Tour de l’Avenir 8. etapa: Bitku nervov vyhral suverénny Johannessen

8. etapa Tour de l'Avenir 2021 Tobias Halland Johannessen

zdroj: twitter.com/tourdelavenir

8. etapa Tour de l’Avenir 2021 ponúkla veľkú vrchársku skúšku. Nór Tobias Halland Johannessen vyhral svoju druhú etapu a pevne si drží žltý dres.

Víťaz vzišiel z najlepšej skupiny, ktorá pred cieľom vysoko taktizovala. Spomalilo sa, niekto zaútočil, bol chytený, až sa opäť spomalilo a začalo odznova. Bitku nervov nakoniec vyhral vedúci Johannessen, ktorý nastúpil v posledných 300 metroch a udržal za sebou svojich konkurentov.

Druhý došiel Španiel Carlos Rodriguez a tretí bol Filippo Zana. Práve Talian bol prvým, kto päť kilometrov pred cieľom spomalil. Tak sa do elitnej skupiny pridal štvrtý Holanďan Gijs Leemreize.

Celkovému poradiu vládne Tobias Halland Johannessen. Pred poslednou etapou má náskok 2:18 min na druhého Rodrigueza. Zana našiel v cieli tri sekundy na Leemreizeho. Talian je tak tretí s mankom 2:27, a presne o tie tri sekundy od pódia je na štvrtom mieste Leemreize.

Tour de l’Avenir 2021 8. etapa – profil:

8. etapa Tour de l'Avenir 2021
8. etapa Tour de l’Avenir 2021

71 kilometrov a viac ako 3000 výškových metrov. Na trase sa nachádzali veľké alpské kopce Col du Chaussy (13,6 km – 7,2%), Col de la Croix de Fer (21,8 km – 6,9%). Finišovalo sa na stúpaní v obci Saint Jean d’Arves (2,7 km – 7,3%).

Na východe Francúzska bolo slnečno a 30 ºC, na vrcholoch vo výške aj 2000 metrov nad morom o pár stupňov menej.

Slováci v časovom limite

Vďaka okamžitému vstupu do stúpania preteky explodovali. Od začiatku ťahala Kolumbia a množstvo jazdcov sa muselo zaradiť do grupetta, aby prežili etapu. Zo Slovákov najmenej vydržal Adam Foltán, o pár minút odpadli aj Lukáš Kubiš a Filip Lohinský, ako posledný Matúš Štoček. Slováci však vrchári nie sú a vyskúšali si ťažké podmienky.

Na konci etapy až 17 jazdcov etapu nedokončilo v časovom limite (cca 29 minút). Príjemným poznatkom je, že všetci Slováci etapu v limite dokončili. Adam Foltán stratil v cieli 27:32 min.

Explózie v hlavnej skupine

Na prvom stúpaní bolo v hlavnej skupine už len 30 jazdcov. Na vrchole niekoľko pretekárov vytvorilo menší únik, ale už pod druhým kopcom boli vpredu iba top favoriti. Skupina sa zmenšila na 20 jazdcov, okrem Kolumbie bolo aktívne aj Nórsko. Veľkú prácu odviedol majster Európy Jonas Iversby Hvideberg (Nórsko).

Elita

20 km pred cieľom boli na špici pretekov už len: vedúci jazdec Tobias Halland JohannessenAnders Halland Johannessen (Nórsko), Andres Camilo Adrila (Kolumbia), Thomas Gloag (Veľká Británia), Filippo Zana (Taliansko), Gijs Leemreize (Holandsko), Carlos Rodriguez (Španielsko) a Joris Delbove z regionálneho výberu Bourgogne-Franche-Comté.

V problémoch sa ocitli favorizovaný Ardila, ale aj Delbove, ktorý vydržal so žltým dresom veľmi dlho.

Tobias Johannessen, Zana a Rodriguez najlepší

V poslednom kilometri Col de la Croix de Fer Anders Johannessen ukončil svoju prácu pre svojho brata v žltom drese.

500 metrov pred vrcholom zaútočil Gij Leemreize, ale protiútok zasadil Filippo Zana. Talian pokračoval silnejšie, ale o chvíľu boli na jeho kolese Rodriguez a Johannessen. Najlepšia trojica mierila do klesania s dostatočným náskokom. Veľký útok poslal Rodriguez, ale bez čakaného výsledku.

Dlhé a technické klesanie prinieslo pád Brita Gloaga, ktorý však prišiel o možnosť sa vrátiť na čelo. Našťastie sa vyhrabal z kameňov a v poriadku pokračoval.

Zana nespolupracuje, prišiel Leemreize

Päť kilometrov pred cieľom zmizla spolupráca v skupine žltého dresu. Všetci traja na seba ukazovali, až sa k nim pridal Leemreize. Zana, ktorý ako prvý prestal pracovať, tak zrazu mal pri sebe priameho konkurenta v celkovom poradí. Holanďan mal pred etapou rovnakú stratu ako Talian.

Aj na poslednom, krátkom stúpaní sa nesmierne taktizovalo. Niekoľko metrov v predposlednom kilometri sa skoro stálo, až Johannessen zrýchli. Nasledoval útok Leemreize, ale Nór si ho postrážil.

Bizarné momenty pokračovali. Nástup, spomalenie a obzeranie sa za seba. 500 meetrov pred cieľom Leemrezie nastúpil, protiútok zasadil Johannessen, čo mu stačilo na etapový triumf. Zana ho nedokázal zatvoriť a nakoniec ho na čiare predbehol Rodriguez.

8. etapa Tour de l’Avenir 2021 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár