie je na zahodenie.

Najlepšie umiestnenie na Grand Tour dnes potvrdil Steven Kruijswijk (:tjb:). Ten vyťažil z priam neoceniteľnej práce svojich kolegov, predovšetkým De Plusa. Emanuel Buchmann (BOH) získava sympatické štvrté miesto.

Julian Alaphilippe finišoval na 26. pozícii so stratou 3:00 na Bernala. Udržal si tak fantastickú piatu pozíciu. Netreba zabúdať, že francúzsky puncheur nikdy pred touto Tour nebojoval o celkové poradie a na dlhé kopce sa nešpecializoval tak, ako čistokrvní vrchári.

Peter Sagan

Slovák prežil aj najväčšiu prekážku pred Parížom. V cieli skočil 97. so stratou 15:52 na Nibaliho. Zajtra si tak pod víťazným oblúkom s veľmi veľkou pravdepodobnosťou preberie zelený dres.

Posledný kilometer:

Výsledky 20. etapy: 

1.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:1:51:53
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:10
3.Mikel Landa (Spa)MOV0:00:14
4.Egan Bernal (Col):ins:0:00:17
5.Geraint Thomas (GBr):ins:
6.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:23
7.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
8.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:25
9.Wout Poels (Ned):ins:0:00:30
10.Nairo Quintana (Col)MOV

Celkové poradie:

1.Egan Bernal (Col):ins:79:52:52
2.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:11
3.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:31
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:56
5.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:03:45
6.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:23
7.Rigoberto Uran (Col):efd:0:05:15
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:05:30
9.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:06:12
10.Warren Barguil (Fra)Arkéa-Samsic0:07:32

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH309
2.Elia Viviani (Ita):qst:224
3.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:203

Vrchárska súťaž:

1.Romain Bardet (Fra):alm:86
2.Egan Bernal (Col):ins:78
3.Tim Wellens (Bel):lts:74

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Egan Bernal (Col):ins:75:20:19
2.David Gaudu (Fra)FDJ0:23:29
3.Enric Mas (Spa)MOV0:57:35
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár