Tour de France preview: Froome po turbulentnom týždni zaútočí na piaty titul

zdroj: facebook.com/letour

Azda najsledovanejšia športová kauza posledných mesiacov je uzavretá a obhajca titulu Chris Froome (:sky:) sa postaví na štart 105. ročníka Tour de France. Ak si vedenie UCI myslelo, že omilostením britskej superstar sa situácia upokojí, tak sa hrubo mýlilo. Pondelňajší verdikt rozpútal búrlivé diskusie o dvojitom metri a nejeden fanúšik cyklistiky sa cíti byť oklamaný. V takejto atmosfére sa v sobotu 7. júla začne vrchol cyklistického leta.

Slávnostný Grand départ sa uskutoční v Noirmoutier-en-l’Île, odkiaľ sa 176 protagonistov vydá na 3329-kilometrové dobrodružstvo naprieč Francúzskom. 21 etáp je rozdelených do troch blokov a konvoj sa bude tentoraz presúvať v smere hodinových ručičiek. Úvodných 9 dní sa jazdci potrápia na západnom pobreží, z ktorého sa postupne presunú až do dlažobné kocky v okolí Roubaix. Tímová časovka v tretej etape bude patriť ku kľúčovým momentom prvého týždňa.

Horské etapy sa zahryznú do nôh ihneď po dni voľna. Stúpania Montée plateau des Glières, Col de la Colombière, Montée de Bisanne, Col du Pré, Col de la Madeleine, Col de la Croix de Fer a Alpe d’Huez okorenia etapy č. 10, 11 a 12. Alpská pasáž už čo-to napovie, kto bude mať nárok na prehovorenie do boja o žltý dres.

Definitívu však určia Pyreneje. V 17. etape uvidíme extrémne krátku, ale o to intenzívnejšiu 65-kilometrovú naháňačku cez Montée de Peyragudes, Col de Val Louron-Azet a Col du Portet. Posledná vrchárska previerka príde v 19. deň so slávnou trojkombináciou Col d’Aspin, Col du Tourmalet a Col d’Aubisque. A aby toho nebolo málo, nasledujúci deň sa rozhodne o víťazovi v individuálnej zvlnenej časovke na 31 kilometrov. Dekorácia víťazov sa odohrá už tradične na Champs-Élysées v nedeľu 29. júla.

Foto: facebook.com/letour

Favoriti

Chris Froome (:sky:), najskloňovanejšie meno ostatných dní, je pasovaný do pozície najväčšieho favorita na zisk žltého dresu. V jeho prípade pôjde o pokus na vyrovnanie rekordného piateho titulu. Zároveň má po ovládnutí talianskych ciest Gira stále možnosť na zisk prestížneho double Giro – Tour. Iba na pripomenutie, tento počin sa naposledy podaril Marcovi Pantanimu v roku 1998. Tím Sky posiela na francúzsku pôdu to najlepšie čo má. Légia v zložení Geraint Thomas (:sky:), Michal Kwiatkowski (:sky:), Wout Poels (:sky:), Egan Bernal (:sky:), Gianni Moscon (:sky:), Luke Rowe (:sky:) a Jonathan Castroviejo má za úlohu jediné. Doviesť svojho lídra v žltom do Paríža a prepísať historické tabuľky. Froome s Girom v nohách nebude mať na ružiach ustlané. Na „maillot jaune“ si brúsi zuby zástup konkurentov.

Ako prvý sa hlási Movistar. V pohotovosti sú hneď tri najzvučnejšie mená španielskeho tímu – Nairo Quintana (MOV), Mikel Landa a nestarnúci Alejandro Valverde (MOV). Tímová súdržnosť a čerstvé nohy by mohli byť účinnou zbraňou na mašinériu Sky. Dôležitým faktorom bude definícia lídra. Valverde s prácou pre dobro tímu nemá problém, čo sa však nie vždy dá povedať o Landovi. Ak si v Movistare jasne určia priority, môže ich vrchárska zostava rovnocenne súperiť s osmičkou tímu Sky.

Ach tí Francúzi. Na titul z Tour čakajú dlhočizných 32 rokov. Ich jedinou nádejou je tento rok Romain Bardet (:alm:). Bardet v ostatných dvoch rokoch nechýbal na záverečnom pódiu, ale od najvyššieho stupienka ho vždy delil priepastný rozdiel z časovkárskych kilometrov. Už tretí deň veľa napovie o francúzskych šanciach na ukončenie suchôt.

Rigoberto Uran (:efd:) sa opäť hlási do boja o titul. Po minuloročnom druhom mieste na Tour sa tento rok zatiaľ výsledkovo viac-menej odmlčal a všetky zbrane hodlá vytiahnuť až na Tour. K dobrému výsledku by určite pomohla kvalitnejšia podpora domestikov v rozhodujúcich etapách. To je hodená rukavica pre Pierra Rollanda (:efd:), Taylora Phinneyho (:efd:) a Lawsona Craddocka (:efd:).

Prelomí Richie Porte (:bmc:) kliatbu večne neúspešného Grand Tour lídra? To je otázka, ktorú by v ťažkých časoch v BMC radi vyriešili. Americký tím to má s účasťou medzi elitou v budúcej sezóne nahnuté, čo by mohlo jazdcov extra motivovať. Nič nie je lepším lákadlom pre potenciálnych zamestnávateľov, ako poctivo odvedená práca na Tour podčiarknutá dobrým výsledkom lídra. Druhá strana mince by však mohla viesť k nechcenej snahe o zviditeľnenie sa cez individuálne výkony. S Porteom ako víťazom pretekov Okolo Švajčiarska sa musí aj tentoraz počítať.

Nikdy nezabúdajte na žraloka, pokiaľ je stále v hre. Vincenzo Nibali (:bmt:), donedávna jediný aktívny jazdec s titulmi zo všetkých troch Grand Tour, vsádza tento rok na Tour s pavé úsekmi. Ak zalovíte v pamäti, tak žralok z Messiny v roku 2014 roztrhal konkurenciu práve na dlažobných kockách a v Paríži sa radoval z kompletizácie kariérneho „grand slamu“. Tento rok vyrazil Nibali všetkým dych v San Reme a skvele si počínal aj na Ronde, kde si otestoval flámske kocky. Na Dauphiné nevýrazný, ale 33-ročný Sicílčan vie, kedy má udrieť.

Na pódium má samozrejme zálusk aj Adam Yates (:mts:), ktorého bezpochyby inšpiroval na Gire brat Simon. Holandský roh na Alpe d´Huez exploduje pri prejazde trojice svojich nádejí na popredné priečky –  Tom Dumoulin (:sun:), Bauke Mollema (:tfr:) a Steven Kruijswijk (:lot:). Nesmie takisto chýbať Dán Fakob Fuglsang (AST) a Ír Daniel Martin (:uae:). Silnú konkurenciu dopĺňajú Rafal Majka (BOH) a Ilnur Zakarin (:kat:), ktorí však majú k dispozícií menšiu vrchársku podporu.

Tohtoročná edícia Tour je mimoriadne štedrá pre šprintérov, keď až deväť etáp je kategorizovaných ako rovinatých. Tento fakt sa premietne aj do súboja o zelený dres, ktorý má v hľadáčiku aj Peter Sagan (BOH). Slovenská hviezda má ambíciu znova poblázniť francúzske cesty. Šiesty zelený dres však nebude zadarmo. Na Tour sa stretne takmer kompletná šprintérska smotánka. Premiéru si odkrúti Fernando Gaviria (:qst:), okolo ktorého je postavená celá zostava Quick-Stepu. Bez majstrovských dresov, ale o to hladnejší budú Dylan Groenewegen (:lot:), Arnaud Démare (FDJ), André Greipel (:lts:), Alexander Kristoff (:uae:) a Sonny Colbrelli (:bmt:). V ostatnom roku sme už v neprítomnosti Petra Sagana mali možnosť vidieť zelený súboj Marcela Kittela (:kat:) a Michaela Matthewsa (:sun:). V šprintérskych dojazdoch môžu prekvapiť aj dlhodobo odpisovaní John Degenkolb (:tfr:) a Mark Cavendish (:ddd:).

Trasa

To najlepšie z Tour de France 2017

 

Zdroj: www.letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár