UAE Tour 2023: Yates opäť dobyl Jebel Hafeet, Evenepoel celkovým víťazom

UAE Tour 2023
UAE Tour 2023

zdroj: https://twitter.com/uae_tour/status/19/photo/1

5. ročník jediných etapových World Tour pretekov na strednom východe, UAE Tour 2023, vyvrcholil na hore Jebel Hafeet. Ako prvý cieľovú čiaru preťal Adam Yates (UAD), ktorý sa dokázal v stúpaní odlepiť od druhého Remca Evenepoela (SOQ). Evenepoel si však udržal celkové víťazstvo a vyhral tak už svoje 8. etapové preteky. Tretí v etape finišoval Geoffrey Bouchard (ACT). 

7. etapa UAE Tour 2023

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/uae-tour/2023/stage-7/today/profiles

Jebel Hafeet

Už od úvodu etapy bolo na pretekároch vidieť očakávanie spojené so záverom etapy. To bolo v podobe 10 kilometrov dlhého stúpania na horu Jebel Hafeet, ktorá ako mnohé iné stúpania v Spojených arabských emirátoch bola vyasfaltovaná aj kvôli cyklistickým pretekom.

Pelotón celodenný únik kontroloval počas celej etapy takým spôsobom, že bol napokon eliminovaný ešte pred prvým stúpavým kilometrom.

Prvé 4 kilometre stúpania sa niesli v znamení eliminačných pretekov z dráhovej cyklistiky, až sa napokon vytvorila skupinka troch najsilnejších. Bolo to vtedy, kedy Adam Yates prvýkrát zavelil k útoku. Jeho nástup dokázali tieňovať iba v červenom drese jazdiaci majster sveta Remco Evenepoel (SOQ) a Američan Sepp Kuss (TJV).

Následne sa však Adam Yates dokázal ďalším atakom osamostatniť a v cieli našiel 11 sekúnd na Evenepoela, ktorý si však celé stúpanie jazdil „vlastné preteky“. V celkovom hodnotení mal dostatočný časový náskok na vedúceho Brita Yatesa, preto zbytočne nepanikáril. Navyše jeho najbližší konkurent Lucas Plapp (IGD) v stúpaní výraznejšie zaostával.

Čo sa týka Seppa Kussa, v samotnom závere mladý Američan zažil miernu energetickú krízu, ktorá ho stála umiestnenie na etapovom pódiu. Pred neho na tretie miesto sa totiž dostal Geoffrey Bouchard (ACT).

UAE Tour 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Aktuálne prebieha jarná klasika Kuurne – Bruxelles – Kuurne 2023 aj s Petrom Saganom (TotalEnergies).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár