Tour de France: Tím Jumbo-Visma neprestáva udivovať, chaotickú etapu odskákali favoriti

Tour de France pokračuje v rýchlom tempe už desiatou etapou. Pred dňom voľna pripravili organizátori 217,5 kilometrov dlhú etapu klasikárskeho charakteru. V itinerári nás čakali tri stúpania 3. kategórie a jedno štvrtej. Začiatok bol v Saint-Flour, obec sa nachádza v regióne Auvergne a žije tu niečo cez 6 tisíc obyvateľov. Cieľ je v meste Albi, ktoré leží na rieke Tarn. Nachádza sa v regióne Occitanie a žije tu približne 50 tisíc obyvateľov. Do úniku dňa si naskočila šestica jazdcov. Skupina bola v zložení Anthony Turgis (Total Direct Energie), Tony Gallopin (:alm:), Odd Christian EIking (Wanty-Gobert), Mads Wurtz Schmidt (:kat:), Natnael Berhane (Cofidis) a Michael Schär (:ccc:). Šestka na čele však dostala od pelotónu iba 2 minúty a 45 sekúnd čo bolo prekvapenie, pretože nikto z úniku neohrozoval celkové poradie. Najlepšie postavený člen úniku bol jazdec Cofidisu s mankom vyše hodiny a celkovým 90. miestom. Po 70 kilometroch pretekania sa náskok horko-ťažko vyšplhal na tri minúty. Hlavný balík nechcel evidentne opakovať včerajší úspech úniku.

Po sto kilometroch náskok stále osciloval okolo troch minút a už takto skoro bolo pravdepodobné, že uvidíme hromadný dojazd a Tourminátora v akcii. Medzičasom vytvoril rekord tohtoročnej Tour Max Richeze (:dqt:). Argentínčan doslova letel v zjazde 96,7 km/h. Na šprintérskej prémii zobrali body jazdci z úniku, z hlavnej skupiny zaútočil Sonny Colbrelli (:bmt:). Za Talianom vyštartoval Peter Sagan (BOH), no keď videl, že nikto nemá záujem, rýchlo sadol do sedla a zvoľnil. V tento moment bol náskok na čele pretekov už len 90 sekúnd. V poslednej tretine etapy sa profil vyrovnával, no tímy na čele celkového poradia sa obávali vetra a preto sa zoradili na čele hlavného balíka. Po chvíli sa obavy naplnili a približne 25 jazdcov stratilo kontakt so skupinou favoritov.

30 kilometrov prišiel ďalší chaos. Deceuninck Quick – Step zaútočil, pelotón sa opäť rozdelil a odniesli to i veľké mená. V problémoch boli George Bennett (:tjb:), Pinot (FDJ), Uran (:efd:), Porte (:tfr:) či Jakob Fuglsang (AST). Tím Ineos bol v prvej skupine a tlačil o sto šesť. Favoriti každým kilometrom naberali stratu. Peter Sagan (BOH) bol v tejto chvíli veľký favorit, pretože Dylan Groenewegen (:tjb:) taktiež chýbal v elitnej skupine.

Záver

5 kilometrov pred cieľom bola skupina s Pinotom (FDJ) už minútu pozadu. 2 kilometre pred páskou tlačil na čele tím Sunweb, ten mal Matthewsa (:sun:) v hre a tentokrát to chceli zohrať čo najlepšie. Na cieľovej rovinke však mal najlepšiu pozíciu Wout Van Aert (:tjb:) a Elia Viviani (:dqt:). Táto dvojica si to napokon v parádnom súboji rozdala o prvenstvo. Cyklokrosárový majster sveta však porazil Taliana o niekoľko centimetrov. Nášho reprezentanta pri nájazde do posledných metrov zavreli a nemal už priestor bojovať o víťazstvo, odnáša si ale skvelé 5. miesto a dôležité body.

Celkové poradie

Mikel Landa (MOV) dnes zaznamenal ohromnú stratu 2 minúty a 10 sekúnd. Skupina s Pinotom (FDJ), Fuglsangom (AST) či Uranom (:efd:) stratila minútu a 40 sekúnd. Julian Alaphilippe (:dqt:) tak nazbieral ďalšie sekundy a ostáva i počas voľného dňa v žltom. Do čela sa taktiež posunuli jazdci Ineosu.

Najvyššia rýchlosť na Tour de France 2019

Šprint

Fotofiniš

Profil:

zdroj: letour.fr

Výsledky 10. etapy:  

1.Wout Van Aert (Bel):tjb:4:49:39
2.Elia Viviani (Ita):dqt:
3.Caleb Ewan (Aus):lts:
4.Michael Matthews (Aus):sun:
5.Peter Sagan (Svk)BOH
6.Jasper Philipsen (Bel):uae:
7.Sonny Colbreli (Ita):bmt:
8.Mateo Trentin (Ita):mts:
9.Oliver Naesen (Bel):alm:
10.Greg van Avermaet (Bel):ccc:

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:43:27:15
2.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:12
3.Egan Bernal (Col):ins:0:01:16
4.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:27
5.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:45
6.Enric Mas (Esp):ins:0:01:46
7.Adam Yates (GBr):mts:0:01:47
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:02:04
9.Daniel Martin (Irl):uae:0:02:09
10.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:02:33

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH229
2.Michael Matthews (Aus):sun:167
3.Elia Viviani (Ita):dqt:153

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:43
2.Thomas De Gendt (Bel):lts:37
3.Giulio Ciccone (Ita):tfr:30

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Egan Bernal (Col):ins:43:28:31
2.Enric Mas (Spa)MOV0:00:30
3.Giulio Ciccone (Ita):tfr:0:01:16

 

Zdroj: letour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár