Tour of the Alps: Nová silná generácia ukončila éru Team Sky

V dňoch od 22. do 26. apríla sa v Rakúsku a Taliansku konali etapové preteky Tour of the Alps. Päť etáp prinieslo kopcovité až vrchárske skúšky. Podnik nižšej kategórie 2.HC pre viacerých jazdcov slúžil ako ideálna príprava na prvú Grand Tour sezóny – Giro d’Italia. Medzi takých jazdcov patrili hlavne Rafal Majka (BOH) a Vincenzo Nibali (:bmt:). V Alpách sa nachádzal aj Chris Froome (:sky:). Ten však iba začína intenzívnejšiu prípravu pred Tour de France.

Prvá etapa pre Harta

zdroj: twitter.com/TRENDINGHITS1

Zvlnenúe etapu v Kufsteine si podmanil Tao Geoghegan Hart (:sky:). Ten po 144 kilometroch zaútočil zo zriedeného pelotónu. Vyhral pred Alexom Aranburom (Caja Rural) a Rolandom Thalmannom (Team Vorarlberg Santic).

24-ročný Hart patrí k najväčším britským talentom a v pondelok zaznamenal vôbec prvé profesionálne víťazstvo. Dôležitým bodom etapy bol aj útok Vincenza Nibaliho, ktorým sa vytvorila finálna selekcia. Talian ukazoval od prvej etapy veľkú silu. Najprv sa zúčastnil malého ataku s Majkom, Pavlom Sivakovom (:sky:) a Hartom. Na záver sa však vytvorila 21-členná skupina favoritov, kde bol najrýchlejší jazdec Sky.

Mladý Sivakov taktiež získal prvé profi víťazstvo

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

V poslednej časti druhej etapy sa nachádzalo dlhé stúpanie, po zjazde a rovinke sa cesta pred cieľom ešte na pár kilometrov opäť zdvihla. Na hmlistom kopci Monte Giove sa od pelotónu oddelila osmička jazdcov. 4 km pred koncom sa o sólo únik pokúsil Fausto Masnada (Androni-Sidermec), no pokryl to Pavel Sivakov (:sky:) a samostatne vyrazil smerom k cieľovej páske. Dostihol ho Čech Jan Hirt (AST) a rusko-česká dvojica si to rozdala o víťazstvo.

V cieli bol po silnom útoku v poslednom kilometri prvý Rus Sivakov . Po etape sa dostal do dresu pre priebežného lídra. 21-ročný jazdec napodobil kolegu a taktiež získal vôbec prvé profesionálne víťazstvo. Skvelú formu opäť ukázal Nibali. Na jeho nástup pred cieľom stačil iba Majka.

Formu ukázal aj Masnada

zdroj: twitter.com/TRENDINGHITS1

Ďalšia kopcovitá etapa priniesla stúpanie do mesta Baselga di Pinè. Zo selektívnej skupiny bol najrýchlejší Talian Fausto Masnada, ktorý pokoril Harta Majku. Výbušná etapa priniesla útoky NibalihoMajkuV celkovom poradí si to všetko strážil Sky, ktorý udržal Sivakova v prvej skupine.

25-ročný Talian získal štvrté profesionálne víťazstvo, doteraz najcennejšie, veď porazil veľmi silné svetové mená. Jeho pro-konti tím Androni Giocattoli – Sidermec je pozvaný na Giro, takže aj tam by mohol ukázať niečo zo svojej momentálnej formy.

Ofenzíva Nibaliho nestačila na Tao Geoghegan Hart

zdroj: twitter.com/CyclingPub

Britský jazdec Tao Geoghegan Hart si v meste Cles pripísal na konto druhé víťazstvo. 4 kilometre pred vrcholom Passo Predaia začal útočiť 34-ročný Nibali. Zobral so sebou Harta, Majku a Sivakova. Tí došli do cieľa s vyše 40-sekundovým náskokom a rozdali si to o víťazstvo. Najrýchlejší bol opäť Hart.

„Žralok z Messiny“ Nibali sa postaví na štart Giro d’Italia s cieľom po tretíkrát vyhrať domáce preteky. Štartové pole bude veľmi nabité, no Nibali predvádzal v tomto týždni naozaj veľmi kvalitné výkony a zaradil sa k mnohým veľkým favoritom na zisk titulu. Mnohí ho mu nedávajú najväčšie šance kvôli veku, no s takýmto skúseným jazdcom je potrebné počítať.

Všetko ešte neukázal Rafal Majka. Je však možné, že mu talianska Grand Tour bude slušiť, keďže svoje GC ambície na Tour de France nedokázal v posledných sezónach naplniť.

Na Giro putujú aj Hart Sivakov, tí však budú pracovať pre ďalšieho veľkého predstaviteľa novej generácie jazdcov – Egana Bernala (:sky:).

Posledná etapa priniesla dlhý útok Masnadu, celkový triumf však nezískal

zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Fausto Masnada sa uvoľnil s Carlosom Quinterom (Manzana Postbon) vyše 50 km pred cieľom. Na istý okamih sa dostal na čelo virtuálnej klasifikácie. V pelotóne však začal dobre pracovať Chris Froome (:sky:) a sťahoval manko, pomáhal aj Tao Geoghegan Hart. Vypäté situácie využil Nibali, ktorý predviedol hneď tri nástupy. Všetky si však postrážil Sivakov. Ten došiel v skupine favoritov, 2:14 za víťazným Masnadom, ktorý vyhral druhú etapu na závode.

Takýto stav Rusovi stačil na zisk celkového víťazstva. Druhý skončil jeho kolega Hart. Skúsený Talian Nibali počas pretekov ukazoval veľmi slušnú formu, skončil na celkovom treťom mieste.

Dominantný tím etapových pretekov posledných sezón tak ukončil svoju éru sponzora Sky veľmi symbolicky – posledným možným víťazstvom na etapáku. Hlavnú úlohu však nehrala hlavná tvár, Froome, ale dvaja talentovaní mladíci do budúcnosti.

Team Sky čaká ešte klasika Liège – Bastogne – Liège, potom sa premenuje na Team Ineos. Stať by sa tak malo na Tour de Yorkshire, kde budú predstavené nové dresy. Počas prvých etáp Okolo Romandie budú jazdci Ineos jazdiť v obyčajných čiernych dresoch.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár