Tour de Yorkshire: Víťazná premiéra tímu Ineos v dejisku svetového šampionátu

zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Od 2. do 5. mája sa v Anglicku konali etapové preteky Tour de Yorkshire (kategória 2.HC). Tie ponúkli štyri etapy s rovinatým alebo zvlneným profilom stvoreným pre útočnú cyklistiku. V najväčšom regióne Anglicka – Yorkshire sa v septembri budú konať majstrovstvá sveta, čiže sme mohli vidieť malú ochutnávku miestnych podmienok a taktiež skvelej diváckej kulisy. Piaty ročník Tour de Yorkshire rozhodne nesklamal.

Extrémne tesné víťazstvo Asselmana z úniku

Prvá etapa z Doncaster do Selby merala 182 kilometrov. Vyhral ju Holanďan Jesper Asselman z pro-konti celku Roompot – Charles.

zdroj: twitter.com/cycling_360

V upršanom počasí si naskočil do celodenného úniku s Vermaerkom (Hagens-Bermans Axeon), Bighamom (Ribble Pro Cycling) a Nallym (Veľká Británia). Tí donútili pracovať World Tour tímy Katusha-Alpecin, Team Ineos a Dimension Data so šprintérmi.

Úchvatný záber pelotónu; zdroj: twitter.com/alanheighton

V posledných piatich kilometroch však utečencom hrali do karát úzke cestičky, ktoré nedovolili veľkým tímom z 30-sekundového manka razantne ukrojiť. Štvorka veľmi pekne spolupracovala a chytená bola iba sto metrov pred páskou. Najviac síl pozbieral 29-ročný Asselman, ktorý za sebou udržal špurtéra Filippa Fortiniho z Cofidisu a Van Genechtena z Vital Concept a získal životný triumf. Favorizovaní šprintéri Cavendish (:ddd:), Lawless (:ins:) či Zabel (:kat:) sa tak museli skloniť pred bojovnosťou útočníkov.

Víťazné vykúpenie Katushe prišlo v druhej etape zásluhou Zabela

Druhá etapa z Barnsley do Bedale bola korisťou pre Ricka Zabela (:kat:), syna legendárneho Erika.

zdroj: twitter.com/letouryorkshire

132 kilometrov bolo rovinatých, finiš bol dosť chaotický. Únik bol dostihnutý v poslednej desiatke kilometrov, najviac práce odvádzali tímy CCC a najmä Dimension Data pre Marka Cavendisha (:ddd:). Britský šprintér bol v poslednom kilometri zablokovaný. Skoro vyštartoval Nemec Rick Zabel (:kat:) a udržal to až na pásku. Druhý došiel Boy van Poppel (Roompot – Charles) a za ním Chris Lawless (:ins:).

Pre 25-ročného Zabela ide o druhé kariérne víťazstvo, ukončil tak vyše štvorročné víťazné suchoty. Naposledy sa radoval na Okolo Rakúska v roku 2015. Prvé miesto sa istotne zišlo aj jeho tímu Katusha – Alpecin. Ten mal na konte iba jedno víťazstvo, a to Marcela Kittela (:kat:) z menších pretekov vo februári. Nemecký šprintér sa pretekov kvôli zdravotným problémom nezúčastnil.

Tretia etapa s náročnejším profilom priniesla víťazstvo Kampa

Etapa medzi mestami Bridlington a Scarborough ponúkla zvlnený profil s päticou kategorizovaných kopcov. Radoval sa Dán Alexander Kamp (Riwal Readynez Cycling Team).

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Víťaz vzišiel zo silnej selektívnej skupiny, ktorá sa utvorila v polovici závodu. Tempo výrazne zvýšili World Tour tímy a na prudkom kopci Côte de Grosmont sa uvoľnila dvadsiatka silných jazdcov. Nikto sa neopovážil zaútočiť, Grega Van Avermaeta (:ccc:) poctivo chránili spolujazdci. Finiš etapy musel byť posunutý, keďže na tom pôvodnom sa nachádzala voda po prílive. Išlo sa po pobreží Severného mora. V šprinte o víťazstvo bol prekvapivo najrýchlejší 25-ročný Kamp pred domácim Chrisom Lawlessom (:ins:) a Belgičanom Avermaetom.

Druhý muž tejto etapy Lawless sa vďaka dobrým umiestneniam a bonusovým sekundám v predošlých etapách dostal do modrého dresu pre priebežného lídra pretekov.

Finále v Leeds prinieslo víťazstvo Van Avermaeta, Lawless sa statočne držal v kopcoch

Poslednú etapu dlhú 175 kilometrov vyhral Greg Van Avermaet (:ccc:). Celkový triumf si v kopcovitej etape udržal Brit Chris Lawless (:ins:).

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

50 km pred koncom sa o pritvrdenie tempa sympaticky pokúsil tím minulého víťaza Riwal Readynez. 20 km pred cieľom sa pelotón začal deliť po nástupe Chrisa Frooma (:ins:). Jeho kolega Eddie Dunbar (:ins:) to využil a na klesaní zaútočil. Alexander Kamp a tím CCC tak začali stíhať skupinku s Dunbarom. Íra chytil až zrýchlením 5 km pred páskou Van Avermaet (:ccc:), na kopci sa ho bez váhania chytil Lawless. Skupina Dána vzadu začala strácať. Na čele tak boli Avermaet, Lawless a pracujúci  Dunbar. Priebežne vedúci jazdec sa s Belgičanom dohodol na striedaní. Van Avermaet tak radšej pomohol pri ťahaní, o celkový triumf nezabojoval, neostávalo ani mnoho priestoru. Lawless tak pri šprinte zvoľnil a nechal 33-ročného jazdca CCC vyhrať etapu.

Celkové poradie

23-ročný Lawless celkovo ovládol Tour de Yorkshire. V etapách bol veľmi konzistentný, jeho bilancia z podujatia je 9. – 3. – 2. – 2. Pre predstaviteľa mladej generácie Ineos, bývalého tímu Sky, ide o životný a prelomový úspech. V poslednej etape symbolicky spolupracoval s ďalším mladíkom, Dunbarom, ktorý má 22 rokov. V pelotóne pre nich pracoval „starší jazdec“ Froome (:ins:). Ten sa iba len pripravuje na Tour de France. Práve na týchto pretekoch sa udiala premena sponzora, majiteľ chemického koncernu Ratcliffe je určite rád, že tím má v jazdcoch jasnú budúcnosť.

Druhý skončil minuloročný víťaz Greg Van Avermaet. Ten dosiahol svoje druhé víťazstvo v sezóne. Jarnú časť tak ukončuje bez zásahu v klasikách, víťazil iba etapových podnikoch. Jeho tím taktiež dosiahol štvrté víťazstvo v sezóne.

Bodovaciu súťaž vyhral Lawless. Vrchársky dres za prémie získal Arnaud Courteille z tímu Vital Concept – B&B Hotels.

Top-10 pretekov:

1. Christopher Lawless (GBr) :ins: 15:18:12
2. Greg Van Avermaet (Bel) :ccc: 0:00:02
3. Edward Dunbar (Irl) INS 0:00:11
4. Alexander Kamp (Den) Riwal Readynez Cycling Team 0:00:15
5. James Shaw (GBr) Swiftcarbon Pro Cycling 0:00:25
6. Matthew Holmes (GBr) Madison Genesis
7. Tom-Jelte Slagter (Ned) :ddd:
8. Scott Thwaites (GBr) Vitus Pro Cycling p/b Brother UK 0:00:28
9. Connor Swift (GBr) Madison Genesis
10. Nick van der Lijke (Ned) Roompot-Charles
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár