Tour de France: Sagan získal svoj šiesty zelený dres, Kristoff vyhral najprestížnejšiu etapu

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/itvcycling

Príbeh 105. ročníka Tour de France sa dnes uzavrel dojazdom do Paríža. 21. etapa končila na slávnom bulvári Champs-Élysées. Išlo sa už v tradičnom oddychovom tempe, jazdci, predovšetkým držitelia vzácnych dresov si užívali koniec namáhavej trojtýždňovej cesty po Francúzsku. Štartovalo sa v priľahlom meste Houilles a nasledovalo 8 kôl po Elyzejských poliach.

Na začiatku sa vpredu držali víťazi súťažných kategórií. Žltý Geraint Thomas (:sky:) si užíval každý moment v Paríži spolu so svojím tímom, ktorý bol oblečený v špeciálnej žltej edícii.

Vpredu sa držal aj Sylvain Chavanel (Direct Energie), ktorý došiel už svoju 18. Tour de France. Je to aj jeho posledná účasť, po sezóne ukončí domáci jazdec kariéru. 39-ročný jazdec drží rekord v počte štartov (18) a v počte jazdených etáp (368).

Do úniku dňa sa dostali Silvan Dillier (:alm:), Nils Politt (:kat:), Michael Schär (:bmc:), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty – Groupe Gobert), Taylor Phinney (:efd:) a Damien Gaudin (Direct Energie). Išlo iba o zviditeľnenie a každému bolo jasné, že etapa skončí tradičným hromadným šprintom. Víťazstvo na Elyzejských poliach je pre každého šprintéra jedno z najcennejších v kariére. V zúženej konkurencii špurtérov dnes mohli vyhrať mená ako Démare (FDJ), Kristoff (:uae:), Colbrelli (:bmt:), Boasson Hagen (:ddd:) alebo Laporte (Cofidis). Líder bodovacej súťaže Peter Sagan (BOH) mal dnes dobrú tímovú podporu a vyzeralo, že by aj mohol zabojovať o premiérové víťazstvo na Champs-Élysées. Slovák však už niekoľko etáp bojoval s bolesťami od pádu v 17. etape. V posledných 10 km sa do čela dostal aj domáci hrdina Tour Julian Alaphilippe (:qst:), víťaz vrchárskej súťaže.

Poslední jazdci úniku boli pohltení v poslednom kole. Pracovali rôzne šprintérske celky ako Trek-Segafredo, Bora – hansgrohe, Bahrain-Merida alebo Dimension Data. Dobrú pozíciu si vytvoril aj domáci tím FDJ. Peter Sagan sa v posledných zatáčkach stále držal v predných pozíciach. 2 km pred páskou sa o útok pokúsili Daniel Oss (BOH) a belgický majster Yves Lampaert (:qst:). Jazdec tímu Quick-Step si dokonca v poslednom kilometri vytvoril väčší náskok a predstavoval výraznú hrozbu pre šprintérov. Hlavnú skupinu viedla dvojica z Trek-Segafredo vrátane Johna Degenkolba (:tfr:). Lampaert bol dostihnutý 400 m pred cieľom a v prednom rade sa ocitla šprintérska trojica Nór Alexander Kristoff (:uae:), Nemec John Degenkolb (:tfr:) a Francúz Arnaud Démare (FDJ). Sagano prišiel o tímových kolegov, nedostal sa do dobrej pozície pre špurt a nezachytil zrýchlenie predných šprintérov. Špurtovať začal Degenkolb, na jeho kolese bol zavesený Kristoff.  Démare bol až za ním. Nór v drese pre európskeho majstra v poslednej stovke metrov zrýchlil a o dĺžku bicykla vyhral pred Johnom Degenkolbom. Tretí skončil Démare, štvrtý bol Edvald Boasson Hagen. O víťazstvo už nemali možnosť bojovať piaty Christophe Laporte, šiesty Richeze a siedmy Sonny Colbrelli (:bmt:).

Peter Sagan sa nezapojil do boja o víťazstvo a skončil na slušnom ôsmom mieste. To mu stačilo na prekonanie svojho a zároveň celkového rekordu v počte bodov v šprintérskej súťaži z roku 2016. Alexander Kristoff čakal na víťazstvo na týchto pretekoch od roku 2014. Na konte tak má tri etapové vavríny.

Vyhodnotenie Tour

Waleský cyklista Geraint Thomas sa po Wigginsovi a Froomovi stal tretím Britom, ktorý vyhral Tour. V cieli oslavoval spoločne s minuloročným šampiónom, Chrisom Froomom (:sky:). Týmto víťazstvom pokračuje víťazná séria tímu Sky. Ten okrem roku 2014 vyhral každú Tour od roku 2012.

zdroj: twitter.com/WalesOnline

Na pódium sa s 32-ročným rodákom z Cardiffu postavili druhý Tom Dumoulin (:sun:) a tretí Chris Froome (:sky:).

Peter Sagan vyrovnal rekord Erika Zabela v počte zelených dresov. Svoj šiesty získal aj vďaka trom víťazným etapám.

Julian Alaphilippe má bodkovaný dres pre lídra vrchárskej súťaže.

Pierre Latour (:alm:) je najlepším jazdcom do 25 rokov a získal biely dres.

Movistar je najlepším tímom.

Dan Martin (:uae:) získal ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca Tour.

Záverečný šprint:

Profil 21. etapy:

 

Výsledky 21. etapy:

1.Alexander Kristoff (Nor):uae:02:46:36
2.John Degenkolb (Ger):tfr:
3.Arnaud Démare (Fra)FDJ
4.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd:
5.Christophe Laporte (Fra)Cofidis
6.Maximiliano Richeze (Arg):qst:
7.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
8.Peter Sagan (Svk)BOH
9.Andrea Pasqualon (Ita)Wanty – Groupe Gobert
10.Jasper De Buyst (Bel):lot:

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH477
2.Alexander Kristoff (Nor):uae:246
3.Arnaud Demare (Fra)FDJ203

Vrchárska súťaž:

1.Julian Alaphilippe(Fra):qst:170
2.Warren Barguil (Fra)Fortuneo – Samsic91
3.Rafal Majka (Pol)BOH76

Celkové poradie:

1.Geraint Thomas (GBr):sky:83:17:13
2.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:51
3.Chris Froome (GBr):sky:0:02:24
4.Primož Roglič (Slo):lot:0:03:22
5.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:06:08
6.Romain Bardet (Fra):alm:0:06:52
7.Mikel Landa (Spa)MOV0:07:37
8.Daniel Martin (Ire):uae:0:09:05
9.Ilnur Zakarin (Rus):kat:0:12:37
10.Nairo Quintana (Col)MOV0:14:18
Zdroj: cyclingnews.com

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár