V Trnave sa rozhodne o držiteľoch slovenských a českých dresov

Už zajtra štartujú Majstrovstvá Slovenskej a Českej v Trnave. Spoločný šampionát sa po ročnej odmlke vracia na Slovensko, trvať bude do nedele. Celkovo sa tradícia dvoch národných majstrovstiev drží už dvadsiaty rok.

Program:

  • 27.6. – 09:00 – Individuálna časovka žien a junioriek
  • 27.6. – 10:15 – Individuálna časovka juniorov
  • 27.6. – 13:00 – Individuálna časovku mužov U23
  • 27.6. – 15:15 – Individuálna časovka mužov Elite
  • 29.6. – 09:00 – Preteky jednotlivcov s hromadným štartom juniori
  • 29.6. – 14:00 – Preteky jednotlivcov s hromadným štartom muži U23
  • 30.6. – 12:00 – Preteky jednotlivcov s hromadným štartom muži Elite

Trasa

Keďže Trnava sa nachádza na najväčšej slovenskej nížine, o titule sa rozhodne na rovinatom profile. Najvzdialenejším výrazným bodom bude stúpanie medzi obcami Naháč a Dechtice na „prímestskom okruhu“.

Časovka žien, junioriek a juniorov má dĺžku 20,5 km s 140 výškovými metrami, čiže jedno kolo. Základným prvkom trate bude okruh vedúci z výrobného závodu Samsung vo Voderadoch, kde sa nachádza aj cieľ. Jedná sa o rovinatú, technicky náročnejšiu trať. To zaručia štyri otočky a desať kruhových objazdov v jedom kole.

Muži U23 a Elite prejdú v boji proti chronometru okruhom dvakrát, čiže prekonajú 41 km.

Trasa časovky:

MSR Trnava

Profil okruhu časovky:

Preteky s hromadným štartom sú najatraktívnejším bodom programu. Kvôli dráhovej cyklistike na Európskych hrách v Minsku sa cestné preteky žien a junioriek nekonajú. Odjazdí sa tak trojica závodov. Opäť sa preteky skladajú z okruhov, tentokrát so štartom aj cieľom na Hlbokej ulici v Trnave. Niekoľko kilometrov na začiatku vyplní prímestské okruhy.

Juniori prejdú 125 km s dvomi prímestskými okruhmi a piatimi mestskými kolami. Na 20. a 35. kilometri si na nich počká stúpanie s prevýšením 100 metrov, v Trnave to však všetko bude rovinaté. Menšie prekážky nepresahujú kilometer a nenarobia žiaden rozdiel.

Muži pod 23 rokov súťažia na trati dlhej 155,8 km. Opakujú sa dva prímestské kolá, trnavské sa prejde sedemkrát.

V nedeľu šampionát vyvrcholí pretekmi mužov elite. Tí prejdú 2 prímestské okruhy a absolvujú desať kôl v „Slovenskom Ríme“.

Trasa cestných pretekov:

Profil celých pretekov mužov elite:

 

Favoriti

Profil naznačuje, že o víťazstvo by mali bojovať hlavne šprintéri, klasikári alebo siloví rovinári. Posledné tri kilometre sú úplne rovinaté, no národné majstráky sú sprevádzané nervóznymi a chaotickými kilometrami a nikto nemá nič isté.

Časovku aj tentokrát vynechajú naši borci z World Tour a súperiť tak budú jazdci z kontinentálnej sféry. Najväčším favoritom v kategórii do 23 rokov je Matúš Štoček. Potrápiť by ho mohol Adam Foltán.

Titul v Elite obhajuje Marek Čanecký (Dukla Banská Bystrica). 31-ročný jazdec drží tituly z posledných troch rokov a ostáva najväčším favoritov. Minulý rok za ním zaostal iba o 12 sekúnd Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica). Na medailové priečky by sa mohli sústrediť Dukláci Martin HaringJán Andrej Cully alebo Adrián Babič.

V českom krídle je to o čosi zaujímavejšie. Naši susedia majú aj na profesionálnom poli špecialistu a obhajcu titulu Josefa Černého (:ccc:). Tretím miestom v časovke sa v Minsku prezentoval skúsený Jan Bárta (Elkov – Author Cycling Team). Nohy na nie svojej domovskej disciplíne otestuje Petr Vakoč (:qst:).

V cestných pretekoch môžu nastať aj prekvapivé situácie, o ktoré sa postará napríklad vydarený únik alebo nečakaný, dobre načasovaný nástup pred cieľom. Nevylučuje sa ani hromadný dojazd oklieštenej skupiny. Kľúčové bude, ako sa k pretekom postaví trojica z Bora – hansgrohe. Minulý rok triumfoval Peter Sagan (BOH) po sólovej jazde, aby sa vyhol zbytočnému pádu pred Tour de France. To je najpravdepodobnejší scenár aj v tomto prípade. Erik Baška a Juraj Sagan (BOH) budú tak chcieť predísť klasickému hromadnému špurtu, ktorý by ich pri nešťastnom konci na zemi vyradil na ďalšiu časť sezóny. To, že táto trojica ukáže najväčšiu silu, nie je tajomstvom. Zaujímavé bude, či sa na medailovú priečku pozrie aj jazdec mimo World Tour kategórie.

V Česku je to oveľa otvorenejšie. Na preteky kvôli Tour nenastúpi Roman Kreuziger (:ddd:), no pri profile by tento vrchár nemal mnoho šancí. Svoju početnú výhodu bude opäť využívať tím Elkov, ktorému však vypadol silný špurtér Alois Kaňkovský. Český kontinentálny celok tiež bude chcieť zabrániť hromadnému dojazdu. Príležitosti sa môžu chopiť BártaSisrHník alebo Otruba. Svoj tretí triumf môže pridať Zdeněk Štybar (:qst:). V hre sú aj obhajca Josef Černý (:ccc:), Petr Vakoč (:ddd:) alebo Adam Ťoupalík (Sauerland NRW).

Preteky mužov elite bude vysielať Dvojka v nedeľu od 14:00. Po každom skončenom dni vám prinesieme článok s výsledkami.

Zdroj: majstrovstvacctrnava.sk

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár