Tri dni De Panne: V súboji najlepších šprintérov zvíťazil Groenewegen

Tri dni De Panne 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Názov týchto belgických pretekov klame, keďže od roku 2018 sa nejedná o tradičný trojdňový podnik. Závod Tri dni De Panne sa zúžil na jednodňovú záležitosť pre šprintérov. Od tejto sezóny sa táto jednorazovka nachádza aj v kalendári World Tour, čo na štart prilákalo kvalitných jazdcov. Trasa viedla z mesta Bruggy do De Panne a mala dĺžku 200 kilometrov. V prvej časti trate sa nachádzali kratšie kopčeky a úseky s dlažobnými kockami, no od 110. kilometra to bola čistá rovina a všetky rozdiely sa zmazali.

Jasha Sütterlin (MOV), Stan Dewulf (:lts:), Jimmy Janssens (Corendon Circus), Senne Leysen (Roompot Charles), Adrien Garel (Vital Concept – B&B Hotels) a Mathijs Paasschens (Wallonie-Bruxelles) vytvorili únik dňa. Ihneď si vytvorili päťminútový náskok, no favorizované celky všetko kontrolovali. Akcia prišla ešte na najvýraznejšej prekážke dňa – hellingene Kemmelberg, 120 km pred cieľom. Na ňom si z hlavného balíka nastúpili Edward Theuns (:tfr:), Fernando Gaviria (:uae:), Danny Van Poppel (:tjb:), Lukas Pöstelberger (BOH) a Marco Haller (:kat:). Pracovať však začal Deceuninck-Quick Step a tento odvážny pokus silných jazdcov zmaril.

Na okruhu v De Panne sa udial pri zúžení cesty hromadný pád. Najvýraznejšie meno, ktoré sa ocitlo na zemi, bol šprintérsky líder Bora – hansgrohe Pascal Ackermann (BOH). Spločne s ním na zaváhanie jedného jazdca z Israel Cycling Academy doplatili aj napríklad Mads Pedersen (:tfr:), Jens Keukeleire (:lts:) či Chris Lawless (:sky:).

Po dolapení brejku sa všetko schyľovalo k hromadnému šprintu. Pelotón viedol poľský tím CCC, ktorý pracoval pre Jakuba Mareczka (:ccc:). Svoj šprintérsky vlak však mal opäť sformovaný tím Deceuninck-Quick Step, ktorý ťahal aj na sektoroch, ktoré boli otvorené a panoval tam bočný vietor.

Záver

V najvýhodnejšej pozícii bol po celý čas taliansky šampión Elia Viviani (:qst:). Obhajca titulu z poslednej sezóny sedel za svojím rozbiehačom Michaelom Mørkøvom (:qst:). Talian síce v posledných 500 m musel zalepiť malú medzeru, no v ostávajúcich stovkách metroch sa Viviani nachádzal na druhej priečke za dánskym majstrom. Svoj šprint otvoril v predposlednej stovke metrov. Odpovedal Fernando Gavíria (:uae:), ktorý šprintoval na druhej strane cesty. V posledných metroch sa za Kolumbijčanom skrýval Dylan Groenewegen (:tjb:), ktorý sa na vzduchu ocitol až pri značke 50 metrov pred cieľom. Holanďan napokon dokázal byť v cieli najrýchlejší a o dĺžku bicykla vyhral Tri dni De Panne. Rolu porazeného si prebral Gavíria, tretí došiel Viviani.

Je to piate víťazstvo 25-ročného rýchlika v tejto sezóne, zvíťazil už na Okolo Valencie, Okolo Algarve a dve etapy pridal na Paríž – Nice. Potvrdil, že momentálne je v posledných metroch najrýchlejším špurtérom, keďže v cieli premohol dvojicu najlepších šprintérov na svete.

Štvrtý skončil Nacer Bouhanni (Cofidis), piaty bol Justin Jules (Wallonie-Bruxelles) a aj napriek aktivite tímu Sky sa ich šprintér Kristoffer Halvorsen (:sky:) umiestnil až na šiestej priečke. Talian Mareczko sa v poslednom kilometri úplne pripravil o získané pozície na čele a neskončil ani v prvej desiatke. Zlá atmosféra panuje aj v tábore Katusha – Alpecin, keďže ich šprintér Marcel Kittel (:kat:) sa nedokázal udržať v najlepšej skupine.

Posledný kilometer:

Profil:

Zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Výsledky:

1.Dylan Groenewegen (Ned):tjb:4:36:32
2.Fernando Gaviria (Col):uae:
3.Elia Viviani (Ita):qst:
4.Nacer Bouhanni (Fra)Cofidis
5.Justin Jules (Fra)Wallonie Bruxelles
6.Kristoffer Halvorsen (Nor):sky:
7.Jonas Van Genechten (Bel)Vital Concept-B&B Hotel
8.Luka Mezgec (Slo):mts:
9.Giacomo Nizzolo (Ita):ddd:
10.Mike Teunissen (Ned):tjb:

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár