Tour de France: Prvú etapu v Pyrenejách vyhral Alaphilippe, Thomas naďalej v žltom drese

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/WielerFlits

Po zaslúženom dni voľna prišla na rad 16. etapa pretekov Tour de France. Tá mala 218 km a viedla z Carcassonne do Bagnères-de-Luchon. Jazdci zavítali do Pyrenejí. Skutočné kopce na nich čakali v závere etapy. Po prevažne rovinatom profile prišiel 62,5 km pred koncom Col de Portet-d’Aspet (dĺžka 5,4 km; priemerný sklon 7,1%). Nasledovala dvojica stúpaní druhej kategórie. Vrcholy Col de Menté (dĺžka 6,9 km; priemerný sklon 8,1%) a Col du Portillon (dĺžka 8,3 km; priemerný sklon 7,1%) preverili jazdcov, ktorí stále bojujú o žltý dres alebo etapový triumf. Potom nasledovalo prudké klesanie dlhé 10 km.

Približne 30 km po štarte musela byť etapa neutralizovaná kvôli protestu famárov. Skupina miestnych poľnohospodárov zjavne nesúhlasila s organizáciou pretekov a položila stohy slamy na cestu. Protest zastavila polícia slzným plynom a preto si museli niektorí jazdci vypláchnuť oči. Po niekoľkých kilometroch sa preteky obnovili. Únik sa tvoril veľmi ťažko. Až po vyše 100 km závodu sa ustálila skupina na čele. Najprv to skúšali menšie skupiny, na kratších kopcoch sa chceli uvoľniť jednotlivci, no nič nevychádzalo. Na istý čas sa osamostatnila početná skupina v ktorj boli aj viacerí favoriti. Tímu Sky však nevoňal Alejandro Valverde (MOV) a tento atak zmarila. Po vyše dvoch hodinách jazdenia sa ustálil únik dňa. Bolo v ňom 44 jazdcov a vrchári ako Warren Barguil (Fortuneo – Samsic), Julian Alaphilippe (:qst:), Bauke Mollema (:tfr:), Marc Soler (MOV) Domenico Pozzovivo (:bmt:), Ion Izagirre (:bmt:), Adam Yates (:mts:), Damiano Caruso (:bmc:) Greg Van Avermaet (:bmc:), Robert Gesink (:lot:), Michael Valgren (AST) alebo Philippe Gilbert (:qst:). Ich nások už začal narastať, lebo nikto z útočníkov nepredstavoval výraznú hrozbu pre GC. Vpredu sa ocitol aj biely dres Pierra Latoura (:alm:) a bodkovaný dres Alaphilippa. Pred prvým z trojice veľkých stúpaní mal únik už vyše 10-minútový náskok.

Na kopci druhej kategórie Col de Portet-d’Aspet zaútočil Philippe Gilbert a ochvíľu nastúpil aj jeho tímový kolega Alaphilippe. Tejto dvojici išlo hlavne o to, aby Barguil získal čo najmenej bodov na vrchárskej prémii. Alaphilippe získal na kopci druhé miesto. Barguil bol až za ním. Vpredu sa osamostatnil Belgičan Gilbert, no postaral sa o napätie v zjazde. Videli sme hororový pád cez obrubník, no 36-ročný jazdec sa dokázal postaviť na bicykel a hrdinsky pokračoval. Na tomto zjazde prišiel v roku 1995 o život cyklista Fabio Casertelli.

Záver etapy

Čelná skupina sa zjednotila. Na najťažšom kopci dňa Col de Menté zaútočila trojica v zložení Gesink, Caruso a Barguil. Tých začal stíhať Alaphilippe a získal ďalšie body vo vrchárske súťaži. Dnes vyzeral na tom oveľa lepšie ako jeho hlavný konkurent v tejto klasifikácii, Barguil. Minuloročný držiteľ bodkovaného dnes spadol a kvôli tomu vypadol z čelnej skupiny. Pred záverečným stúpaním na Col du Portillon mala vedúca skupina 17 členov a približne 10-minútový náskok na pelotón, kde začal pracovať aj tím Movistar. Pri prekročení francúzskych hraníc sa o útok na španielskej pôde pokúsil Valgren, no iba vyprovokoval ďalšie nástupy. Gesink, Mollema a Pozzovivo sa vzdialili a začal sa boj o etapový vavrín. K nim sa pridali Adam Yates, Soler, Gorka Izagiire a nakoniec a Julian Alaphilippe, ktorý vyzeral veľmi dobre. Napokon zaútočil Adam Yates a vypracoval si dobrý náskok pred klesaním až do cieľa. O body na stúpaní prvej kategórie bojoval 26-ročný Alaphilippe a prišiel si po druhé miesto na prémii.

6 km pred koncom v zjazde spadol Adam Yates a prakticky daroval víťazstvo pre svojho francúzskeho prenasledovateľa. Brit sa rýchlo dostal na bicykel a skúsil ešte dobehnúť Alaphilippa, ktorý je dobrým zjazdárom. Yates už potom neriskoval a dohnal ho španielsky majster Gorka Izagirre.

Julian Alaphilippe získal druhé etapové víťaztsvo na 105. ročníku Tour. Poistil si miesto na čele vrchárkskej súťaže a aj naďalej je jediným domácim etapovým víťazom. Druhý došiel starší z bratov Izagirrovcov, Gorka a na treťom mieste skončil Adam Yates.

Celkové poradie

Atak predviedol Mikel Landa (MOV), no cylisti tímu Sky si ho postrážili. V zjazde už nenastali žiadne rozdiely medzi jazdcami z prvej desiatky a pelotón došiel zo stratou 8:52 na víťaza. V žltom drese je aj naďalej Geraint Thomas (:sky:). Lídrom súťaže do 25 rokov zostáva Pierre Latour.

Peter Sagan (BOH) dnes jazdil v zadnej skupine a etapu dokončil v časovom limite. Je už istým víťazom zeleného dresu, stačí mu iba prísť do Paríža.

Púť na Tour de France sa dnes skončila pre Tima Declerqua (:qst:), Sergeho Pauwelsa (:ddd:) a Damiena Howsona (:mts:).

Dojazd

Profil 16.etapy

zdroj: procyclingstats

Výsledky 16. etapy:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:5:13:22
2.Gorka Izagirre (Spa):bmt:
3.Adam Yates (GBr):mts:
4.Bauke Mollema (Ned):tfr:
5.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:0:00:18
6.Robert Gesink (Ned):lot:0:00:37
7.Michael Valgren (Den)AST0:00:56
8.Gregor Mühlberger (Aut)BOH
9.Marc Soler (Spa)MOV0:01:10
10.Pierre Latour (Fra):alm:0:01:18

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH452
2.Alexander Kristoff (Nor):uae:170
3.Arnaud Demare (Fra)FDJ133

Vrchárska súťaž:

1.Julian Alaphilippe(Fra):qst:122
2.Warren Barguil (Fra)Fortuneo – Samsic73
3.Geraint Thomas (GBr):sky:30

Celkové poradie:

1.Geraint Thomas (GBr):sky:68:12:01
2.Chris Froome (GBr):sky:0:01:39
3.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:50
4.Primož Roglič (Slo):lot:0:02:38
5.Romain Bardet (Fra):alm:0:03:21
6.Mikel Landa (Spa)MOV0:03:42
7.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:03:57
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:04:23
9.Jakob Fuglsang (Den):uae:0:06:14
10.Daniel Martin (Ire):uae:0:06:54
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár