Valónsky šíp: Neskutočný Alaphilippe znova valcoval

Valónsky šíp 2019
Alaphilippe víťazí na Strade Bianche 2019.

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Dnes sa konala 83. edícia ardenskej klasiky Valónsky šíp. Na pelotón čakalo 195,5 kilometrov a 11 stúpaní, ktoré boli rozmiestnené v druhej polovici trate. Organizátori tak chceli zmeniť už klasický priebeh, kde sa vždy rozhodne na záverečnej stene Mur de Huy. Toto stúpanie dnes bolo v itinerári celkom trikrát. Na štart sa dnes postavil i náš Peter Sagan (BOH). Ten pôvodne nebol v súpiske Bory, no na poslednú chvíľu si štart rozmyslel. Do úniku dňa sa dnes dostala pätica jazdcov. Skupina bola v zložení Joseph Rosskopf (:ccc:), Robin Carpenter (Rally UHC Cycling), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Balkoise), Tom Wirgten (Wallonie Bruxelles) a Koen Bouwman (:tjb:). Únik si postupne vypracoval náskok až 5 minút.

Ten sa však po sto kilometroch pretekania začal postupne zmenšovať. Na stúpaní Côte de Cherave odpadol Belgičan Van Rooy. O niekoľko kilometrov neskôr ho nasledoval Luxemburčan Wirgten a na čele tak ostala len trojica. 50 kilometrov pred cieľom mali náskok 2 minúty a 30 sekúnd. V hlavnom balíku sa stále držal i náš reprezentant, okrem neho tam boli i všetci favoriti pretekov. Nepríjemný vietor komplikoval snahu útočníkom, náskok o 10 kilometrov klesol o minútu. Medzičasom na čele pelotónu udávala tempo stajňa Deceunick Quick-Step. Ich líder a hlavný favorit Alaphilippe (:dqt:) mal technické problémy a musel meniť bicykel. Návrat do skupiny favoritov však zvládol a o 5 kilometrov bol znova v hre o prvenstvo.

35 kilometrov pred cieľom prišiel pád, v ktorom bolo namočených 5 jazdcov. Preteky tak skončili i pri Iona Izagirreho (AST). V ten istý moment na jednom zo stúpaní zvoľnil tempo náš reprezentant a preteky pre neho taktiež skončili. V zjazde z Côte de Cherave prišiel další pád. Odskákali si to jazdci ako Kreuziger (:ddd:), Adam Yates (:mts:) či Pozzovivo (:bmt:), ktorý potreboval okamžitú pomoc lekárov. Vďaka pádom a chaosu sa roztrhal celý pelotón. Od favoritov si odskočila početná skupina, v ktorej bol aj Tim Wellens (:lts:). Movistar na čele skupiny favoritov drel a pritiahol si skupinu na rozdiel 15 sekúnd. Onedlho bolo znova všetko pokope.

Záver

Ako prvý vyrazil osamotene Tomasz Marczynski (:lts:), vypracoval si náskok 20 sekúnd. Za ním sa vydal Matej Mohorič (:bmt:), ktorý Poliaka dohnal na značke 9 km do cieľa. Dvojica mala 15-sekúndový náskok na favoritov, no blížilo sa dnes už tretíkrat stúpanie na Côte de Cherave a ich vyhliadky neboli úplne ideálne. Ihneď v začiatku bol náskok zlikvidovaný a všetko otvorené. Pri nájazde na Mur de Huy bolo v skupine približne 30 jazdcov. V závere ako prvý nasadil k útoku Jakob Fuglsang (AST), jeho tempu stačil iba Alaphilippe (:dqt:). Svetový šampión Valverde (MOV) nedokázal akceptovať tempo a odpadol. Francúz vyčkával a na posledných metroch zdolal Dána a obhajil tak prvenstvo z minulého roka.

Finiš:

Profil:

Výsledky:

1.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:4:55:14
2.Jakob Fuglsang (Den)AST
3.Diego Ulissi (Ita):uae:0:00:06
4.Bjorg Lambrecht (Bel):lts:0:00:08
5.Maximilian Schachmann (Ger)BOH
6.Bauke Mollema (Ned):tfr:
7.Patrick Konrad (Aut)BOH
8.Michael Matthews (Aus):sun:
9.Jelle Vanendert (Bel):lts:0:00:11
10.Enrico Gasparotto (Ita):ddd:

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár