Tour de France: Skvelý Peter Sagan ovládol druhú etapu a ide do žltého dresu!

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/LeTour

Druhá etapa pretekov Tour de France mala opäť rovinatý profil. Stále sa nachádzame na západnom pobreží Francúzska. Etapa viedla z Mouilleron-Saint-Germain a končila v 50-tisícovom meste La Roche-sur-Yon. Trasa mala 182,5 kilometra a obsahovala jednu vrchársku a jednu šprintérsku prémiu. Žltý dres mal dnes na sebe včerajší víťaz Fernando Gaviria (:qst:). Zvláštnosťou je, že v zelenom bol oblečený Marcel Kittel (:kat:), ktorý včera skončil až tretí. Je to kvôli rozhodnutiu druhého Petra Sagana (BOH), ktorý sa radšej obliekol do dresu svetového šampióna.

Na začiatu zaútočili jazdci Dion Smith (Wanty – Groupe Gobert), Sylvian Chavanel (Direct Energie) a Michael Gogl (:tfr:). Tejto trojici bolo umožnené uniknúť, pretože nepredstavovala výraznú horzbu pre pelotón. Vypracovala si náskok vyše troch minút. Vrchársku prémiu na Côte de Pouzagues vyhral Dion Smith. V bodkovanom drese do dnešnej etapy nastúpil Kevin Ledanois (Team Fortuneo – Samsic). Spolu so Smithom tak majú zhodne po jednom bode. Vrchársky dres si zajtra oblečie ten, kto bude na tom lepšie v celkovej klasifikácii. Pred etapou bol na tom lepšie jazdec z Nového Zélandu, Smith. Na svojho francúzskeho protivníka mal náskok vyše troch minút.

Michael Gogl sa necítil najlepšie a vrátil sa naspäť do pelotónu. To isté urobil aj Smith, ktorý splnil svoj hlavný cieľ. Na čele tak ostal iba veterán Chavanel. Tento 39-ročný jazdec má dokonca špeciálnu edíciu bicykla, ktorá mu pripomína jeho osemnástu účasť na domácej Tour. Dnes je to pre neho dokonca etapa číslo 350. Už na tomto ročníku sa môže stať rekordérom v počte etáp. George Hincapie má o tri etapy viac. Za odmenu bude zajtra nosiť červené číslo pre najaktívnejšieho jazdca.  Chavanel má na konte tri víťazné etapy na Tour de France.

twitter.com/DLaranl

Na čele boli hlavne tímy Quick-Step Floors, Team Sky a Movistar Team. Snažili sa chrániť svojich lídrov, aby predišli nepríjemnostiam a ďalším stratám času. Na chvíľu sa musel zastaviť Peter Sagan (BOH). Slovák musel vymeniť prilbu a vrátil sa naspäť do hlavnej skupiny.

Šprintérsku prémiu ovládol Chavanel. Tá sa nachádzala 50,5 kilometra pred cieľom. Francúzsky hrdina dňa do nej vošiel s náskokom približne štyroch minút. Z pelotónu preťal pásku ako prvý Sagan. Na prémii bol tretí Gaviria. Prvé tri priečky sú ohodnotené 20, 17 a 15 bodmi.

Muž, ktorý si dnes vybojoval najväčšiu pozornosť, Sylvian Chavanel, bol dostihnutý 13,5 kilometra pred cieľom. Radosť urobil aj svojmu tímovému manažérovi Jean-René Bernaudeauvi. Francúz pochádzajúci práve z departementu Vendée dnes oslavuje 62. narodeniny. Jeho zverenec ešte získal tri sekundy na bonusovej prémii. Philippe Gilbert (:qst:) si došiel po dve sekundy a Geraint Thomas (:sky:) má sekundu k dobru.

Záver etapy

Na čele sa zoskupilo viacero tímov. Boli tam celky aj s favoritmi na žltý dres, aby sa vyhli prípadným pádom. 7 kilometrov pred páskou sa problémom nevyhol Marcel Kittel (:kat:). Nemec v zelenom drese dostal defekt a ocitol sa mimo boja o etapový vavrín. Tím Bora – hansgrohe vstúpil do posledných 5 km na čele s Maciejom Bodnarom (BOH). Pomáhal mu aj Lukas Pöstelberger (BOH), ktorý dlho ťahal a udával tempo. K slovu sa dostal aj typický vláčik tímu Quick-Step Floors. Gaviria mal pripravenú pozíciu za svojim pomocným šprintérom, Richezem (:qst:). Ďalší vláčik pripravil celok Lotto-Soudal. Ten pracoval pre Andrého Greipela (:lot:).

Na pravotočivej zákrute v predposlednom kilometri spadli veľkí favoriti Fernando Gaviria a Michael Matthews (:sun:). Vytvorila sa malá skupina. V nej bol aj Peter Sagan (BOH). Ten mal dvoch pomocníkov, ktorí mu začali šprint. Špurtovať začal Arnaud Démare (FDJ). Tomu ale dlhý šprint nevyšiel a bol to súboj medzi Slovákom a Sonnym Colbrellim (:bmt:). Peter Sagan sa držal Taliana a v správnom momente zrýchlil. Majster sveta tak ovládol druhú etapu Tour de France. Zajtra sa oblečie do žltého dresu. Taktiež získal 50 bodov a je na čele bodovacej klasifikácie. Gaviria dnes nebodoval.

Celkové poradie

Peter Sagan (BOH) po roku 2015 má na sebe žltý dres pre celkového lídra. Získal svoje 107. profesionálne víťazstvo a 9. na Tour de France. Druhý je Gaviria, ktorý spadol v ochrannej zóne troch kilometrov. Kolumbijčanovi tak ostáva biely dres pre najlepšieho mladého jazdca. V súťaži o zelený dres má Sagan 104 bodov, Gaviria má o 26 bodov menej. Na tretej priečke je Alexander Kristoff (:uae:), ktorý dnes nešprintoval z najlepšej pozície.

Z etapy dnes odstúpili jazdci Luis León Sánchez (AST) a Tsgabu Grmay (:tfr:). Zajtra je na programe tímová časovka.

Pád Gaviriu:

Posledný kilometer:

Profil dnešnej etapy:

Výsledky 2. etapy:

1.Peter Sagan (Svk)BOH4:06:37
2.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
3.Arnaud Démare (Ita)FDJ
4.André Greipel (Ger):lot:
5.Alexander Kristoff (Nor):kat:
6.Timothy Dupont (Bel)Wanty – Groupe Gobert
7.Alejandro Valverde (Spa)MOV
8.Andrea Pasqualon (Ita)Wanty – Groupe Gobert
9.John Degenkolb (Ger):tfr:
10.Philippe Gilbert (Bel):qst:0:00:08

Celkové poradie:

1.Peter Sagan (Svk)BOH08:29:53
2.Fernando Gaviria (Col):qst:0:00:06
3.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:0:00:10
4.Marcel Kittel (Ger):kat:0:00:12
5.Sylvain Chavanel (Fra)FDJ0:00:13
6.Philippe Gilbert (Bel):qst:0:00:14
7.Geraint Thomas (GBr):sky:0:00:15
8.Oliver Naesen (Bel):alm:
9.Alexander Kristoff (Nor):uae:0:00:16
10.John Degenkolb (Ger):tfr:
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár