UCI oznámila novinku: e-šport už na ďalších majstrovstvách sveta

zdroj: https://twitter.com/GoZwift

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) a online služba Zwift sa rozhodli, že na nasledujúcich majstrovstvách sveta zavedú novú disciplínu, e-šport. Švajčiarske mesto Martigny tak bude hostiť prvé UCI Majstrovstvá sveta v cyklistickom e-športe.

V nasledujúcom roku sa vydá kompletné nová zbierka pravidiel. Online platforma ponúka vyrovnanosť, teda muži aj ženy budú jazdiť rovnaký počet pretekov na rovnakých podmienkach aj virtuálnych trasách o rovnakej vzdialenosti. Rovnaká bude aj peňažná výhra.

Čo je to Zwift?

Zwift je online platforma, ktorá vďaka prepojenia stacionárneho trenažéru a softvéru dokáže simulovať reálnu jazdu na bicykli aj v domácich podmienkach. Ide o nástroj, hru, ktorá spája viacerých cyklistov jazdiacich na svojich trenažéroch doma. Tí môžu proti sebe bojovať v reálnom čase.

Na hranie je potrebný trenažér, ktorý sa zapája do zariadenia, akým môže byť desktopový počítač, laptop s pripojením na internet, ale novinkou je aj možnosť chodu aplikácie aj cez Apple zariadenia. Je možné si zaobstarať aj merače tepu. Pred svoj bicykel, ktorý ste upevnili na trenažér, si postavíte monitor alebo televízor, na ktorom sa premieta samotné grafické rozhranie, kde okrem 3D modelu krajiny aj cyklistov vidíte dôležité údaje o tréningu ako váš aktuálny výkon, kadenciu, jednotlivé intervaly, tep a rôzne ďalšie údaje o závode.

Zwift vznikol v roku 2015 ako obohatenie klasického indoorového tréningu, kde cyklista pri účinnom, no nezáživnom tréningu pozerá na stenu a len svoje hodnoty výkonu. Takto sa k tomu pridávajú rôzne súťažné prvky, keďže za jednotlivé preteky v rôznych úrovniach sa získavajú body, podobne ako v klasických počítačových hrách.

Na majstrovstvách sveta zvíťazí najvýkonnejší jazdec, keďže na tejto platforme sa asi ťažko dá „skryť v pelotóne“. Trenažér taktiež odpovedá na zvýšenie sklonu tým, že bude potrebné viac zabrať.

Výkonný riaditeľ Zwift Craig Edmondson:

„Krása vytvárania novej disciplíny spočíva v tom, že máme voľný priestor a žiadne limity. Nastavíme štandard pre férovú hru a rovnosť.“

Ukážka pretekov:

 

Zdroj: cyclingweekly

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár