UAE Tour preview: Prvé preteky Frooma po zranení

UAE Tour 2020
froome

zdroj: twitter.com/chrisfroome

Už tento víkend odštartuje ďalší podnik World Tour. Na Blízkom východe začne UAE Tour, kde sa predstaví silná konkurencia v celkovom poradí. Na jazdcov bude pripravených vyše tisíc kilometrov rozdelených do siedmych etáp. Veľkou správou je návrat Chrisa Frooma (:ins:). Brit utrpel na minuloročnom Critériu Du Daphiné hororový pád, ktorý ohrozil jeho kariéru. Rodák z Nairobi sa však postupne z najhoršieho vylízal a ja späť v pretekárskom rytme. Na štartovej listine bude chýbať obhajca titulu Primož Roglič (:tjb:). Slovinec zvolil iný program a predstaví sa na pretekoch Paríž – Nice.

Trasa je tento rok iná. Dôvodom je uzávierka ciest kvôli opravám. Rozhodovať sa bude už v tretej etape, kde nás čaká dojazd na Jebel Hafeet. Toto takmer 11-kilometrové stúpanie rozhodovalo už aj v minulosti. Posledné dva ročníky bol na vrchole ako prvý Alejandro Valverde (MOV). Tento rok nebude časovka a tak sa táto etapa stáva kľúčovou pre celé preteky. Štvrtá etapa prinesie znova dojazd na Jebel Hafeet ale z druhej strany. Tam bude stúpanie už miernejšie. Nahnať nejaké sekundy bude možné, no nečakáme iné zloženie vedúcej skupiny. Ostatné etapy budú viac-menej záležitosťou šprintérov. Tí sem dorazili v požehnanom množstve a v obrovskej kvalite.

Predošlí víťazi:

2019 Primož Roglič
2018 Alejandro Valverde
2017 Rui Costa
2016 Tanel Kangert
2015 Esteban Chaves

Trasa

1. etapa The Pointe Palm Jumeirah – Dubai Silicon Oasis, 148 km
2. etapa Hatta – Hatta Dam, 168km
3. etapa Al Qudra Cycle Track – Jebel Hafeet, 184 km
4. etapa Zabeel Park – Dubai City Walk, 173 km
5. etapa Al Ain – Jebel Hafeet, 162 km
6. etapa Al Ruwais – Al Mirfa, 158 km
7. etapa Al Maryah Island – Abu Dhabi Breakwater, 127 km

Favoriti UAE Tour

Šprintéri

Na štarte bude ohromné množstvo kvalitných šprintérov. V itinerári pre nich budú minimálne 4 etapy, možno aj päť. Tieto čísla tak prilákali elitných jazdcov ako Pascal Ackerman (BOH), Arnaud Demare (FDJ), Sam Bennett (:dqt:), Fernando Gaviria (:uae:), Mark Cavendish (:tbm:), Caleb Ewan (:lts:) a Dylan Groenewegen (:tjb:). Pre Ackermanna a Bennetta to bude prvý súboj po odchode Íra z Bory. Obaja už zaknihovali prvenstvá tento rok a tak bude ich súboj viac než pikantný. Austrálčan Ewan má na pažbe dva zárezy z Tour Down Under, Gavíria zase tri z Vuelty a San Juan.

Celkové poradie

Na štarte sa predstaví víťaz z roku 2018 – Alejandro Valverde (MOV), ktorý tu minulý rok skončil na druhom mieste. Debut tento rok zažije okrem Chrisa Frooma (:ins:) i Adam Yates (:mts:). Wilco Kelderman (:sun:) prichádza na Blízky východ s piatym miesto z Tour de la Provence. Trek posiela do boja kométu z minulého roka Giulia Cicconeho (:tfr:). Talian už stihol vyhrať tento rok Trofeo Laigueglia. Alexey Lutsenko (AST) určite skúsi potrápiť súperov. Kazach ovládol posledné dva ročníky Tours of Oman. Víťaz Volta a la Comunitat Valenciana – Tadej Pogačar (:uae:) bude mať na domácom podniku veľkú podporu. Zabudnúť nemôžme ani na Rafala Majku (BOH) a Wouta Poelsa (:tbm:).

Zdroj: theuaetour.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár