Tour de Yorkshire: Van Avermaet znova na víťaznej vlne

zdroj: twitter.com/bmcproteam

Greg Van Avermaet (:bmc:) vybojoval celkové víťazstvo na Tour de Yorkshire 2018, zatiaľ čo Stephane Rossetto (Cofidis) získal senzačné sólo víťazstvo v záverečnej fáze pretekov. O 34 sekúnd neskôr dorazil do cieľa aj Van Avermaer z BMC Racing a tretiu priečku obsadil Ian Bibby (JLT Condor). Na kráľovskej 189,5 kilometrovej trase bol Rossetto sám na čele takmer 120 kilometrov.

Pre Rossetta to bolo jedno z najkrajších víťazstiev kariéry

Van Avermaetovo víťazstvo prišlo potom, čo Eddiemu Dunbarovi (Aqua Blue Sport) nevyšlo posledné stúpanie dňa, ktoré bolo asi 18 kilometrov od cieľa. Celkové víťazstvo Van Avermaeta bolo jeho druhým zlatom v tomto roku. Prvé prišlo po prvom mieste na Tour of Oman vo februári. Eduard Prades (Euskadi-Murias) skončil v celkovom poradí na striebornej priečke, deväť sekúnd za Avermaetom. Brondzová medaila poputovala Sergemu Pauwelsovi (Dimension Data), ktorý cieľom prešiel o 14 sekúnd neskôr. Finálne poradie vo všetkých kategóriách si môžete pozrieť na stránke https://extra.bet365.com/news/sk/.

Takmer 200 kilometrová trať bola extrémne kopcovitá

Rossetto, ktorý tiež vyhral horskú klasifikáciu, neskrýval nadšenie zo svojho triumfu. Vyjadril sa, že je to preňho jedno z najkrajších víťazstiev kariéry a je veľmi dojatý, pretože výhru považuje za obrovský úspech a životnú lekciu. Podľa neho svojimi výsledkami dokázal, že ak človek pracuje tvrdo, vyplatí sa mu to. Sám seba radí do skupiny konzervatívnejších jazdcov, ktorý do boja nejde vypočítavo ani príliš neanalyzuje. Napriek tomu, že Halifax a Leeds ležia len necelých 25 kilometrov od seba, jazdci to museli zobrať okľukou po 189,5 kilometrov dlhej trase, ktorá síce bola malebná, no aj extrémne kopcovitá – Yorkshire Moors. Prvých 50 kilometrov tvorili tri výstupy – Hebden Bridge Côte de Goose Eye a Côte de Barden Moore so stúpaním od 4,6% do 10%. Po 77 kilometroch nasledovala pravdepodobne najnáročnejšia časť pretekov – Côte de Park Rash (2,2 km, 10,5%). Po stredne náročnej pasáži prišlo ešte šesť kopcov.

Súboj medzi Rossettom a Stedmanom

V priebehu prvých 20 kilometrov sa na čelo pelotónu prebojovala silná skupina osemnástich jazdcov, medzi ktorými boli napríklad Brent Bookwalter (BMC), Sylvain Chavanel (Direct Énergie), Owain Doull (Team Sky), Bryan Coquard (Vital Concept), Stephane Rossetto (Cofidis) a Maximilan Stedman (Canyon-Eisberg). Štyridsať kilometrov pred cieľom bol v čele už len Stedman a Rossetto. Stedman si držal vedenie na Barden Moor a Goose Eye, no o 30 kilometrov na Côte de Park Rash si ho prevzal Francúz Rossetto. Ten si bol nakoniec schopný bez väčších problémov zlatú priečku priebežného poradia udržať až do konca, čím sa zaslúžil o svoje prvé víťazstvo od roku 2014 na Boucles de la Mayenne.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár