Tour de France: Van Aert vyhral veternú 7. etapu. Stratili Pogačar aj Landa

Tour de France 2020
Van Aert 7. etapa Tour de France 2020

zdroj: twitter.com/VeloUK

Napínavú 7. etapu Tour de France 2020 vyhral Wout van Aert (:tjb:). Dnešok ovplyvnil silný zadný a bočný vietor. Pelotón sa dosť skoro roztrhal zásluhou Bora – hansgrohe, ďalšie trhanie hlavnej skupiny prišlo na záverečnej rovinatej sekcii. V šprinte zriedenej skupiny dnešný víťaz predstihol Edvalda Boassona Hagena (:ntt:) a Bryana Coquarda. Na čele celkového poradia ostáva Adam Yates (:mts:). Čas však stratili Pogačar (:uae:) a Landa (:bmt:).

7. etapa Tour de France 2020 mala 168 kilometrov. Začalo sa v strede Francúzska v Millau. Cieľ sa nachádzal v Lavaur. Išlo o pomerne rovinatú záležitosť. V prvých 105 kilometroch sa nachádzalo niekoľko kopcov, vrátane troch vrchárskych prémií. Posledných 44 kilometrov bolo rovinatých, no na otvorených cestách a s predpokladaným zadným bočným vetrom. Ide o najnepríjemnejší typ vetra v cestnej cyklistike, keďže pri oddelení skupiny sa ťažko sťahuje medzera.

Profil 7. etapy Tour de France 2020:

7. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

A práve vietor bol hlavným bodom programu v tomto dni. Vent d’Autan, ako sa juhovýchodný v kotlinách regiónu Midi-Pyrénées nazýva, sľuboval veľké predstavenie. Zo začiatku fúkalo o rýchlosti 20 km/h. Okrem toho bolo však na trati príjemné slnečné počasie.

Adam Yates v žltom drese:

Akcia hneď od začiatku

Najprv sa na začiatku chcel osamostatniť vedúci muž vrchárskej súťaže Benôit Cosnefroy (:alm:). Dokázal sa uvoľniť v spoločnosti Michaela Schära (:ccc:). Stíhal ich Lilian Calmejane (Total Direct Energie). Prvý menovaný Francúz si došiel po 9 km od ostrého štartu po 2 body do vrchárskej súťaže. Švajčiar Schär získal jeden bod.

BORA – hansgrohe otvorila preteky, roztrhala pelotón

Pracoval aj Schachmann, ktorý na Tour nastúpil so zlomenou kľúčnou kosťou | zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Na stúpaní, kde Cosnefroy získal body, sa vpredu sformoval tím BORA – hansgrohe. Pracovali najprv Lukas Pöstelberger (BOH) a Max Schachmann (BOH), neskôr aj Daniel Oss (BOH). Spustili úderné tempo na vetre a pelotón sa začal deliť. Do problémov sa dostali favoriti etapy Sam Bennett (BOH) alebo Caleb Ewan (:lts:). Bennett sa s tímom chcel viackrát vrátiť na čelo, skoro sa mu to podarilo, ale pri opätovnom stúpaní Bora nespomaľovala.

Po pár kilometroch sa tak na čele usadila veľká skupina zložená z 92 jazdcov. Za nimi bola Bennettova skupina so stratou už dvoch minút zložená z 57 pretekárov. Päť a viac minút strácala ďalšia skupina, kde boli napríklad Ewan, Pedersen, Viviani Nizzolo alebo Kristoff a ďalších 36 jazdcov.

Zo šprintérov boli vpredu Peter Sagan (BOH), Wout van Aert (:tjb:), Matteo Trentin (:ccc:), Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM), Luka Mezgec (:mts:), Jasper Stuyven (:tfr:) či Hugo Hofstetter (:isn:).  Bola tam aj väčšina jazdcov na celkové poradie, čiže Roglič (:tjb:), Dumoulin (:tjb:) s Jumbo-Visma, ale bez pomocníka Tonyho Martina, Team INEOS Grenadiers s Eganom Bernalom (:ins:), ale bez rovinára Luka Rowa. Nachádzal sa tam aj žltý dres Adama Yatesa (:mts:), biely Tadeja Pogačara (:uae:), Mikel Landa (:bmt:), Rigoberto Urán (:efd:), Guillame Martin (COF), Romain Bardet (:alm:), Miguel Ángel López (AST), Thibaut Pinot (FDJ) s tempárom Küngom či dokonca Nairo Quintana (Arkéa-Samisc), pre ktorého pekne pracoval Connor Swift. Z Quick Stepu boli vpredu len Asgreen, Devenyns a Julian Alaphilippe (:dqt:).

Všetko vyhovovalo aj Bore, ktorá mohla s lídrom Emanuelom Buchmannom (BOH) získať nejaký čas, keďže celá vrchárska špička ešte od seba nie je výrazne oddelená. Z vrchárov bol vzadu napríklad Daniel Martínez (:efd:), ale víťaz Critérium du Dauphiné prišiel do etapy s viac ako štvorminútovou stratou.

Za svoju prácu dostal Daniel Oss ocenenie najagresívnejšieho jazdca etapy.

Šprintérska prémia, Sagan virtuálne v zelenom

Jediná šprintérska prémia etapy prišla po 58 km. Celý čas ťahala Bora, aby pripravila Saganovi najlepšiu pozíciu. Bennettove aj Ewanove skupiny strácali už niekoľko minút. Na prémii získal plný počet Matteo Trentin (:ccc:), ktorý bol rýchlejší ako Peter Sagan (BOH). Prví dvaja získali 20, respektíve 17 bodov. Slovák sa vo virtuálnom poradí bodovacej klasifikácie dostal o päť bodov pred Bennetta a vyzeralo to tak, že dôležité body získa aj v cieli. Tím Íra dnes nedokázal potvrdiť svoju povesť. Kombinácia stúpaní s vetrom ich dnes pripravila o možnosť získať etapu s ich šprintérom.

Bora aj po hranici 100 km do cieľa kontrolovala tempo, aj keď miernejšie. Pomocnú ruku im podala Pro zostava B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM, ktorá mala v hre špurtéra Coquarda. Skupina so žltým dresom mala náskok troch minút na druhú grupu a rozdiel sa neustále zväčšoval.

Thomas De Gendt útočí

95 km pred koncom sme videli útok Thomasa De Gendta (:lts:). Belgičan si vypracoval náskok 20 sekúnd. Získal tri body na zvyšných vrchárskych prémiách, sám sa pohyboval na časti, kedy fúkal menší vietor. Až 35 km pred koncom bolo po jeho úniku. Išlo o 28. samostatný pokus únikového majstra na Tour de France, ale dnes sa neskončil víťazstvom.

Medzitým spadli Hofstetter (:isn:) a Marc Soler (MOV). Defekt riešil Bauke Mollema (:tfr:), nový bicykel potreboval Tadej Pogačar (:uae:). Všetci sa vrátili do grupy. Spadol Matej Mohorič (:bmt:), ktorý spomalil Mikela Landu (:bmt:) a musel sa dostávať do prednej skupiny v najnebezpečnejších chvíľach.

Veterný chaos pokračoval

Pelotón sa v meste Castres otočil a pokračoval smerom na západ. Prichádzal na otvorenú cestu, kde bolo nebezpečenstvo bočného zadného vetra najväčšie. A stalo sa.

Na špicu sa dostávali veľké celky s GC lídrami. Pri vstupe na rovinu, 35 km pred koncom za to zobrali borci z INEOS Grenadiers. Dylan van Baarle (:ins:) začal diktovať tvrdé tempo a aj predná skupina sa začala deliť. V druhej skupinke sa ocitol Mikel Landa (:bmt:), keďže iba pred chvíľou sa dostal do hlavného balíku, ale aj najlepší mladý jazdec Tadej Pogačar (:uae:). Doplatili na zlú pozíciu a orientáciu v pelotóne a razom strácali 54 sekúnd. O niekoľko sekúnd viac strácali lídri Treku Richie Porte (:tfr:) a Bauke Mollema (:tfr:), ktorí boli v tretej skupinke – tzv. „terezíne“. Neskôr sa spojili s Pogačarovou partiou, ale manko nedokázali zmazať.

Po práci Kwiatkowskeho (:tfr:) začali pracovať aj tímy Jumbo-Visma alebo Astana, ktorí tam stále mali lídrov aj početnú výhodu. Zaspali ale Greg Van Avermaet (:ccc:) a Matteo Trentin (:ccc:), ktorí mali možnosť bojovať o etapu. Osamotený Julian Alaphilippe (:dqt:) tiež prispel k tempu. V posledných 10 km chceli čo najviac času na Landu a Pogačara získať muži okolo Pinota z FDJ.

Defekt dostal víťaz Gira 2019 Richard Carapaz (:ins:) a do posledných 10 km išiel v druhej skupine. Tá strácala už 1:10.

Záver ovládol Van Aert, Sagan 13.

O víťazstvo v prvej skupine bojovalo 40 jazdcov. Stále ťahali FDJ, Jumbo-Visma aj Astana. Nastalo šprintérske finále.

Wout van Aert vyhral 7. etapu Tour de France 2020. V závere sa držal za lead-out tímu NTT, potom dokázal vyprodukovať najväčšiu rýchlosť, keď nastúpil 100 metrov pred cieľom. V závere išiel po ľavej strane Bryan Coquard, rýchle nohy dnes ukázal aj tretí Edvald Boasson Hagen (:ntt:).

Peter Sagan sa držal za Van Aertom. Pri šprinte sa náhle posunul naľavo a narazil do Hofstettera a takmer spadol. Po spomalení skončil na 13. mieste. K tomu všetkému ešte spadla reťaz. Musel sa vyhnúť Michaelovi Goglovi (:ntt:), ktorý rozbiehal šprint Hagenovi.

Lakťami pri šprintr do seba narazili Julian Alaphilippe (:dqt:) a Jasper Stuyven (:tfr:). Stratili rýchlosť a skončili na 12., respektíve 5. priečke.

Skupina Pogačara či Landu stratila 1:17. Skupina Sama Bennetta v druhej polvici etapy vypustila a došla až 14 minút po víťazovi. Grupeto, kde bol aj Ewan, došlo o dve minúty neskôr.

Van Aert má dve etapy na Tour de France 2020

Na Tour de France Wout van Aert ide skvelo, rovnako ako počas celej obnovenej sezóny. Od reštartu vyhral Strade Bianche či Miláno – San Remo. Radoval sa aj v 5. etape Tour de France, kedy rovnako vyhral po šprinte. Ukázal, že má veľmi rýchlu koncovku, na ktorú dnes nemal nikto nárok.

Podobnú etapu vyhral vlani, kde k tomu porazil ešte o stupeň vyššiu šprintérsku špičku. Celkovo má na konce tri víťazstvá z Tour, celkovo 17 profesionálnych víťazstiev z cesty. Trojnásobný cyklokrosový majster sveta sa na týchto pretekoch sústredí hlavne na pomoc najväčšiemu favoritovi žltého dresu, Primožovi Rogličovi. Ak však dostal príležitosť, ako dnes, využil ju stopercentne.

Celkové poradie

Adam Yates (:mts:) sa s ostatnými GC favoritmi udržal v prvej skupine. Dnes stratili len Tadej Pogačar (:uae:), Mikel Landa (:bmt:), Richie Porte (:tfr:) a Bauke Mollema (:tfr:), a to minútu a 21 sekúnd. V celkovom poradí sa tak prepadli mimo prvú desiatku.

Peter Sagan (BOH) sa opäť dostal do zeleného dresu. V cieli získal ďalšie štyri body. V klasifikácii je prvý so 138 bodmi. Ír je po dnešku druhý a má 129 bodov. Wout van Aert je ako jediný jazdec dvojnásobný víťaz etapy a je na treťom mieste so stratou 32 bodov na Sagana.

Najlepším mladým jazdcom je po dnešku 23-ročný Egan Bernal.

7. etapa Tour de France 2020 – výsledky:

1.Wout van Aert (Bel):tjb:03:32:03
2.Edvald Boasson Hagen (Nor):ntt:
3.Bryan Coquard (Fra)B&B Hotels-Vital Concept
4.Christophe Laporte (Fra)COF
5.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
6.Clement Venturini (Fra):alm:
7.Hugo Hofstetter (Fra):isn:
8.Egan Arley Bernal Gomez (Col):ins:
9.Adam Yates (GBr):mts:
10.Alejandro Valverde (Spa)MOV

Celkové poradie:

1.Adam Yates (GBr)MTS30:36:00
2.Primož Roglič (Slo)TJB00:00:03
3.Guillaume Martin (Fra)COF00:00:09
4.Egan Bernal (Col):ins:00:00:13
5.Tom Dumoulin (Ned):tjb:
6.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic
7.Romain Bardet (Fra):alm:
8.Miguel Angel Lopez (Col)AST
9.Thibaut Pinot (Fra)FDJ
10.Rigoberto Uran (Col):efd:

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár