Tour de France: Sedem kľúčových momentov

Tour de France
uci rebríček jednotlivcov

zdroj: twitter.com/letour

Tour de France je za nami, no my sa dnes pozrieme na 7 kľúčových momentov tohtoročnej edície. V 103. ročníku starej dámy uspel Chris Froome (:sky:) a pripísal si svoje tretie víťazstvo na Tour. Radosť celému Slovensku robil Tourminátor. Ten suverénnym spôsobom ovládol bodovaciu súťaž a zapísal si na pažbu tri zárezy v podobe vyhraných etáp. Slovák dostal i ocenenie za najaktívnejšieho jazdca celého ročníka. Súťaž o bodkovaný dres vyhral Rafal Majka (:tcs:). Najlepším mladým jazdcom sa stal Adam Yates (:obe:). Tento ročník dokončilo 174 bojovníkov.

Mont Ventoux

Na tejto legende sa teda diali veci. Najprv sa pre nepriazeň počasia etapa a výstup skrátili o približne 6 kilometrov. V samotnej etape sa udialo oveľa viac. Veľmi dobre jazdiaci Porte (:bmc:) a Mollema (:tfr:) zachytili nástup Brita a postupne sa vzďalovali prenásledovateľom. Lenže sprievodná motorka bola proti. V jeden okamih prudko zabrzdila a trojica jazdcov v úniku bola ihneď na zemi. Najhoršie dopadol Froome, ten prišiel o bicykel a v bezradnosti začal utekať smer cieľ. Legendárna fotka obletela celý svet. Vyťažil z toho najviac Mollema, ten dokázal „rozchodiť“ svoj bicykel a dostal sa na prvé miesto v celkovom hodnotení, no hodinu po etape rozhodcovská komisia upravila výsledky a dostala Brita späť do čela pretekov.

Domáca nádej Bardet

Príjemným prekvapením Tour bol domáci Romain Bardet (:alm:). Je to on, kto zaplňuje titulky denníku L’Equipe každý deň. Francúz pobláznil celý národ. O jeho pódiu rozhodli etapy v Alpách, kde bol aktívny a v jednej zaútočil a dotiahol svoj atak do úspešného konca. Oslavy v cieli nemali konca. 25-ročný rodák z Brioude poskočil vďaka spomínanému úspechu z piatej na druhú pozíciu, ktorú udržal až do Paríža.

Starý dobrý Cavendish

Vo výbornej forme sa na Tour predstavil Mark Cavendish (:ddd:). Rodák z ostrovu Man prišiel na preteky s malou dušičkou. Jeho príprava bola zameraná viac na olympijske hry a na dráhu. Brit však predviedol neskutočné závery etáp a zapísal si 4 zárezy na pažbu úspechov. Po prvej etape si dokonca obliekol žltý dres pre lídra a splnil si tak sen. V historických tabuľách v počte víťazstiev je už na druhej pozícii. Cavendish to v poslednej tretine Tour už „zabalil“ a nemohol tak bojovať o piaty zárez na Elyzejských poliach.

Fenomenálny Tourminátor

Peter Sagan (:tcs:) ukázal, že ani zmena pravidiel nezastaví jeho ťaženie za rekordom v počte zelených dresov na Tour v rade. Už len jeden mu chýba na vyrovnanie šiestich kúskov legendárneho Erika Zabela. V tohtoročnej edícii si 26-ročný rodák zo Žiliny užil tri dni v žltom drese. Celé Slovensko si tieto etapy vychutnávalo ako nikdy. Sagan okrem troch víťazstiev zaznamenal dve druhé a tri tretie miesta. Celkovo tak bol osemkrát na pódiu. Náš cyklista si skúsil i úniky a tak dostal na konci preteku cenu pre najaktívnejšieho jazdca Tour.

Sila tímu SKY

Britská stajňa sa na pretekoch prezentovala vo výbornom svetle. Domestici okolo svojho lídra pôsobili suverénnym dojmom. Súperov nepúštali k žiadnemu ataku. Neutralizovali každú jednu hrozbu. V horách mal SKY brutálnu silu. Froome môže ďakovať hlavne Poelsovi a Thomasovi. Tí predvádzali v kopcoch famózne výkony. Nesmieme opomenúť ani jazdcov ako Henao, Landa, Kiryienka, Nieve, Stannard či Rowe. Keď udržíte súperov, tak môžete útočiť. Tak to pojal i líder tímu, keď naštartoval svoje motory, tak konkurenti nemali šancu. Frooma dokázala zastaviť iba motorka a pád.

Odstúpenie Contadora

Dvojnásobný víťaz starej dámy obetoval v príprave mnoho, no osud to chcel inak. Alberto Contador (:tcs:) dvakrát nepríjmne spadol v prvých dvoch etapách a nakoniec bol nútený z pretekov odstúpiť.  Stalo sa to v Pyrenejách, kde sa ukázalo, že to jednoducho nepôjde. El Pistolero sa tak musel rozlúčiť s Tour. Od Španiela sa čakali útoky, keďže je útočnejší typ jazdca než Quintana. Celý tím tak musel reagovať a zmeniť taktiku. Výsledkom bolo umiestnenie Kreuzigera v elitnej desiatke, zelený a bodkovaný dres v rukách Sagana a Majku.

Pasívny Quintana

Je ťažké vybrať jeden alebo dva momenty, kde Quintana (MOV) chyboval. Celé preteky bol nemastný, neslaný. Kolumbíjčan rád útočí v poslednom týždni v Alpách, no tento rok prišiel do Álp so 4-minútovou stratou. Od Movistaru sa celkovo čakalo viac. Okrem jednej víťaznej etapy sa prakticky neudialo nič. Valverde s Quintanom sa len „viezli“. Nestranný dívák by čakal nástupy, poprípade kooperáciu s iným tímom, no ani jedno sa nestalo. Pre nás bol výkon Movistaru sklamaním.

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár