UCI sa postarala o zrušenie nebezpečnej trasy Okolo Poľska v Katoviciach

Dylan Groenewegen

zdroj: ©Szymon Gruchalski

Preteky Okolo Poľska vo svojom itinerári vylúčili nebezpečný cieľ v Katoviciach, kde sa vlani udial pád Fabia Jakobsena. Organizátori na popud UCI šprintérsky cieľ dolu kopcom vylúčili. Pokyny sú obsiahnuté v novom balíčku bezpečnostných pravidiel, ktoré prídu do platnosti v apríli.

„Cieľ z kopca nie je odporúčaný. Jazdci by nabrali veľmi vysokú rýchlosť,“ stojí v sprievodcovi pre organizátorov pretekov.

V Katoviciach bude v novom ročníku Okolo Poľska časovka, ktorá ukončí preteky. Najväčší poľský závod sa bude konať v dňoch od 9. do 15. augusta 2021.

„Samozrejme, zvolíme iný spôsob cieľu v Katoviciach, aby sme nerozprúdili emócie. V Katoviciach bude individuálna časovka,“ vyjadril sa podľa poľského webu naszosie.pl riaditeľ pretekov Czeslaw Lang.

Nové pravidlá UCI budú po novom vynucovať dodržiavanie starého pravidla, podľa ktorého sú kontaktné časti cyklistu s bicyklom len riadidlá a sedadlo. Prakticky sa tak bude dávať pozor aj na aerodynamické pozície v zjazde alebo s ramenami na riadidlách.

Čo je dôležitejšie pre preteky Okolo Poľska, mení sa povinný typ bariér. Ten by nemal obsahovať žiadne výbežky, ako sa tomu dialo na Tour de France. Rovnako by mali byť pevnejšie pripevnené, aby sa vyhlo rýchlemu rozpadnutiu ako z takmer tragickej udalosti z Katovíc.

UCI bariéry
Bezpečnostné prepisy UCI pre bariéry. zdroj: uci.org

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár