Tour de France v číslach

Kittel

zdroj: twitter.com/marcelkittel

Preteky Tour de France 2017 sú za nami a my sa pozrieme na tohtoročnú edíciu z pohľadu čísiel. Jeden z najtesnejších ročníkov skončil víťazstvom Chrisa Frooma (:sky:). Trasu dlhú 3 540 kilometrov pokoril iba o 54 sekúnd rýchlejšie ako druhý Rigoberto Uran (:cdt:). Rozdiel medzi tretím Romainom Bardetom (:alm:) a štvrtým Mikelom Landom (:sky:) bol dokonca iba jedna sekunda. Pre rodáka z Nairobi to bol už štvrtý titul za posledných 5 rokov. Poďme sa pozrieť na ďalšie zaujímavé čísla.

49

Na pretekoch sa predstavilo 49 debutantov. Tím Wanty – Groupe Gobert prišiel s celou deviatkou nováčikov. Víťaznú etapu si nepripísali, no do cieľa dorazili ako jeden z mála tímov v plnom zložení.

12

Dvanásť tímov sa tešilo z víťaznej etapy. Nad všetkými vyčnievali dva tímy – Quick – Step Floors a Sunweb. Prvá menovaná stajňa si odniesla 5 víťazných etáp vďaka Marcelovi Kittelovi. Druhý tím 4 víťazstvá vďaka Michaelovi Matthewsovi a Warrenovi Barguilovi. Obaja získali po dve prvenstvá. Bora-Hansgrohe a LottoNL-Jumbo idú domov s dvoma výhrami. Sky, FDJ, Astana, Direct Energie, Cannondale-Drapac, AG2R La Mondiale, Trek-Segafredo a Dimension Data získali po jednej etape.

18

Vekový rozdiel medzi najmladším a najstarším účastníkom Tour bol 18 rokov. Zástupcom nastúpujúcej generácie bol 22-ročný Elie Gesbert, ktorý hájil farby tímu Fortuneo – Oscar. Na opačnom konci sa ocitol 40-ročný Haimar Zubeldia (:tfr:).

17

Sylvain Chavanel z tímu Direct Energie sa pripojil k Stuartovi O’Gradymu a Jensovi Voigtovi. Táto trojica sa delí o vedenie v rebríčku v počte účastí na Tour de France. Francúz nevynechal ani jeden ročník od roku 2001.

716 590

Počet eúr, ktoré získal tím SKY na Tour de France. Vďaka víťazstvu Chrisa Frooma (:sky:) pristálo do kasy 500 tísic. Ďalšie peniaze pridal Mikel Landa (:sky:), ktorý skončil celkovo štvrtý a celý tím, ktorý triumfoval v súťaži tímov.

1 047

Takmer tretinu celkovej trasy strávil Thomas De Gendt (:lts:) v úniku. Ani tento výkon mu nestačil na zisk titulu pre najagresívnejšieho jazdca pretekov. Cenu si odviezol domáci Warren Barguil (:sun:).

2 642

Najvyššie položené miesto bolo vo výške 2 642 metrov nad morom. Na Col du Galibier „ležala“ cena Henriho Desgrangea. Tú si vybojoval Primož Roglič (:lot:).

 

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár