Tour de France: Roglič ovládol poslednú horskú etapu, Thomas s prehľadom v žltom

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/SPORTSCIRCUSINT

Etapa číslo 19 bola poslednou vrchárskou skúškou. Jazci prešli 200,5 km mezdi pútníckým miestom Lurdy a mestečkom Laruns. Cyklistov preverili hlavne ťažké pyrenejské stúpania Col d’Aspin (dĺžka 12 km; sklon 6,5 % ), kopec najvyššej kategórie Col du Tourmalet (dĺžka 17,1 km; sklon 7,3 %), Col des Bordères (dĺžka 8,6 km; sklon 5,8 %) a Col d’Aubisqu (dĺžka 16,6 km; sklon 4,9 % ). Nasledoval zjazd do cieľa.

Primož Roglič vyhral 19. etapu po tom, čo sa v zjazde vzdialil od skupiny favoritov. Slovinec sa posunul na tretie miesto v celkovom poradí. Na čele celkovej klasfikácie stále ostáva Geraint Thomas a za ním je Tom Dumoulin. V zajtrajšej zvlnenej časovke sa odohraje zaujímvý súboj o pódiové priečky medzi Dumoulinom, Rogličom a Froomom. Peter Sagan dokončil etapu v časovom limite a na získanie šiesteho zeleného dresu mu stačí už iba prísť do cieľa v poslednej etape v Paríži.

Etapa sľubovala pre mnohých jazdcov poslednú šancu na etapové víťazstvo. Na prvom kategorizovanom stúpaní zaútočili Silvan Dillier (:alm:), Lukas Pöstelberger (BOH) a Damien Gaudin (Direct Energie). Na nich sa dotiahli lepší vrchári Bob Jungels (:qst:), Andrey Amador (MOV), Adam Yates (:mts:) a Tanel Kangert (AST). To vyprovokovalo Gorku Izagirra (:bmt:), Artura Vichota (FDJ) a Warrena Barguila (Fortuneo-Samsic). Na nástup posledného menovaného musel reagovať Julian Alaphilippe (:qst:) kvôli bodom na vrchárskych prémiách. Toho nasledoval ďalší Francúz Chavanel (Direct Enrgie). Do stíhacej skupiny sa pred Aspinom dostal aj Bakuke Mollema (:tfr:), Mikel Nieve (:mts:), Tom-Jelte Slagter (:ddd:), Marcus Burghardt (BOH), Daniele Benatti (AST) a Romain Hardy (Fortuneo-Samsic).

Skupiny sa napokon spojili. Pelotón išiel v prvej časti jednoduchšie tempo, aj keď Peter Sagan (BOH) sa dnes dosť trápil. Jeho jedinou úlohou bolo dostať sa v časovom limite do cieľa. Pomáhali mu Bodnar (BOH) a Oss (BOH). Na Col d’Aspin bol prvý Alaphilippe a postil si líderskú pozíciu vo vrchárskej súťaži.

Col du Tourmalet

Čelná skupina mala na druhom najvyššom stúpaní tohtoročnej Tour náskok približne štyroch minút. V pelotóne začal pracovať tím Katusha – Alpecin kvôli Jungelsovi, ktorý v celkovej klasifikácii ohrozoval dvanásteho Zakarina (:kat:). Ruský cyklista napokon aj zaútočil. Nasledovali ho vrchári Mikel Landa (MOV), Rafal Majka (BOH), Jakob Fuglsang (AST) a Romain Bardet (:alm:). Vedúca skupina prišla o niekoľkých členov, hlavní favoriti tam však ostali. Francúz v bodkovanom drese si uchmatol aj ďalšiu prémiu kategórie HC.  Peter Sagan dokončil Tourmalet s 20-minútovým mankom. Bol v skupine so šprintérmi ako Degenkolb (:tfr:), Kristoff (:kat:) alebo Démare (FDJ). Stále to však bol prijateľný čas.

Po najťažšom stúpaní dnešného dňa ostali na čele silní vrchári. Jazdci, ktorí na ňom útočili sa v doline pod kopcom dotiahli na vedúcu skupinu. Vytvorila sa silná zostava: Landa, Bardet, Zakarin, Jungels, Barguil, Kangert, Majka, Nieve a G. Izagirre. 

Skupina hlavných favoritov sa zredukovala a pokračovala v zložení: žltý Geraint Thomas (:sky:), Tom Dumoulin (:sun:), Chris Froome (:sky:), Primož Roglič (:lot:), Nairo Quintana (MOV), Steven Kruijswijk (:lot:), Daniel Martin (:uae:), Pierre Latour (:alm:), Egan Bernal (:sky:), Michal Kwiatkowski (:sky:), Domenico Pozzovivo (:bmt:), Damiano Caruso (:bmc:), Ion Izagirre (:bmt:) a Antwan Talhoek (:lot:).

Skupina so žltým dresom skracovala náskok vedúcej skupiny. Na Col des Bordères už vypadol Julian Alaphilippe. V hre na čele už neboli ani Barguil a Nieve.

Záverečné stúpanie Col d’Aubisque

35 km pred cieľom sa zodvihol Kruijswijk a zahájil bitku o celkové poradie. Pripravoval pôdu pre Rogliča, ktorý stále mal šancu na pódiové umiestnenie. Dvom lídrom tímu LottoNL-Jumbo dlhú dobu pomáhal mladý jazdec Tolhoek. Nohy favoritov vyskúšal druhý muž celkového poradia Tom Dumoulin. Líder Tour Geraint Thomas však všetko kontroloval. Mladá hviezda Bernal taktiež odviedla výbornú prácu pre svojich lídrov. Prvé problémy zaznamenal Froome, no dotiahol sa naspäť. Spoločnosť najlepších opustil Nairo Quintana. V skupine so žltým dresom ostali len Thomas, Froome, Bernal, Roglič, Martin a Pozzovivo. Útok Kruijswijka sa podaril, vypracoval si náskok vo výške jednej minúty. Rovnakú taktiku zúročil aj Martin a nastúpil. Jazdci Sky ho nemuseli sťahovať, v boji o žltý dres je už stratený.

Svoje šťastie vyskúšal opäť Roglič. Toho si pekne pokryl Froome. Po chvíli však Slovinec opäť zaútočil a to Frooma už zlomilo. Ostali len top favoriti Thomas, Dumoulin a Roglič. Aktivitou na čele bol dostihnutý Kruijswijk. Jeho kolega, ktorý siahal na pódium však pôsobil mimoriadne silným dojmom a nepustil svojho spolujazdca ťahať. Thomas sa po dlhom čase na Tour ocitol bez pomoci svojich tímových kolegov.

Kľúčový pomocník tímu Sky, Egan Bernal; zdroj: twitter.com/JULIOEPRENSA

V čelnej skupine nastúpil Landa. Na tento atak reagoval iba Romain Bardet, Rafal Majka sa aj napriek ťažkostiam na túto dvojicu dotiahol. Títo jazdci bojovali hlavne o dobrý výsledok na Tour, keďže na žltý dres si tento rok nesiahl. Zakarin ešte nezložil zbrane a dotiahol sa na úplné čelo.

Ataky v skupinách na chvíľu prerušil zjazd a krátka rovinatá pasáž. Na nej sa zväčšila strata Frooma a Roglič sa dostal na priebežné tretie miesto v GC. Egan Bernal však odviedol výbornú robotu a dotiahol svojho britského lídra späť do hry o pódium. 33-ročný jazdec tímu Sky bol zo 17 účastí na pretekoch Grand Tour až 10-krát ná pódiu. Strata skupiny so žltým dresom sa zmenšila na 30 sekúnd.

K top favoritom sa pripojili jazdci z pôvodného úniku Jungels a Gorka Izagirre. Svoje šance stále nezahadzoval ani Dan Martin.

Svoju pozíciu pred klesaním si chcel vylepšiť Rafal Majka a zaútočil. Stále ho stíhali Landa s Bardetom, ktorí sú lepší zjazdári ako 28-ročný Poliak. V 20-kilometrovom zjazde tak nemal nič isté. Z Thomasovej skupiny opäť zaútočil Roglič a dostihol vedúcu dvojičku. V poslednom kilometri ešte chcel o etapu zabojovať Bardet a unikol spoločne s Rogličom. Na tento nástup odpovedal Dumoulin.

Klesanie do Laruns

Na vrchole Abisque bol prvý Rafal Majka. Druhý preťal pásku bývalý slovinská skokan na lyžiach a bol ochotný získať čas v klesaní. Celá skupina však bola pohromade. Roglič dostihol Majku a pochoval jeho nádeje na zisk etapového triumfu.

Počas celého zjazdu bol na čele Roglič, ktorý je aj kvôli svojej minulej disciplíne na vysoké rýchlosti zvyknutý. Vytvoril si dobrý náskok pred skupinou, kde boli Thomas, Landa, Froome, Bardet, Martin, Dumoulin a Majka.

Dlhú dobu zbytočne skupinu ťahal Dumoulin. Až potom začal pracovať Chris Froome, no Roglič si išiel po víťazstvo.

28-ročný Primož Roglič získal druhé víťazstvo na Tour de France v kariére. Preukázal svoje zjazdárske zručnosti a v cieli bol o 19 sekúnd skôr ako druhý Thomas a tretí Bardet.

Celkové poradie

Geraint Thomas nedopustil žiadne prekvapenia a udržal si náskok 2:05 pred druhým Dumoulinom. Zajtrajšia časovka sľubuje ešte zaujímavý súboj o tretie miesto. Na to sa dnes dostal Primož Roglič. Brit Chris Froome na Slovinca stráca 13 sekúnd.

Na deviate miesto sa prepadol Quintana a nenapodobil výkon zo svojej víťaznej 17. etapy. Naopak, vďaka donrému výkonu sa Ilnur Zakarin posunul na desiate miesto.

Peter Sagan

Slovenský cyklista dokázal prísť do cieľa v časovom limite. 28-ročný šprintér prišiel do cieľa na 143. mieste so stratou 36:23 na víťaza. Lídrovi bodovacej súťaži stačí prísť do cieľa v Paríží, aby získal svoj šiesty zelený dres.

Dojazd

Profil 19. etapy

zdroj: procyclingstats

Výsledky 19. etapy:

1.Primoz Roglic (Slo):lot:5:28:17
2.Geraint Thomas (GBr):sky:0:00:19
3.Romain Bardet (Fra):alm:
4.Daniel Martin (Irl):uae:
5.Rafal Majka (Pol)BOH
6.Tom Dumoulin (Ned):sun:
7.Mikel Landa (Spa)MOV
8.Chris Froome (GBr):sky:
9.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:00:31
10.Ilnur Zakarin (Rus):kat:

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH467
2.Alexander Kristoff (Nor):uae:196
3.Arnaud Demare (Fra)FDJ183

Vrchárska súťaž:

1.Julian Alaphilippe(Fra):qst:170
2.Warren Barguil (Fra)Fortuneo – Samsic91
3.Rafal Majka (Pol)BOH76

Celkové poradie:

1.Geraint Thomas (GBr):sky:79:49:31
2.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:02:05
3.Primož Roglič (Slo):lot:0:02:24
4.Chris Froome (GBr):sky:0:02:37
5.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:04:37
6.Mikel Landa (Spa)MOV0:04:40
7.Romain Bardet (Fra):alm:0:05:15
8.Daniel Martin (Ire):uae:0:06:39
9.Nairo Quintana (Col)MOV0:10:26
10.Ilnur Zakarin (Rus):kat:0:11:49
Zdroj: cyclingnews.com

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár