Tour de France: Viviani zvíťazil v šprinte po skvelej súhre tímu, Sagan štvrtý

Tour de France 2019

Štvrtá etapa Tour de France mala dĺžku 213,5 kilometra a išlo o rovinatú záležitosť medzi mestami Reims a Nancy. 15 km pred finálnou destináciou na severovýchode Francúzska prišiel 3-kilometrový kopček Côte De Maron, ktorý však s priemerom 5 percent šprintérov nevystrašil. Po ňom to bol rovinatý dojazd, ktorý v poslednom kilometri neobsahoval výraznejšie zákruty či prekážky.

Profil 4. etapy:

zdroj: letour.fr

Domáci jazdec v žltom drese po piatich rokoch

S hromadným dojazdom sa očakávalo aj udržanie žltého dresu Juliana Alapahilippa (:qst:). Ten zvíťazil vo včerajšej etape a domáci priaznivci si mohli užiť pobyt svojho krajana v najcennejšej farbe po 99 etapách. Naposledy sa to podarilo Tonymu Gallopinovi (:alm:) ešte v roku 2014. Alaphilippe je zároveň 8. Francúzom, ktorý si obliekol maillot jaune. Posledným mužom z „krajiny galského kohúta“, ktorý pri víťazstve v etape poskočil na vedúcu pozíciu, bol Sylvain Chavanel, ktorý vlani ukončil profi kariéru.

zdroj: twitter.com/letour

Celodenný únik mal možnosť prezentácie

Keďže samotní špurtérski favoriti Elia Viviani (:qst:), Dylan Groenewegen (:tjb:), Caleb Ewan (:lts:) či Peter Sagan (BOH) ešte nemajú zásah na Tour, ktorý by potvrdil ich dominanciu v hromadných dojazdoch, ich tímy chceli určite zaručiť šprint skupiny. Do úniku sa po troch kilometroch pustili Michael Schär (:ccc:), Frederik Backaert (Wanty-Gobert) a Yoann Offredo (Wanty-Gobert).

Na rovných poliach medzi mestami pelotónu hrozil bočný vietor o rýchlosti 15 km/h a tímy sa aj napriek pokojnej situácii museli mobilizovať, aby sa nevytvorili medzery medzi pelotónom. Únik mal pohodlný náskok troch minút, čo bolo maximum dňa.

zdroj: twitter.com/letour

Prémiu chceli borci Wanty, v pelotóne vyhral Viviani

Prvá vrchárska prémia bola štvrtej kategórie a bod si zobral Švajčiar Schär. Na tej šprintérskej Backaert prekvapil jazdca CCC skorým útokom a zobral si 20 bodov plus finančnú prémiu 1500 eur pre svoj pro-kontinentálny tím.

Vzadu sa tak šprintovalo o najviac štvrtú priečku. Medzi top šprintérmi išlo o dobre obsadený súboj. Na páske ukázal najvyššiu rýchlosť Viviani a získal 13 bodov. Piaty Colbrelli 11 a šiesty Sagana zobral 10 bodov. Slovák si tak čiastočne navýšil vedenie v súťaži o zelený dres pred Michaelom Matthewsom (:sun:), ktorý skončil ôsmy. Od prémie ostávalo 66 kilometrov do cieľa.

Z Tour zatiaľ nikto neodstúpil, no pády prišli aj dnes

Až prekvapivo znie fakt, že počas štyroch etáp nikto neodstúpil a pelotón aj naďalej tvorí 176 jazdcov. Blízko k tomu mal Kasper Asgreen (:qst:), ktorý včera spadol a zlomil bicykel na dve časti. Po pobyte v nemocnici ale dostal zelenú a mohol pokračovať vo svojej premiérovej Tour.

Na zemi sa dnes ocitli napríklad Berhane a Perichón z Cofidisu, Pauwels (:ccc:), T. Martin (:tjb:), G. Izagirre (AST) či Woods (:efd:). Gallopin (:alm:) dokonca doplatil na krajnicu a spadol do poľa. Nič vážne sa ale nikomu nestalo a títo borci sa aj vďaka motivácii a vážnosti Tour prekonali a po pádoch v rýchlostiach 50 km/h a pokračovali. 33 km pred páskou musel defekt riešiť Thibaut Pinot (FDJ), vďaka Küngovi (FDJ) sa ale bezpečne vrátil.

zdroj: twitter.com/letour

Únik mal byť dostihnutý, zdvíhal sa vietor

Kompaktnosť pelotónu udržiavali celky Deceuninck – Qucik Step alebo Jumbo-Visma, ktorí sa chystali na šprint. Na čelo sa dostali aj Astana či Ineos, aby chránili svoje nádeje na celkové poradie. Kvôli meniacemu sa smeru vetra a viacerým pádom bolo dôležité byť na špici a vyhýbať sa zbytočným problémom.

S príchodom do posledných 50 km spadol náskok úniku pod hranicu jednej minúty. 27 km pred koncom zrýchlil Schär a zobral so sebou Belgičana Backaerta. Táto dvojica držala 26 km pred cieľom náskok 40 sekúnd. Žiaden celok však úplne nereagoval a duo si to mohlo rozdať o prémiu Côte de Maron (3.2km; 5%).

zdroj: twitter.com/LeTour

Pri blížení sa k Nancy sa vietor začal dvíhať, na páske sa očakávalo, že pri šprinte by mal jazdcom fúkať priamo proti nim. Aj počasie pridalo na nervozite jednotlivých jazdcov.

32-ročný Schär 3 km pred vrcholom v dedine Maron zaútočil, osamostatnil sa na čele, no po úniku dlhom 200 km už nemal sily na získanie bodu na prémii. Čo ho zaujímalo viac, je fakt, že zajtra si môže na dres pripnúť červené čísla pre najaktívnejšieho jazdca etapy. Dostihnutý bol 16,5 km pred cieľom. V pelotóne ťahal tím Sunweb, takže ich líder Matthews sa zjavne cítil pred šprintom dobre. Dlho sa na špici otočil Roche (:sun:), ktorý s nespoluprácou kolegov výrazne nesúhlasil, čo ukázal aj pred kamerami. Po bod si prišiel Kelderman (:sun:). Pelotón a šprintéri ale stúpanie nezaskočilo a ostali v balíku.

Peter Sagan (BOH) sa držal v prvej štvrtine pelotónu. K dispozícii mal koleso Daniela Ossa (BOH). Neskôr chytal zadné kolesá iných vlakov.

Pelotón sa pripravoval na očakávaný šprint

Svoje šťastie chcel vyskúšať Lilian Calmejane (Total Direct Energie) a na méte 11 km pred cieľom zaútočil. Francuzsky pokus ale nebol úspešný, veď šprintérske tímy sa celý deň snažili situáciu kontrolovať. Pohltený bol 6 km pred páskou zásluhou Lotto Soudal. Ewan tam mal väčšinu tímu.

Pred poslednými troma kilometrami sa vpredu držali aj družstvá na celkové poradie ako FDJ, Ineos alebo Astana, aby sa úspešne dostali do ochrannej zóny bez straty. Svoj vlak nemal sformovaný Deceuninck a Viviani, ktorým sa dopredu podarilo dostať až po ochrannej zóne. Aj po nej však vyzerali byť zmätení, spoločne sa zoskupili až pod značkou posledného kilometra.

Záver

twitter.com/Sportschau_News

Sagan sa držal za vlakom UAE, ktorý mal Jaspera Philipsena (:uae:) a Alexandra Kristoffa (:uae:). Do predposledného kilometra vošiel Wout van Aert (:tjb:), ktorý priviedol Teunissena (:tjb:), no Dylan Groenewegen (:tjb:) postrácal pozície svojich kolegov.

Na čele sa objavil aj Alaphilippe, Morkov (:qst:) a Richeze (:qst:) v poslednom momente vyviedli Vivianiho na najlepšiu pozíciu. Talian sa tak v poslednej tisícke metrov držal za správnymi kolesami.

Elia Viviani napokon naplno vyrazil spoza kolesa Argentínčana Richezeho v predposlednej stovke metrov a zvíťazil vo štvrtej etape. Ich vláčik tak nebol výrazný v prípravných kilometroch, no keď zapol, fungovalo to na výbornú.

Za ním sa držal Kristoff a Sagan, ktorí sa ale neskôr posunuli na vzájomný šprint na pravej strane od Vivianiho, ktorý šprintoval z prvej figúry. Z tohto súboja napokon vzišiel lepšie Kristoff a skončil druhý. Ewan bol najprv mierne zablkovaný, no potvrdil svoju schopnosť zrýchlenia pred páskou a obehol aj Sagana. Austrálčan došiel tretí, Sagan bral štvrté miesto.

Holanďan Groenewegen nevyzeral najlepšie a obsadil piatu priečku. Pád v prvej etape a pretrepené dva dni si pravdepodobne zobrali svoju daň.

 

twitter.com/TeamUAEAbuDhabi

Posledný kilometer:

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/lequipe

GC sa nemení, Alaphilippe ostáva na čele. Po dnešku vyzerá rovnako aj prvá desiatka. Wout van Aert je aj naďalej druhý, to mu stačí na biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.

Peter Sagan získal v cieli 18 bodov a ostáva v zelenom drese pre lídra bodovacej súťaže. Viviani dnes skóroval najlepšie, ako mohol. V cieli si pripočítal 50 bodov a v tejto súťaži je už druhý. Sagan má 104 bodov, Viviani má o 23 menej.

Tim Wellens (:lts:) si aj zajtra oblečie bodkovaný dres pre lídra vrchárskej súťaže.

Obrovské víťazstvo pre Vivianiho

zdroj: letour.fr

Talian je od prestupu do Quick Stepu v roku 2018 ako vymenený. Stal sa z neho pravdepodobne najlepší šprintér sveta, čo však musel potvrdiť aj na najvyšše úrovni – Tour de France. Víťazstvá zbieral na Vuelte aj Gire, no francúzska Grand Tour je považovaná za najvzácnejší kúsok pre rýchlikov. Je to aj veľká morálna vzpruha čo sa týka sezóny, keďže na domácom Giro d’Italia nezískal ani jedno etapové víťazstvo. Formu ukázal už vo Švajčiarsku dvomi víťazstvami a tu iba potvrdil svoju extratriedu na rovinatých etapách. Je to jeho prvé víťazstvo na Tour pri druhom pokuse. Prvý zaznamenal v roku 2014, kde pomáhal Petrovi Saganovi v tíme Cannondale.

Svoje dojatie ukázal aj v rozhovore po etape: „Znamená to veľa. Asi tomu stále nedokážem uveriť. Bol to veľký cieľ sezóny. Po fenomenálnej jazde Juliana to bol moment pre tím, kedy sme naozaj zapli. Dnes sme odviedli skvelú prácu, veď ste videli náš lead-out.“

Tím tak môže byť o čosi viac spokojný, keďže na Tour prišli s cieľom získavať etapy s Alaphilipom a Vivianim. Tieto dva ciele splnili už po štvrtej etape, teraz sa môžu zamerať na kvantitu úspechov či špeciálne dresy. Na ten bodkovaný si určite brúsi zuby Julian. Viviani možno zacítil príležitosť ísť po zelenom drese. Najlepší celok sveta má ešte ambície aj v celkovom poradí s Enricom Masom (:qst:).

Výsledky 4. etapy:

1.Elia Viviani (Ita):qst:5:09:20
2.Alexander Kristoff (Nor):uae:
3.Caleb Ewan (Aus):lts:
4.Peter Sagan (Svk)BOH
5.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:
6.Mike Teunissen (Ned):tjb:
7.Giacomo Nizzolo (Ita):ddd:
8.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
9.Michael Matthews (Aus):sun:
10.Christophe Laporte (Fra)Cofidis

Celkové poradie:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:14:41:39
2.Wout Van Aert (Bel):tjb:0:00:20
3.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:25
4.George Bennett (NZl):tjb:
5.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:40
6.Egan Bernal (Col):ins:
7.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:45
8.Enric Mas (Spa):qst:0:00:46
9.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:0:00:51
10.Wilco Kelderman (Ned):sun:

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH104
2.Elia Viviani (Ita):qst:81
3.Michael Matthews (Aus):sun:75

Vrchárska súťaž:

1.Tim Wellens (Bel):lts:7
2.Xandro Meurisse (Bel)Wanty-Gobert3
3.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:2

Súťaž jazdcov do 25 rokov:

1.Wout van Aert (Bel):tjb:14:41:59
2.Egan Bernal (Col):ins:0:00:20
3.Enric Mas (Spa):qst::0:00:26

zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár