Bauke Mollema vyhral 1. etapu Tour Du Var 2021

Preteky Tour des Alpes Maritimes et du Var 2021 sa dnes začali prvou kopcovitou etapou. Bauke Mollema (:tfr:) bol najrýchlejší v hromadnej koncovke na vrchole Col de Gourdon. Druhý skončil Greg Van Avermaet (ACT) a tretí bol Valentin Madouas (FDJ). 34-ročný Holanďan je prvým lídrom pretekov.

„Poznal som toto stúpanie veľmi dobre. Vedel som, že musím nastúpiť skoro, mal som dosť síl a nechcel som tak stratiť pozície,“ povedal v cieli Mollema, ktorý na explozívnom finále zvíťazil s náskokom dvoch sekúnd.

„Tím odviedol dobrú prácu, dobre ma potiahol. Vyštartoval som naplno približne 300 metrov pred cieľom. Bol to dlhý šprint, ale podarilo sa mi.“

1. etapa Tour des Alpes Maritimes et du Var – profil:

1 etapa Tour Du Var 2021
1 etapa Tour Du Var 2021. zdroj: tour06-83.com

Prvý deň z troch pretekov najnižšej profesionálnej kategórie .1 mal 188 kilometrov. Centrom bolo cieľové stúpanie Col de Gourdon so 14 km o 4%. Najťažšie ale bolo v strede, tam to pár kilometrov ostalo na štyroch percentuálnych bodoch. Prešlo sa trikrát.

Na juhu Francúzska bolo dnes 13 stupňov. V Alpes-Maritimes, ktorého najväčším mestom je Nice, bolo pomerne príjemné počasie na cyklistiku, nepršalo, ale bolo zamračené.

Priebeh etapy 1. etapy Tour Du Var

Z úniku vydržal Vergaerde do méty 29 km pred koncom

Flavien Maurelet (St-Michel-Auber 93), Otto Vergaerde (Alpecin-Fenix), Jérémy Levau (Xelliss-Roubaix Lille Métropole), Tom Wirtgen(Bingoal-WB) a Oscar Cabedo Carda (Burgos-BH)  vytvorili únik dňa.

Ich náskok na pelotón preplnený hviezdami, bol približne tri minúty. Pri vstupe na okruh s cieľovým stúpaním podal pomocnú ruku favorizovaný tím INEOS Grenadiers. Tí mali v rukáve vrchárske esá ako Geoghegan Hart, Thomas, Sivakov. Z World celkov sa vpredu ukazovali aj Trek a EF.

Ako posledný z úniku odolával Vergaerde, ktorý si privlastnil jednu vrchársku prémiu. 29 km pred koncom bol dostihnutý tímom Ineos. Pelotón sa postupne začal zmenšovať.

Geoghegan Hart spadol

Ešte pár kilometrov pred tým, ako mal pelotón prvýkrát prejsť vrcholom Gourdoun, sa udial v balíku pád. Na zemi sa ocitli Tao Geoghegan Hart (:ins:) a Romain Hardy (Arkéa-Samsic). Britský víťaz Giro d’Italia dokázal pokračovať, ale odpadol z hlavnej skupiny a nezasiahol do hry o víťazstvo. Hardy bol však nútený odstúpiť.

Pod posledným prejazdom hlavného stúpania boli všetci favoriti a ich pomocníci pokope. Na druhej vrchárskej prémii naplno bodoval Krists Nielands (:ins:), ktorý sa snažil útočiť s ďalšími jazdcami, ale nevyšlo to.

Na cieľom stúpaní slušný útok Pachera

Situácia sa s 11 km do konca nemenila, pelotón s favorizovanými vrchármi mieril na profilovo nie náročné cieľové stúpanie. Tempo udával hlavne tím Trek-Segafredo pre lídrov Cicconeho a Mollemu, neskôr aj AG2R Citoren s Van Avermaetom a Champoussinom.

S 6 km do konca zaútočili Madouas (FDJ), Nielands (:isn:) a Pacher (B&B Hotels). Najdlhšie z tohto pokusu vydržal posledný menovaný Francúz. S malým náskokom sa držal ďalšie 4 kilometre pred hlavnou skupinou. Posledný pokus na zvýšenie tempa využil Ineos a začal mazať stratu. Agresívnejší bol však celok Groupama – FDJ.

Pacher bol dostihnutý krátko pred značkou posledného kilometra.

Bauke Mollema vyhral 1. etapu Tour Du Var 2021

S 300 metrami do cieľa sa začalo hromadne útočiť a nastal hromadný šprint. Na pomerne strmej koncovke sa najlepšie presadil Bauke Mollema (:tfr:) dlhým nástupom našiel dve sekundy na druhého Grega Van Avermaeta (ACT). Práca FDJ dnes stačila na tretie miesto Valentina Madouasa (FDJ). V top-10 však tento tím mal aj Gaudua, Pinota a Molarda.

Čech Petr Vakoč (Alpecin – Fenix) bol najlepším jazdcom svojho družstva a skončil v skupine favoritov na 13. mieste. Hlavný pelotón bol zložený z až 28 jazdcov. Medzi nimi bol okrem iných aj Vakočov spolujazdec, iba 19-ročný Brit Ben Tulett (Alpecin-Fenix). Pár sekúnd dnes stratili napríklad David de la Cruz (:uae:), Fabio Aru (:tqa:) alebo Pierre Latour (Total Direct Energie).

Tao Geoghegan Hart (:ins:) napokon stratil len štrnásť sekúnd.

Zajtra je na programe klasikárska etapa so strmým kilometrovým kopcom na konci.

1. etapa Tour Du Var 2021 – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Bauke MollemaTrek-Segafredo04:50:19
02Greg Van AvermaetAG2R Citroën+ 02
03Valentin MadouasGroupama-FDJ+ 02
04Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 03
05Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 03
06Dorian GodonAG2R Citroën+ 03
07Rudy MolardGroupama-FDJ+ 03
08Jesus HerradaCofidis+ 03
09Thibaut PinotGroupama-FDJ+ 03
10David GauduGroupama-FDJ+ 03
11Arjen LivynsBingoal-WB+ 03
12Jakob FuglsangAstana-Premier Tech+ 03
13Petr VakocAlpecin-Fenix+ 03
14Magnus CortEF Education-NIPPO+ 03
15Nairo QuintanaArkéa-Samsic+ 03

1. etapa Tour Du Var 2021 – celkové poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Bauke MollemaTrek-Segafredo04:50:19
02Greg Van AvermaetAG2R Citroën+ 02
03Valentin MadouasGroupama-FDJ+ 02
04Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 03
05Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 03
06Dorian GodonAG2R Citroën+ 03
07Rudy MolardGroupama-FDJ+ 03
08Jesus HerradaCofidis+ 03
09Thibaut PinotGroupama-FDJ+ 03
10David GauduGroupama-FDJ+ 03

Zdroj: firstcycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár