Tour de France: Sagan získal tretie etapové víťazstvo

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/SkySportsNews/

Po troch náročných alpských etapách prišla na rad tranzitná rovinatá etapa. Trasa trinástej etapy viedla z Bourg d’Oisans do mesta Valence. Pelotón prechádzal regiónom Rhône-Alpes na juhovýchode Francúzska. Na jazdcov čakalo 169,5 km. Na štart tejto etapy sa postavilo 151 jazdcov, čo je najmenej od roku 2001.

Únik dňa vytvorili jazdci Michael Schär (:bmc:), Dimitri Claeys (Cofidis), Tom Scully (:efd:) a únikový špecialista Thomas De Gendt (:lts:). Pelotón viedli tímy Groupama – FDJ, UAE-Team Emirates a BORA – hansgrohe. Tie pracovali pre svojich šprintérov Arnauda Démara (FDJ), Alexandra Kristoffa (:uae:) a Petra Sagana (BOH). Ostatné šprintérske celky v priebehu tohto týždňa prišli o svojich lídrov. Z víťazstva na rovinatých etapách sa tento rok nebudú tešiť mená ako Gaviria, Groenewegen, Greipel, Kittel alebo Cavendish. Náskok utečencov sa pohyboval okolo dvoch minút.

Na jedinej šprintérskej prémii dnes naplno bodoval De Gendt, pre ktorého je táto aktivita typická. Z pelotónu získal 11 bodov Kristoff. Ako šiesty preťal pásku John Degenkolb (:tfr:) a odniesol si 10 bodov. Priebežný líder šprintérskej súťaže Peter Sagan získal na prémii 9 bodov. Na trase sa nachádzali aj dve horské prémie tretej a štvrtej kategórie. Na prvej nechcel odísť naprázdno Belgičan De Gendt, no podobne ako na šprintérkskej prémii išlo o zviditeľnenie. Na druhom stúpaní získal bod Scully, pre ktorého ide vo veku 28 rokov o prvú účasť na Tour de France.  Bodkovaný dres pre lídra horskej klasifikácie má aj naďalej domáci Julian Alaphlippe (:qst:).

25 km pred cieľom sa na sólovú jazdu vydal Michael Schär. Pelotón mu nedovolil vzdialiť sa na viac ako minútu. Peter Sagan mal vpredu viacero jazdcov a tradične sa držal v dobrej pozícii. Vláčik si vytvoril aj tím Trek-Segafredo, ktorý mal dobrú šancu na víťazstvo v podobe Johna Degenkolba (:tfr:). Dimension Data síce stratil Cavendisha, no šprintovať vie aj Edvald Boasson Hagen (:ddd:) a taktiež mu pripravil miesto na čele. Šancu mal aj Laporte z tímu Cofidis. Z Quick-Stepu dnes šprintoval Yves Lampaert (:qst:), ktorý je väčšinou iba pomocníkom pri šprintoch. V závere prešli jazdci viacerými kruhovými objazdmi v meste Valence. Kvôli tomu nebolo jednoduché udržať sa na čele, no aj napriek tomu bol Schär pohltený 5,6 km pred cieľom.

zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Team Sky pracoval až do ochrannej zóny troch kilometrov. Britský celok chránil žltý dres Gerainta Thomasa (:sky:). Najviac ale ťahali tímy Bora, Trek a FDJ. Bez pomoci tímu si svoju pozíciu hľadal Kristoff. Sagan si našiel koleso Sonnyho Colbrelliho (:bmt:). Do posledného kilometra bol v najlepšej pozícii Démare. Krátko po prejdení hranicu posledného kilometra zaútočil Phlippe Gilbert (:qst:) a vyskúšal sólovú jazdu. Tento pokus ale nebol úspešný. Šprintovať začal Démare. Popri ňom zrýchlil Alexander Kristoff. Za ním sa držal Sagan a Slovák využil kvalitný špurt nórskeho protivníka. V posledných metroch Sagan ešte zrýchlil a ovládol trinástu etapu o dĺžku kolesa pred úradujúcim európskym majstrom Kristoffom. FDJ pripravila Démarovi veľmi dobrý šprintérksy vláčik, no práca jeho tímu mu získala iba tretie miesto. Joh Degenkolb vybojoval štvrté miesto.

28-ročný Slovák vyhral druhú a piatu etapu. Dnes pridal tretie víťazstvo a momentálne má zo všetkých jazdcov najviac etapových vavrínov zo 105. ročníka Tour de France.

Celkové poradie

Geraint Thomas došiel bezpečne v pelotóne a udržal si žltý dres pre celkového lídra. Druhý je aj naďalej tímový kolega Chris Froome (:sky:) a po vypadnutí Nibaliho (:bmt:) je tretí Tom Dumoulin (:sun:).

Peter Sagan získal v cieli 50 bodov a ešte navýšil náskok na čele šprintérskej bodovacej súťaže. Na druhého Kristoffa má náskok 228 bodov.

Záverečný šprint

Profil 13. etapy

zdroj: procyclingstats

Výsledky 13. etapy:

1.Peter Sagan (Svk)BOH03:45:55
2.Alexander Kristoff (Nor):uae:
3.Arnaud Démare (Fra)FDJ
4.John Degenkolb (Ger):tfr:
5.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:
6.Yves Lampaert (Bel):qst:
7.Magnus Cort Nielsen (Den)AST
8.Andrea Pasqualon (Ita)Wanty – Groupe Gobert
9.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
10.Taylor Phinney (USA):efd:

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH398
2.Alexander Kristoff (Nor):uae:170
3.Arnaud Demare (Fra)FDJ133

Celkové poradie:

1.Geraint Thomas (GBr):sky:53:10:38
2.Chris Froome (GBr):sky:0:01:39
3.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:50
4.Primož Roglič (Slo):lot:0:02:46
5.Romain Bardet (Fra):alm:0:03:07
6.Mikel Landa (Spa)MOV0:03:13
7.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:03:43
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:04:13
9.Daniel Martin (Ire):uae:0:05:11
10.Bob Jungels (Lux):qst:0:09:09
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár